Matthew Sadler wint ROC Nova College Schaaktoernooi

Matthew Sadler heeft het ROC Nova College Schaaktoernooi gewonnen. De Brit uit Amersfoort wist met 5.5 uit 6 Quinten Ducarmon een half punt voor te blijven. Acht spelers eindigden op de gedeelde derde plaats. De B-groep werd gewonnen door Bas Spoelstra, die al zijn partijen won. Opmerkelijk was ook de prestatie van tienjarige Eline Roebers, die met 3.5 uit 5 (en een bye) een TPR van 1894 haalde.

Vorig jaar was Sadler de overwinning net misgelopen, nadat hij in de laatste ronde tegen Erik van den Doel een gewonnen stelling niet wist te verzilveren. Ook dit jaar speelden de beide grootmeesters de ‘finale’ en wist de Brit (die overigens het Nederlands goed beheerst) een gewonnen stelling te bereiken, maar nu haalde hij ook daadwerkelijk het punt en daarmee de toernooioverwinning binnen.

De winnaars van de B- en de A-groep, Bas Spoelstra en Matthew Sadler. (foto toernooiwebsite)

Quinten Ducarmon speelde ook een uitstekend toernooi en werd ongedeeld tweede. Vooral op de zondag ging het goed: na een harde overwinning tegen de Peruaanse grootmeester Casteneda was in de laatste ronde een solide remise met zwart tegen diens zwager Harmen Jonkman genoeg om de tweede prijs vast te stellen. Hier het inmaakpotje tegen de Peruaan.

HWP-speler Aran Köhler speelde een sterk toernooi en behaalde op de laatste dag anderhalf punt tegen twee grootmeesters. Maar er had nog meer ingezeten….. dit is de stelling die hij met wit kreeg tegen de Franse grootmeester Feller na 67.Lf3xLd5 – Txd5+ (67.b7 was wel zo simpel geweest overigens). Waar moet wit heen met zijn koning?