same game, new people & procedures

Same game, new people & procedures (deel 3 van een drieluik)

KNSB competitie

In de KNSB competitie werd besloten de wedstrijden op zaterdagen en zondagen te laten spelen.

Doping

Staatssecretaris Vliegenthart kreeg een rapport van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken met het verzoek een dopingreglement te laten opstellen door de denksportbonden.

Op de bondsraadvergadering kondigde het bestuur van de KNSB aan te beginnen met een dopingreglement en dopingcontroles. Dit besluit was met frisse tegenzin genomen en onder de druk van korting op de subsidies met jaarlijks 5%. Er moesten drie heren en drie dames aangewezen worden voor de dopingcontroles. Het huis was te klein. De schakers kwamen in opstand met ondersteuning van vooraanstaande Nederlandse schaakjournalisten. Jan Timman zou weigeren omdat hij zo’n test tegen de menselijke waardigheid vond.

Max Pam vatte het zo samen in één van zijn columns in het Parool:

“Eerst nog even over de dopingkwestie die wij op de voet zullen blijven volgen. Op de bondsraad van de KNSB is vorige maand over het dopingreglement voor schakers gesproken. KNSB voorzitter Herman Hamers maakte duidelijk dat de staatssecretaris, mevrouw Vliegenthart, de schaakbond blijft chanteren. Wanneer de KNSB niet meedoet aan de bloed- en urinemonsters zal de bond vijf procent worden gekort op de overheidssubsidie. Persoonlijk zou ik zeggen’ rot maar op met dat fooitje’ maar de KNSB schijnt arm te zijn om zich dat edele standpunt te kunnen permitteren.”

Pas in 2004 is het dopingreglement ingevoerd. Gelukkig is de voorspelling van Max Pam, dat de toernooizalen vanaf 2002 naar urine zouden gaan stinken, niet uitgekomen.

Coupe van de FIDE mislukt

De FIDE president liet een memorandum opstellen en stuurde het naar alle nationale schaakbonden. De FIDE zou het beheer en de controle moeten krijgen van alle activiteiten die met schaken te maken hadden. Alle toernooien zouden onder auspiciën van de FIDE moeten komen en de FIDE zou toestemming moeten geven om toernooien te organiseren. De FIDE internet site zou een belangrijke rol moeten gaan spelen bij de verslaggeving etc. In 1999 had de FIDE president ook de firma FIDE Commerce opgericht en deze firma zou de commerciële en financiële exploitatie voor haar rekening moeten nemen. De FIDE president meldde dat het IOC ook eisen zou stellen. We wilden immers een Olympische sport worden!

Gelukkig zijn door massaal verzet van de nationale bonden deze plannen naar de prullenbak verwezen.

Fide wijzigingen in het speeltempo

Op de FIDE vergadering in New Delhi is door het bestuur het officiële besluit genomen om het speeltempo te wijzigen. Anderhalf uur voor de eerste 40 zetten, twintig minuten voor de rest plus 30 seconden per zet.

Berry Withuis stopt met Dagschaak

Eind januari beëindigde Berry Withuis (1920) zijn rubriek “Dagschaak” in het AD. Berry Withuis drukte bijna 44 jaar zijn stempel op deze dagelijkse rubriek. Hij droeg de rubriek over aan Rini Kuijf die onlangs zijn 5000ste schaakpuzzel publiceerde. Hieronder Withuis’ 11.651 ste en laatste.

MAT IN 111 ZETTEN

Dit is een compositie van Nanning, die in het verre verleden terecht een goede reputatie genoot. De oplossing van dit mat in honderd en elf zetten staat in het KNSB tijdschrift van 1935, pagina’s 18 en 89. (Liefhebbers in de regio Rotterdam kunnen dit tijdschrift raadplegen in het Rotterdams Leeskabinet (Erasmus Universiteit) waar de RSB haar complete archief met tijdschriften heeft ondergebracht. Ook kan het tijdschrift worden geraadpleegd in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.) De retrograde kerstpuzzels van Hans Böhm (Telegraaf) zijn hierbij vergeleken een peulenschil!

Europese jeugdtitel voor 13-jarige schaker

De 13-jarige Marc Erwich uit Wassenaar won in het Griekse Kallithea de Europese schaaktitel voor jongens tot 14 jaar. Marc Erwich, Daniel Stellwagen en Jan Werle waren de grote schaaktalenten in Nederland. Een groepje van vier talenten, waaronder ook Marc’s oudere broer Frank, werd getraind door oud bondscoach Cor van Wijgerden gesponsord door Lost Boys. De inspanningen van de laatste jaren wierpen nu vruchten af. Marc was de derde Nederlandse junior met een dergelijke titel, John van der Wiel en Dennis de Vreugt gingen hem voor.

Marc moest in de laatste ronde winnen en deed dat ook. Toen was het wachten op het resultaat van de Rus Vugar Gashimov. Gashimov stond glad gewonnen maar door onnodige zetherhaling kon zijn tegenstander remise claimen. Hiermee was Marc Europees Kampioen. Vugar Gashimov bezet inmiddels de zevende plaats op de wereldranglijst! Hij is nog onbekend in Nederland.(In het laatste nummer van New in Chess staat een interview met hem.)

Een ander jong 13-jarig talent was Teimur Radjabov. Hij was het schaakgenie uit Baku in Azerbeidjan. Radjabov staat nu 16de op de wereldranglijst.

Een televisie serie en een film over schaken

Eind september ging tijdens het Nederlands Filmfestival de nieuwe film, The Luzhin Defence, van Oscarwinnares Marleen Goris in première. De buitenlandse recensies op de verfilming van de roman van Vladimir Nabokov waren overwegend positief. John Turturro speelde de verknipte schaakgrootmeester.

De succesvolle film ‘ Lang Leve de Koningin’ werd als TV serie op de buis gebracht. Van deze TV serie is ook een dubbel DVD verschenen die naast de film ook wordt gebruikt voor schaakpromotie op de basisscholen. ‘Lang Leve de Koningin’ is een Nederlandse kinderfilm uit 1995 van Esmé Lammers, kleindochter van Max Euwe. De hoofdrollen worden gespeeld door Tiba Tossijn (Sara) en Monique van de Ven (de witte koningin uit het schaakspel). Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Max Euwe wereldkampioen schaken werd.

Publicatie

Dit artikel wordt ook op de website van de Rotterdamse Schaakbond geplaatst.

Teun Koorevaar

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.