same game, new name

Corus Chess Tournament 2000 : same game, new name! (deel 1 van een drieluik)

Achteraf is gebleken dat het jaar 2000 een jaar van verandering en vernieuwing in de schaaksport was. Nadat duidelijk was geworden dat de “millenium bug” zich nauwelijks voordeed (na een wereldwijde investering in computersystemen van 300 miljard dollar!) kon de nieuwe eeuw van start gaan. (Recent verscheen het bericht dat een verlate milleniumbug bij Duitse banken het betaalverkeer plat legde. Zo’n 25 miljoen pinpassen waren erbij betrokken. De programmatuur kon het jaartal 2010 niet aan.)

In een drietal artikelen wordt aandacht besteed aan de veranderingen/vernieuwingen in de schaaksport in 2000. In 2010 wordt opnieuw een “foto” gemaakt en wordt deze vergeleken met deze “foto” uit 2000. De bezoekers van deze site kunnen hieraan hun bijdrage leveren. Op deze wijze kunnen we de veranderingen/vernieuwingen gezamenlijk nog beter in kaart brengen. Ook op ons Forum kunnen reacties en bijdragen worden geplaatst in de rubriek’same game, new name’.

1ste Corus Chess Tournament

Uit de fusie van British Steel met Hoogovens was het nieuwe Corus bedrijf ontstaan. Niet de 62ste versie van het Hoogovens Schaaktoernooi ging medio januari 2000 van start maar het 1ste Chess Corus Tournament. De Engelse taal zou voortaan de boventoon gaan voeren. Sommigen waren bevreesd dat dit de sfeer en het karakter van het toernooi zou aantasten maar dit bleek gelukkig ongegrond. Nog steeds is de opzet hetzelfde met dezelfde geur van erwtensoep en kroketten in de grote speelzaal (tournament playing hall) van het dorpshuis de Moriaan. De marketingslogan “same game , new name” bleek perfect gekozen. Het toernooi met de A, B en C groep groeide uit tot één van ’s werelds sterkst bezette schaaktoernooien waarop we meer dan trots mogen zijn. De internationale allure bleek al uit de bezetting van het toernooi in 2000. Zes van de zeven topspelers van de wereldranglijst deden mee. Gary Kasparov was ook weer van de partij. En hij had al 8 maanden niet meer aan een toernooi deelgenomen. In 1999 deed hij voor het eerst mee en wel op eigen verzoek en won het toernooi. Wereldvermaard werd zijn partij tegen Veselin Topalov. Een juweel van een diep doorgerekende combinatie. Geen computer zou dit hebben gevonden. De partij is na te spelen op de site van het Corus Chess Tournament. Zie stelling hieronder.

Kasparov (wit) speelt Txd4!!

Naast Kasparov deden mee :

Leko, Anand, Kramnik, Morozevich, Adams, Short, Judith Polgar onze koningin van het schaakbord, Korchnoi, Lputian, Timman, Van Wely, Piket en Nikolic. Alle ogen waren weer gericht op Gary Kasparov want hij was de te kloppen man.

(Nu in 2010 doen van deze spelers mee: Leko, Anand, Kramnik, Short en Van Wely. Carlsen heeft de plaats van Kasparov ingenomen als de nieuwe nummer 1 van de wereldranglijst)

Aan de hand van krantenkoppen een impressie van het toernooi.

– Piket laat “grote” Kasparov ontglippen met remise

– Piket geen kind aan Timman

– Kasparov denkt aan opgeven en komt met de schrik vrij (tegen Adams).

– Kasparov leert talent mores (Morozevich, publiekslieveling)

– Kasparov weer perfect op dreef (tegen Timman)

– Timman toont klasse tegen Van Wely (dagprijs)

– Kasparov mag zich zorgen gaan maken over speelkracht Leko

– Kasparov op tenen getrapt

– Woedende Kasparov weer oppermachtig

– Kasparov lost concurrentie en wint het toernooi

– Nederlanders haken af en eindigen in de middenmoot

De Grote Baas is Boos!

In de voorlaatste ronde won Kasparov van Judith Polgar en hij ging er van uit dat hem de dagprijs zou worden toegekend. Maar het publiek koos de partij van Morozevich uit. Deze publiekslieveling speelde tegen Nikolic.

Belachelijk riep de Grote Baas! En zonder iemand een blik waardig te gunnen beende hij, met het gezicht op onweer, richting hotel. Hij voelde zich tot in het diepst van zijn (schaak)ziel gekrenkt! Kasparov wil altijd winnen en altijd de beste zijn dit in tegenstelling tot veel grootmeesters die in de eerste plaats verlies willen voorkomen. (Magnus Carlsen heeft al jaren dezelfde instelling als Kasparov. Op het Schaakfestival Groningen 2009 werd de 13-jarige Illya Nyzhnyk (Oekraïne, Elo 2494) met afstand winnaar en bij hem zien we eenzelfde mentaliteit. Op de website van de Rotterdamse Schaakbond staat een uitgebreid artikel over Illya Nyzhnyk.)

Een nieuwe directeur

Nieuw was ook dat Jeroen v.d. Berg directeur van het toernooi werd. Hij was ooit begonnen als “bordenjongen” op het Hoogovens Schaaktoernooi. ‘Maar bordenjongens zijn er niet meer’ vertelde hij toen aan journalist Zevenbergen. In 1992 richtte Jeroen een eigen organisatiebureau op en heeft inmiddels vele grote schaakevenementen georganiseerd. Het succes van het Corus Chess Tournament mag zeker voor een belangrijk deel op zijn conto worden geschreven, waarvoor hulde!

Ook internet vond Jeroen een gouden greep in 2000. Er waren toen al 15000 hits per dag en de partijen konden live worden gevolgd. Zwartkijkers voorspelden in die tijd dat internet de ondergang van de schaaksport zou inluiden incl. toernooien zoals Corus. Maar zover is het gelukkig niet gekomen.

In het laatste nummer van het KNSB Schaakmagazine staat een interessant interview met Jeroen. Een aanrader voor de Corus liefhebbers!

Jeroen v.d. Berg, foto: Ab Scheel

Same game, new name?

Recent stond er een bericht in de Volkskrant dat de naam Corus gaat verdwijnen en mogelijk vervangen wordt door Tata Steel Europe. (Het Indiase bedrijf Tata Steel heeft enige tijd geleden het Corusbedrijf overgenomen). Dus naar alle waarschijnlijkheid is dit jaar het laatste toernooi met de naam Corus Chess Tournament!

Schaken in een Amsterdamse galerie

Na zeven succesvolle jaren in Antwerpen werd in augustus het eerste en sterk bezette Lost Boys toernooi in Amsterdam georganiseerd in Galerie De Appel (beeldende kunst). Amsterdam had al een aantal jaren geen grote toernooien meer gehad. (Lost Boys (fam. Mol) was een bedrijf gespecialiseerd in e-business en multimedia activiteiten.)

Schaken op de Olympische spelen in Sydney

De FIDE was er in geslaagd het schaken als demonstratiesport op te laten nemen in het programma van de Olympische spelen in Sydney. Anand en Shirov speelden twee rapidpartijen die beide in remise eindigden. Al met al stelde het niet veel voor. Het werd wel een leuk uitje voor het FIDE bestuur.

Zoals aan het begin vermeld bleek dat het jaar 2000 veel veranderingen in petto had voor onze schaaksport. In de komende twee delen zetten we er nog meer op een rijtje.

Publicatie

Dit artikel wordt ook op de website van de Rotterdamse Schaakbond geplaatst.

Teun Koorevaar

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.