Schaken zondiger dan gokken?

Het lijkt traditie te worden dat bij het begin van het nieuwe jaar een islamitische geestelijke  meldt dat schaken zondig is.

Iran

In Iran werd schaken in 1981 verboden omdat het tot gokken zou aanmoedigen. In 1988 werd de schaaksport in ere hersteld door ayatollah Khomeiny, de hoogste leider van het revolutionaire Iran, die in een fatwa bepaalde dat schaken in orde was als dat maar niet tot gokken leidde, of de dagelijkse gebeden in de weg zat. In 2000 werd er in Iran zelfs een wereldkampioenschap gehouden.

Saoedi-Arabië

Een jaar geleden meldde de New York Times dat de hoogste geestelijke in Saoedi-Arabië, grootmoefti sjeik Abdulaziz Al-Sheikh,  een fatwa had uitgesproken tegen schaken. De sport was  volgens hem het werk van Satan, net als gokken en alcohol, en een verspilling van tijd en geld.

Turkije

Het ANP meldde gisteren dat een Turkse televisieprediker  het aan de stok had gekregen met de schaakbond in zijn land. De bond pikte het niet dat de geestelijke beweerde dat schaken zondiger is dan gokken, schreef de krant Hürriyet.  Hij zei volgens de krant ook dat schakers ”vervloekt” zijn en dat ”de meeste mensen die schaken leugenaars zijn”.

De Turkse schaakbond (TSF) maakte bekend juridische stappen te nemen tegen deze islamitische geestelijke die in een video flink tekeer ging over het populaire bordspel.

Het afgelopen decennium is er in Turkije veel werk verzet om het schaakspel populair te maken onder jong en oud. Op de basisscholen is schaakles als keuzevak ingevoerd, onze Stappenmethode is in het Turks vertaald en de Turkse Schaakbond is verder gegaan met de Schaakacademie na overleg met de KNSB.

Meer dan een miljoen kinderen hebben schaakles gehad en er bestaat inmiddels ook een Turkse schaaklesmethode met fraai uitgevoerde boeken. Deze boeken zijn voor iedereen vrij verkrijgbaar. Dit werd mede mogelijk gemaakt door jarenlange financiële steun van een grote nationale bank, Türkiye İş Bankası. In de periode van oud-voorzitter Ali Nihat Yazici, later ook FIDE-bestuurder,  werden er veel grote toernooien en wereldkampioenschappen  in Turkije georganiseerd.

3 Reacties

  1. Avatar
    Pieter Priems 04 januari 2017

    Ik zou het fanatiek aanhangen van een godsdienst op gelijke voet willen zetten met verslaving aan gokken of alcohol. Verslaving aan schaken in minder erg en als je niet verslaafd bent is het best leuk!

  2. Avatar
    Funambule 04 januari 2017

    Schaken is in ieder geval een verslaving die weinig geld kost en niet heel schadelijk is voor de gezondheid. Zo’n verslaving moet je koesteren, want voor hetzelfde geld ben je aan iets veel ergers verslaafd.

  3. Avatar
    FlatlandR 06 januari 2017

    Elke religie die atheïsme als een grotere zonde beschouwt dan moord of genocide hoeft niet echt serieus genomen te worden…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.