Wie is Illya Nyzhnyk?

Wie is Illya Nyzhnyk het nieuwe 13-jarige supertalent?

(Met twee filmpjes die meer dan de moeite waard zijn.)

Illya Nyzhnyk wint het Schaakfestival Groningen en behaalt tweede GM norm.foto: Schaakstad Groningen

Het Schaakfestival in Groningen dat op 30 december 2009 eindigde werd onbetwist gewonnen door de 13-jarige Illya Nyzhnyk (Oekraïne, Elo 2494). Niemand had vooraf verwacht dat Illya een serieuze kandidaat was voor de eindoverwinning. Maar de jongeman bleek voor niemand ontzag te hebben. Hij versloeg achtereenvolgens Arthur Pijpers, Iozefina Paulet, Benjamin Bok, Sipke Ernst, Nikolai Chadaev en Andrei Deviatkin. Hij speelde remise tegen Twan Burg, Dimitri Reinderman en Jan Werle. Zij score was hiermee 7,5 uit 9 met een TPR van maar liefst 2741! Tevens behaalde hij hiermee zijn tweede GM norm. Hij heeft dezelfde killers mentaliteit als Kasparov en Carlsen want ook hij speelt om te winnen. Hij weet ook wat hij wil namelijk over 5 jaar wereldkampioen worden!

RTV Noord heeft een leuk filmpje.Klik hier en ga snel kijken!

Sipke Ernst over Nyzhnyk: "Ongelofelijk hoe hij ons met speels gemak verslaat. Dit heb ik, met uitzondering van Magnus Carlsen, nog nooit meegemaakt". Hij had geen schijn van kans tegen Illya en hij zal ongetwijfeld hebben teruggedacht aan het Corustoernooi 2004 waarin hij in de C- groep tegen de ongenaakbare 13 jarige Magnus Carlsen speelde en ook toen door een fraaie combinatie van Magnus ten onder ging.

Illya Nyzhnyk is een Oekraïense schaker. Hij is geboren op 27 september 1996 in Vinnytsia en kreeg wereldwijd bekendheid toen hij in 2007, op 10 jarige leeftijd, de B-groep won van het Moskou Open toernooi. Zijn score was van 8,5 uit 9 en een TPR van 2633. Dit was ook de periode van de teddybeer die hij steeds bij zich had. Sommigen spreken nu van de teddybeer aanval of het teddybeergambiet. De teddybeer zelf noemen sommigen zelfs Rybka. Maar toen hij 8 jaar was gaf hij al een simultaan op de Technische Universiteit van zijn woonplaats. Hiervan is een bijzonder leuke video te zien.

Klik hier en ga snel kijken want het is meer dan de moeite waard!

Illya op het EK 2005 Bron: Chessbase

In 2007 won hij ook het Europees Kampioenschap voor jongens onder de 12 jaar. Bij het WK van 2007 werd hij na een tie-break tweede. In 2007 werd hij FIDE Master.

In april 2008 won hij het Nabokov Memorial in Kiev (Oekraïne) met 8,5 uit 11 en scoorde hiermee zijn eerste GM norm. In september 2008 won hij op `12 jarige leeftijd het Europees Kampioenschap voor jongens onder de 16 jaar. In december 2008 werd hij twaalfde tijdens het Kampioenschap van de Oekraïne (voor senioren) met een TPR van 2594. Zie foto.

Per 1 januari 2009 was zijn rating 2504 de hoogste rating in de wereld voor jongens onder de 12 jaar. In 2009 werd hij International Master.

[

Illya op het kampioenschap van de Oekraine 2008 Bron: Chessbase

Illya is niet het eerste supertalent uit de Oekraïne. Sergey Karjakin (GM op zijn 12de) , Ruslan Ponomariov en Yuriy Kuzubov (GM op hun 14de) gingen hem voor. En natuurlijk niet te vergeten Vassily Ivanchuk. Vassily en Sergey zijn weer te bewonderen op het komende Corus Chess Tournament.

We hopen dat Jeroen v.d. Berg Illya in zijn boekje noteert voor het Corus Chess Tournament in 2011. Lijkt ons ook publicitair een zeer goede zet. Een nog sterker Tiener Toernooi voor Turbo Toppers, wat willen schaakliefhebbers en sponsors nog meer?

(Inmiddels heeft Illya ook een gedeelde eerste plaats behaald, met een score van 7,5 uit 9, op de Staufer Open in Duitsland.

Hij verloor geen partij en speelde remise tegen Epishin (Elo 2613) en Bulman (Elo 2603), zij deelden met hem de eerste plaats.

Wij zullen Illya met belangstelling blijven volgen!

Aanvulling:

Dit artikel werd op 1 januari gepubliceerd op de website van de Rotterdamse Schaakbond. Hans Ree schreef op 5 januari een column over hem op de NRC website onder de titel "Alweer een peuter". Gerelateerde artikelen zijn te vinden op de websites van ChessVibes en Chessbase.

Teun Koorevaar

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.