Mees de Heij is de nieuwe pupillenkampioen

In Meppel werd afgelopen zaterdag de Chessity Nationale Pupillendag gehouden. Zoals te doen gebruikelijk spreekt de KNSB met een organisatie af dat zij dat drie jaar op rij doen. Voor een eerste keer moet een draaiboek in elkaar gezet worden. En gezegd moet worden dat dat de organisatie voortreffelijk afging. Tot in de kleinste details werden de diverse onderdelen geregeld.

Men speelde in het zeer moderne Onderwijspark Ezinge dat in 2014 nog geopend was door koning Willem-Alexander. Binnenin was ook een catering met gezonde voeding (Food for Kids) aanwezig.

 

Last but not least was Chessity.nl de hoofdsponsor van dit toernooi. Aangezien de kinderen van de pupillendag behoren tot een belangrijk deel van de doelgroep, was dat een goede zet om de eigen website onder de aandacht te brengen. Tijdens het toernooi waren er dan ook de nodige presentaties, workshops en schaakbattles op poten gezet. Dat lokte ook de nodige geïnteresseerden uit den lande naar Meppel om dit allemaal van nabij mee te kunnen maken.

Zo ontwaarde ik tussen de vele mensen mijn oud-clubgenoot, IM Peter Scheeren, die zich graag wilde laten bijpraten over de mogelijkheden van Chessity. Daarnaast kwam hij ook om een paar clubgenoten van zijn huidige vereniging Messemaker uit Gouda aanmoedigen. Het aantal titelhouders dat in de gangen van deze school rondliep, was niet gering. Het grootmeesterlijke gilde bestond uit Dennis de Vreugt en Harmen Jonkman, van wie hun kinderen deelnamen aan het Kampioenschap. Ook aanwezig waren IM Michgiel de Jong (begeleider uit NoordNederland) en IM Sander van Eijk (wedstrijdleider).

 

Een schaakbattle tussen twee kinderen op Chessity.nl. Veel kinderen kijken toe hoe het eraan toe gaat.

 

Na een korte openingsspeech gingen in aparte klaslokalen de drie leeftijdsgroepen van start. Eén van de lokalen was ingericht met de ‘liveborden’ Daar vonden alle partijen uit de top van de drie categorieën plaats: zes borden uit de F-categorie, vier borden uit de G-categorie en twee borden uit de H-categorie. Alle spelers waren ingedeeld op hun jeugdrating. Veel mensen hebben de neiging naar getalletjes te kijken, maar in mijn ogen zijn deze ratings te onbetrouwbaar om daar conclusies aan te koppelen. Hoewel niet iedere speler op deze dag zijn of haar ratingverwachting kon waarmaken, mochten we desondanks constateren dat veel ratingfavorieten in de drie categorieën op de hoogste tafels te zien waren.

 

F-jeugd

Er werd vooral in de F-categorie een verhitte strijd om de felbegeerde titel ‘Pupillenkampioen van Nederland’. Op voorhand konden we Wendy Huang (Eindhoven), Polle van Arendonk (De Meern) en Lauri Maris (Winterswijk) als grote kanshebbers aanwijzen.

Wendy Huang (links) tegen Ivan Ponomarev (rechts)

Polle begon goed met 2 uit 2 totdat hij in de derde ronde zijn meerdere moest erkennen in Elysia Feng (Eindhoven), vriendin van Wendy. Elysia op haar beurt werd teruggeroepen door Lauri Maris. Die kwam de ‘man met de hamer’ tegen in de persoon van Mees de Heij (Utrecht). Wendy had in de vierde ronde een halfje moeten afgeven tegen Kobe Smeets maar bleef tot aan de laatste ronde op kop. Zo versloeg zij Mees in de zesde ronde en zij dacht hiermee afgerekend te hebben met een belangrijke gegadigde voor de titel. Bij het ingaan van de laatste ronde stond zij met 5½ uit 6 aan kop op de voet gevolgd door een viertal achtervolgers met een halfje minder. Wendy werd met wit gekoppeld aan een andere clubgenoot uit Eindhoven, Ivan Ponomarev.

En toen werd de spanning haar teveel. Zij kwam weliswaar een stuk voor maar had zich toen moeten neerleggen bij een remise door eeuwig schaak. Zij ging echter met weinig tijd met de koning de verkeerde kant op en liep toen in een matnet dat Ivan keurig dichttrok. Daardoor kwam er een drietal (Mees de Heij, Lauri Maris en Ivan Ponomarov) gelijk bovenaan. Daarvan had Mees de meeste weerstandspunten en daarmee werd hij tot pupillenkampioen gekroond. Lauri, die tweede werd, ontnam Wendy ook nog de meisjestitel, zodat de talentvolle jongedame met een heel sip op het podium plaatsnam.

Voor de anderen was het groot feest, helemaal toen de burgemeester bij elke huldiging van de prijswinnaars een fles met confetti ontkurkte, die geheel over de kinderen en zijn ambtskleding naar beneden dwarrelde…

Eindstand aan kop F-categorie:

 

 

G-jeugd

In deze categorie mochten we met enige reserve Gachatur Kazarian (Helmond) en Ansh Jakhari (Spijkenisse) aanwijzen als de belangrijkste kandidaten voor het kampioenschap. De titelhouder van vorig jaar, Le Phong Nguyen (Oss), had een half jaar geen motivatie voor het schaken kunnen opbrengen. Maar hij had toch de moed opgevat om in elk geval deel te nemen. Hij kon echter na deze sabbatical geen rol van betekenis spelen om de titelstrijd.

Dat deed wel Robert Katsarov (Rijswijk). Hij had alleen in de derde ronde remise gespeeld tegen Ansh, maar verder al zijn partijen gewonnen. Daarbij had hij Gatachur ontlopen omdat die in de vierde ronde eerst een halfje had gemorst tegen Miika Maruska (Almere) en tegen een nul was aangelopen in de vijfde ronde, toen Ansh hem te slim af was. Daarmee was Gatachur uitgeschakeld voor de titel, hoewel hij zijn laatste twee partijen nog wist te winnen. Robert stond bij het ingaan van de laatste ronde alleen bovenaan met 5½ uit 6. Alleen Ansh en Max de Vreugt Pezo (Amsterdam) konden nog roet in het eten gooien. Diezelfde Max, zoon van grootmeester (en drievoudig Europees Jeugdkampioen!) Dennis de Vreugt, slaagde erin om een slechte tot verloren stelling om te zetten in winst. Heel zuur voor Robert, maar gezegd moet worden dat Max de technische fase heel knap afhandelde. Daarmee was Max gedeeld eerste geworden, maar hij moest de titel aan Ansh laten, omdat die in de laatste ronde, op gedecideerde wijze, voorbij Miika was weten te komen.

Eindstand aan kop G-categorie:

H-jeugd

Dit is de enige categorie bij de pupillen waar meerdere leeftijdsgroepen aan deelnemen. Naast de jaargang met geboortejaar 2010 zijn er ook kinderen van 6 en zelfs 5 jaar die ervaring komen opdoen.

Papier is geduldig, luidt het gezegde, maar hier was Tommy Grooten met een jeugdrating van 767 een kandidaat voor de titel. In elk geval nam hij plaats aan het eerste van de twee liveborden bij de H-categorie en hij was niet van plan om daar weg te gaan.  🙂  Zoals zo vaak moest hij er nog even inkomen, want in zijn eerste partij tegen Sarah-Joy Koorevaar, kroop hij door het oog van de naald in de opening. Stukverlies werd niet opgemerkt door de tegenstander en langzaam maar zeker nam hij het over, waardoor hij in elk geval met een puntje het toernooi was begonnen. De nummer twee op rating, Ching Sui Hu, ging al in de tweede ronde onderuit tegen Daan Aubel (inderdaad, de zoon van Jochem Aubel, sterke schaker uit het vroegere SMB uit Nijmegen, nu woonachtig in Utrecht). Omdat Ching Sui na twee opeenvolgende overwinningen opeens tweemaal verloor, was hij uit zicht verdwenen voor een eventuele titel. Een belangrijke gegadigde was wel Aurelia Heukelom (Amsterdam) die vorig jaar ook al heel goed had gepresteerd in deze categorie.

Aurelia Heukelom (links) tegen Tommy Grooten (rechts)

Zij kreeg wel na drie overwinningen in de vierde ronde een nul te slikken van Evan Gelten (Wierden), maar kwam weer bijna bovenaan door twee zeges.

Tommy had ondertussen alle deelnemers, die op bord 1 op de ‘koffie’ (of moet ik zeggen chocomel?) waren gekomen, verslagen. Gezegd moet worden dat Evan Gelten (in ronde 5) hem het leven nog even zuur had gemaakt, maar Tommy had het naderende onheil na stukverlies weten te keren met een mooie tegenstoot in het centrum. Toch was de situatie bij het ingaan van de laatste ronde gespannen. Hij zou het met zwart opnemen tegen Aurelia die bij een overwinning de titel zou grijpen. In dat geval was het onderling resultaat doorslaggevend.

Voor Aurelia werden alle randvoorwaarden voor een goede partij gecreëerd omdat zij op een kussentje mocht zitten, zodat zij wat hoger zat en daardoor de stelling beter zou kunnen overzien. Het werd een spannende partij, waarbij Tommy met een binnengedrongen zwarte dame de eerste de beste gelegenheid te baat nam om een remise door herhaling van zetten te claimen. In plaats van het op en neer gaan met de dame, had hij ook een stuk kunnen winnen (met …d5-d4), maar hij wilde het kampioenschap veilig stellen door met de dame tussen f1 en c4 heen en weer te peddelen.

Aurelia op haar beurt had de remise uit de weg kunnen gaan als zij na … Dc4-f1+ had geantwoord met Dd2-d1. De aandachtige lezer kan zich afvragen hoe een speler remise kan claimen als hij niet heeft genoteerd. Omdat er gespeeld werd aan een livebord en er een wedstrijdleider bij stond en beide spelers het er wel over eens waren dat het remise was, kon Tommy zijn eerste nationale titel binnenhalen.

 

Eindstand aan kop H-categorie:

 

ANALYSES

 

 

Huang, Wendy – Ponomarev, Ivan

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. d4 exd4 4. Pxd4 Lc5 5. Le3 Df6 6. c3 Pge7 7. Dd2

  1. Lc4 Dg6 8. O-O Dxe4

7…Pxd4?!

Dit geeft wit de vrije hand in het centrum.

  1. cxd4 Lb6 9. Pc3 La5 Een mogelijkheid is 9…d5 om een eventuele dubbelpion op d5 niet zo gunstig is voor wit.
  2. Lc4 Dc6 11. Ld3 Lxc3

11…O-O 12. O-O

  1. Dxc3 Beter lijkt 12. bxc3 om de dames op het bord te houden.

12…d5

Het is hoog nodig dat zwart wat terugdoet in het centrum en dat doet hij dan ook.

  1. Dxc6+ bxc6 Misschien was 13…Pxc6 een mogelijkheid om na 14. exd5 Pb4 te spelen. Wit blijft beter staan – ondanks de dubbelpion – vanwege de pluspion en voornamelijk het loperpaar.
  2. O-O Tb8 15. b3 O-O 16. Tac1 Tb6 17. Lf4
  3. Tfd1 La6 18. Lb1

17…La6 18. Lxa6 Txa6 19. Lxc7 Txa2 20. Ld6 Te8 21. exd5 Pxd5 22. Txc6 g6

22…h6

  1. h3 Te6 24. Tfc1 Tb2 25. Tc8+ Kg7

Wit staat duidelijk beter, maar ze moet heel nauwkeurig spelen.

  1. Lc5?

Een stap in de verkeerde richting. De loper helpt niet mee op de koningsvleugel en staat ook nog de witte toren op de c-lijn in de weg. Heel sterk is nu 26. Td8! omdat zwart nu geen tegenspel krijgt. Bijvoorbeeld: 26…Pb6 [ 26…Tee2? 27. Lf8+ Kf6 28. Txd5 Txf2 29. Tc6# Een fraai mat!] 27. Le5+ f6 [ 27…Kh6 28. Tc7 f6 29. Lf4+ g5 30. Le3 En wit heeft alles onder controle.] 28. Tc7+ Kh6 29. Lf4+ g5 30. Le3 26. Lb8 Tee2 27. Lg3 26. Lf8+ Kf6 27. T1c5 Pf4 28. d5 Tee2 29. T8c6+ Kf5 30. d6+

26…Tee2 27. Lf8+!

Dat is juist! De zwarte koning moet uit zijn ‘hok’ gedreven worden.

27…Kf6 28. T8c6+?!

Wit jaagt de zwarte koning naar betere velden. Je moet een heel goede schaker zijn om te zien dat je met 28. T1c5!? op winst kunt spelen. Het probleem voor zwart zit hem erin dat hij niet veel gevaarlijks kan uitrichten met de tweede rij. Bijvoorbeeld: 28…Txf2 29. Txd5 Txg2+ 30. Kf1 Tbf2+ [ Zwart kan niet aan twee kanten van de witte koning matdreigen met bijvoorbeeld 30…Th2?? wegens een helpmat: 31. Tc6#] 31. Ke1 Te2+ 32. Kd1 Td2+ 33. Kc1 en de schaakjes zijn op.

28…Kf5 29. T1c5 Ke4!

Heel goed gezien van Ivan. De koning staat hier heel goed.

  1. Td6
  2. Ld6 Txf2 31. Kh1 Txg2 32. Tc1

30…Txf2 31. Tdxd5 Txg2+ 32. Kf1 Wit had het beste kunnen berusten in haar lot: ze moet hier remise door herhaling van zetten toelaten. 32. Kh1

32…Tgf2+

  1. Ke1??

Oei… Ze denkt uit de schaakjes te kunnen lopen, maar nu gaat ze zelf mat! Na 33. Kg1 Tg2+ 34. Kf1 Tgf2+ 35. Kg1 Tg2+ was er nog altijd niets aan de hand geweest.

33…Kd3!

Hij ziet het! De koning schept een steunpunt op de tweede rij en dat betekent dat hij nu met …Tbe2+ gevolgd door …Tf1+ mat dreigt. 33…Th2  34. Te5+ Kd3 35. Kd1 Th1+ [ 35…Tb1+ 36. Tc1 Td2+ 37. Ke1 Txc1#] 36. Te1 Td2+ 37. Kc1 Txe1#

  1. Te5

Dit pareert het nog even…

34…Th2

En hier gaf Wendy zich gewonnen. Ze zag in dat ze het mat niet kan voorkomen. 34…Th2 35. Kd1 Th1+ [ 35…Tb1+ 36. Tc1 Td2+ 37. Ke1 Txc1#] 36. Te1 Td2+ 37. Kc1 Txe1#

0-1

 

Een mooie strategische partij was de volgende:

 

Huang, Wendy – Van Arendonk, Polle

1. e4 e6 2. d4 d5 3. exd5 exd5 4. Ld3 Pf6 5. Pf3 Pc6 6. Pc3 Lg4 7. Lb5 Le7 8. h3 Lh5 9. g4 Lg6 10. Pe5 Dd6 11. Lf4 De6 12. De2 a6 13. Pxc6 Dxe2+ 14. Kxe2 axb5 15. Pxe7 Kxe7 16. Pxb5 c6 17. Pc3

  1. Pd6

17…Lxc2 18. Kd2 Lg6 19. The1+ Kd7 20. Le5 The8

  1. f4 h6?! Alleen met 21…Pe4+ kon zwart in de partij blijven. 22. Pxe4 Lxe4 23. Lxg7 Lg2
  2. f5 Lh7 23. Te2 h5 24. Lxf6!

Goed gezien. De loper op h7 wordt nu ‘levend’ begraven.

24…gxf6 25. Tae1

25…b6

Na deze, op zichzelf, logische voortzetting, wikkelt wit feilloos af naar een gewonnen eindspel. Een poging voor zwart is 25…Txe2+ 26. Txe2 Tg8 met de bedoeling om op g4 een pion te gaan winnen. Deze variant kan wit het best beantwoorden met 27. Th2! waarna zwart nooit meer los kan komen. Wit brengt de koning naar f4 en kan dan op zijn dooie gemak gaan uitzoeken hoe hij kan winnen. 27…Tg7 28. Ke3 Lg8 Nu is 29. Tg2! de meest nauwkeurige zet. 29…hxg4 wordt dan gevolgd door 30. Txg4 Tg5 31. Kf4 Txg4+ 32. hxg4 en de gevangenis van de loper blijft in tact.

  1. Txe8 Txe8 27. Txe8 Kxe8

Wit heeft nu een koning en een paard meer in het spel op de damevleugel. De loper van h7 komt nooit meer in het spel. Wendy maakt het keurig uit.

  1. Pa4 b5 29. Pc5 Kd8 30. Kc3 Kc7 31. Kb4 Kd6 32. Ka5 Kc7 33. Ka6 hxg4 34. hxg4 Lg8 35. Ka7 Lh7 36. Pa6+ Kd6 37. Kb6 Kd7 38. Pb8+ Kd6 39. Pxc6 b4 40. Pxb4 Lg8 41. a4 Kd7 42. Kb7 1-0

 

Van de latere co-winnaars was hun onderlinge duel ook hoogst interessant:

 

De Heij, Mees – Ponomarev, Ivan

1. d4 d5 2. c4 e6 3. Pc3 Pf6 4. Lg5 Pbd7 5. Pf3 dxc4 6. e4 Lb4 7. e5 Lxc3+ 8. bxc3 h6 9. Lh4 g5 10. Pxg5 hxg5 11. Lxg5 Tg8 12. Lxf6 Pxf6 13. exf6 Dxf6 14. Lxc4 c5

14…Txg2 15. De2 Kf8

  1. O-O cxd4 16. Dxd4 Dxd4 17. cxd4 a6 18. Tfe1 b5 19. Lb3 Lb7 20. g3 O-O-O 21. Tad1

Er is een spannende stelling ontstaan, waarin wit een pion meer heeft maar zwart beschikt over behoorlijk tegenspel. De zwartspeler gaat echter de fout in.

21…Tg4?

Dit laat plotseling een tactische wending toe. 21…Td7

  1. Txe6!

Mooi gezien van Mees.

22…Tgxd4 Uiteraard verliest 22…fxe6 op 23. Lxe6+ Kc7 24. Lxg4

  1. Txd4 Txd4
  1. Te8+

Zo wint wit een tweede pion en dan zou het niet moeilijk meer mogen zijn. Achteraf gezien was 24. Tf6! wat handiger. Na 24…a5 om zelf ook een vrijpion te gaan creëren, moet wit nog even oppassen op een matbeeld, maar na 25. Kf1! a4 26. Lxf7 is alle gevaar geweken en beslissen de drie verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel.

24…Kd7 25. Tb8 Lc6 26. h3 a5 27. g4

Hij maakt ruimte voor de eigen koning.

27…Kc7?!

De koning kan beter aan de andere kant van het bord helpen. Gek genoeg zou zwart na 27…Ke7! het de tegenstander erg lastig hebben kunnen maken.

  1. Tf8 a4 29. Txf7+ Kb8?!

Te passief. Zwart moet actief blijven spelen met 29…Kd6! en ook dan moet wit nog flink zijn best doen om te winnen.

  1. Le6 Td1+ 31. Kh2 Th1+ 32. Kg3

Deze schaakjes jagen de witte koning eigenlijk alleen maar naar goede velden.

32…Tg1+ 33. Kh4 Te1 34. Ld7 Ld5 35. Tf5 Lxa2 36. Txb5+ Kc7 37. Lf5 Lb3 Of 37…Kc6 maar dan zou wit ook winnen na 38. Ta5 Lb3 39. f4

  1. g5 a3?

Beide spelers waren in tijdnood en dan loopt er wel eens wat mis. Hardnekkiger was 38…Lg8 39. Tb1 Te2 40. Kg3 a3 41. h4 en ook hier zal wit winnen.

  1. Txb3 a2 40. Ta3

Zwart gaf het op, hij laat zich de rest niet bewijzen. Inderdaad zou zwart winnen na 40. Ta3 a1=D 41. Txa1 Txa1 42. g6 Tg1 [ 42…Ta8 43. Kg5 Kd6 44. g7 Tg8 45. Kf6] 43. Lg4 en de g-pion beslist.

1-0

 

PARTIJEN

De partijen van de liveborden zijn gelukkig bewaard gebleven. Die bieden we hierbij aan, u kunt ze desgewenst downloaden:

F-jeugd:

G-jeugd:

H-jeugd:

 

(Alle foto’s zijn van de auteur)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.