Schaakrubrieken in de landelijke dagbladen

Introductie

Schaaksite.nl wil een site zijn voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen tien jaar zijn er veel schaakrubrieken verdwenen. O.m. de rubrieken van :

Dirk Jan ten Geuzendam ( Vrij Nederland)

Tim Krabbé (AD Magazine)

Fred van der Vliet /Henk Happel/Paul Boersma (AD/RD)

Herman Grooten (Trouw)

Lex Jongsma (Elsevier, schaakpuzzel)

De schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier willen wij meer aandacht geven aan dit goede werk. De vrijdag- en zaterdagkranten met de schaakrubrieken zijn ook los te koop! Idealer zou zijn als de inhoud van de rubrieken vóóraf gemeld zou kunnen worden, maar zover is het nog niet.

Maar het is ook aan te bevelen om op Schaaksite.nl aandacht te schenken aan schaakrubrieken in regionale- en lokale bladen. Wie neemt de handschoen op?

We starten deze serie met het voorstellen van de schaakjournalisten en hun vaste schaakrubriek.

Hans Ree

Hans Ree (Amsterdam, 15 september 1944) is schaker, schrijver en columnist. Hij werd enkele malen schaakkampioen van Nederland en hij is ook schaakgrootmeester. In de periode 1966 – 1994 vertegenwoordigde hij ons land in alle olympiades.

In de periode 2001 -2007 was hij drager van de Euwe-ring die hij in augustus 2007 overdroeg aan Genna Sosonko. De Euwe-ring is een onderscheiding voor personen die zich meer dan verdienstelijk hebben gemaakt voor de promotie van de schaaksport in Nederland.

Als schaker is hij nog actief en speelt jaarlijks enkele partijen voor zijn club Caïssa in de KNSB-competitie.

Hij heeft een aantal boeken op zijn naam staan zoals :

In den eersten stoot pat(1979), Wat een kracht! Wat een gratie! (1986), Schaakstukjes (1993) en Schitterend schaak (1997).

In NRC Handelsblad heeft hij wekelijks een schaakrubriek en op de NRC-site schrijft hij wekelijks een of meer schaakcolumns. Ook schrijft hij artikelen voor het magazine ‘New in Chess’ en voor de internetsite ‘ChessCafe.com’.

Hij treedt ook op als commentator bij belangrijke toernooien, bijvoorbeeld bij het Corus Toernooi.

Hij is lange tijd bestuurslid geweest van het Max Euwe Centrum en ook lid van de Amsterdamse kunstenaarssociëteit De Kring.

Hij was medeoprichter van de ‘Freelancers Associatie’.

Schaakrubriek (zaterdag)

Zij schaakrubriek bestaat uit drie delen :

– een verhaal waarin vaak voorvallen uit het verleden gekoppeld worden met voorvallen van nu of een verhaal rond een toernooi , competitie of een schaker

– de behandeling van een partij mede aan de hand van diagrammen

– een schaakopgave (stond vroeger in het NRC-magazine)

Daarnaast doet hij in NRC Handelsblad verslag van belangrijke toernooien en kampioenschappen in binnen- en buitenland.

Gert Ligterink

Gert Ligterink (Oldekerk, 17 november 1949) is een schaker en journalist. In 1979 werd hij schaakkampioen van Nederland en in 1983 was hij winnaar in de meestergroep van het Hoogovens Schaaktoernooi en hij heeft de titel van internationaal schaakmeester. Hij is jeugkampioen van Nederland geweest door in een barrage Hans Böhm te verslaan. Een jaar eerder werd hij tweede achter Hans Böhm. In 1979 werd hij kampioen van Nederland bij de senioren.

In de Volkskrant heeft hij wekelijks, al ruim 25 jaar, een schaakrubriek. Hij volgde Wim Andriessen op die met ‘New in Chess’ was begonnen. Daarvoor schreef hij al voor het Nieuwsblad van het Noorden en de Winschoter Courant. Hij schrijft ook regelmatig schaakcolumns op de website van het Corus Chess Tournament. De naam van deze website zal mogelijk in de loop van 2010 veranderen door de overname van Corus door Tata Steel uit India. Hij treedt als commentator op bij belangrijke toernooien, bijvoorbeeld bij het Corus Toernooi.

Schaakrubriek (zaterdag)

Zijn schaakrubriek bestaat uit twee delen:

– aandacht voor een toernooi of voor individuele schakers

– de behandeling van een of twee partijen mede aan de hand van diagrammen

Hans Böhm

Hans Böhm (Rotterdam, 15 januari 1950) is een schaker, schrijver, radio- televisiemaker en presentator. Hij is internationaal schaakmeester (1975). Hij is jeugdkampioen van Nederland geweest. Ook is hij een liefhebber van eindspelcomposities.

In de periode 1996 – 2001 was hij drager van de Euwe-ring, na Hans Bouwmeester en Jan Timman. De Euwe-ring is een onderscheiding voor personen die zich meer dan verdienstelijk hebben gemaakt voor de promotie van de schaaksport in Nederland.

Als schaker is hij nog actief en speelt voor zijn club ‘En passant’ in de KNSB competitie.

Hij is door de KNSB benoemd tot ‘Ambassadeur’ om promotie te maken voor het schaken.

Hij is ook bekend van radio en TV. Op de radio is hij bekend van het programma ‘Man en Paard van 1978 -1992’ dat geheel aan schaken was gewijd. Tevens is hij schaakverslaggever in de sportprogramma’s. Op TV is hij vooral bekend van het succesvolle programma ‘Ook dat nog!’ waarvan hij panellid was. Maar hij heeft nog meer Tv- programma’s op zijn naam staan.

Hij heeft wekelijks een schaakrubriek in de Telegraaf als opvolger van Lex Jongsma die dit 40 jaar heeft gedaan. Vroeger had hij jarenlang een rubriek in het KNSB tijdschrift ‘Schakend Nederland’.

Bij Teleac heeft hij meegewerkt aan de serie ‘Graaf Schakula’ waarin hij Schakula speelde. Naast hem figureerden de jonge acteertalenten Tatum Dagelet en Tygo Gernandt. Deze serie wordt nog op basisscholen gebruikt bij het schaakonderwijs.

Hij schreef samen met andere auteurs vele schaakboeken.

Hij is commentator bij belangrijke toernooien.

Schaakrubriek (zaterdag)

Zijn rubriek bestaat uit twee delen:

– feiten en wetenswaardigheden van de afgelopen periode, een stukje over een toernooi, competitie of de deelnemers hieraan etc.

– behandeling van een partij of partijfragment mede met behulp van diagrammen

Bab Wilders

Bab Wilders (Amsterdam, 19 maart 1942) is schaker, schrijver ,journalist en leraar. Na de afronding van zijn studie geschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam werd hij leraar geschiedenis aan de Scholengemeenschap Guido de Brès te Amersfoort en hij is nu reeds geruime tijd gepensioneerd.

Hij heeft talrijke artikelen, columns en boekrecensies in diverse dag-, week- en maandbladen op zijn naam staan, dan wel bijdragen in boeken.

In 1981 was hij buitengewoon verbaasd dat het Nederlands Dagblad hem vroeg voor de post van schaakmedewerker. Dit verzoek berustte op zijn artikelen op historisch gebied , over Latijns- Amerika en boekrecensies in het ND en andere bladen. Hij nam deze uitdaging aan.

Hij is nog een actief schaker en lid van de Chr. Schaakvereniging ‘Ons Genoegen’ in Amersfoort. Maandelijks publiceert hij een schaakprobleem op de site van zijn schaakvereniging. Ook heeft hij een schaakboekje op zijn naam staan. B.H. Wilders, Schaken, Lantaarnreeks 133. Kok Kampen 1987.

Zijn vrouw Truus Wilders, van wie hij het schaken heeft geleerd, is een verdienstelijk kunstenares. Schaakkunst is één van haar onderwerpen.

Schaakrubriek (zaterdag)

Zijn schaakrubriek bestaat uit 3 delen :

– een schaakprobleem

– recensies van schaakboeken

– een partij (alleen notatie met enig commentaar) uit een boek of toernooi.

Henk Prins

Henk Prins (Sliedrecht, 10 augustus 1959) is een verwoed schaker, probleemcomponist en columnist.

Hij heeft sinds 1989 een rubriek in het Reformatorisch Dagblad. Hij is internationaal schaakmeester voor schaakproblemen (1997). Hij is een van de redacteuren van het ‘Probleemblad’ van de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden en internationaal jurylid voor schaakproblemen (tweezetten).

Hij is lid van de SV Sliedrecht waarvan hij ook al jarenlang penningmeester is.

Hij heeft ook veel schaakproblemen gecomponeerd voor jubilerende bonden, verenigingen en leden . Zij deden nooit tevergeefs een beroep op hem om iets speciaals voor hun jubileum te componeren. ‘Letter- en cijferproblemen’ noemt hij dit zelf.

Hij publiceert o.m. op de site van zijn vereniging en op de website van Toms Schaakboeken (regio Drechtsteden).

Schaakrubriek (vrijdag)

Met ingang van 2010 gaat hij wekelijks op vrijdag publiceren te starten op 15 januari. De ene week behandelt hij de actualiteit met partijen en partijfragmenten en de andere week besteedt hij aandacht aan schaakproblemen en eindspelstudies.

Max Pam

Max Pam (Amsterdam, 14 september 1946) is journalist, schaker, schrijver en radio- en televisiemaker.

Hij heeft wekelijks een schaakrubriek in Het Parool en schrijft schaakcolumns op zijn website de ‘The Max Pam Globe’. Daarnaast schrijft hij ook al ruim 25 jaar andere columns voor diverse dag- en weekbladen.

Ook heeft hij een aantal boeken op zijn naam staan. Een bijzonder boek is ‘Het Ravijn’ uit 2004. In dit boek, dat een bestseller werd, verteld hij over het herstel na zijn hersenbloeding in 2001.

Hij is nu landelijk vooral bekend van zijn columns in het TV programma ‘Buitenhof’. Maar hij heeft veel meer op zijn palmares. Hij maakte o.m. programma’s voor AT5 en RTL5 en de Humanistische Omroep. Op de radio had hij in de jaren negentig een discussieprogramma ‘ de tafel van Pam’.

Hij was ook medeoprichter van de’Freelancers Associatie’.

Schaakrubriek (zaterdag)

Zijn schaakrubriek bestaat uit twee delen:

– een schaakverhaal, een anekdote , een stukje over een toernooi, competitie of individuele schakers e.d.

– behandeling van partijen of partijfragment mede aan de hand van enkele diagrammen

Rini Kuijf

Alhoewel het AD al geruime tijd geen vaste schaakrubriek meer kent willen we niet voorbijgaan aan ‘Dagschaak’. Iedere dag worden er twee schaakpuzzels gepubliceerd. Eén voor beginners en één voor gevorderden. In 2000 nam Rini Kuijf het over van Berry Withuis die bijna 12.000 schaakpuzzels had verzorgd. In 2009 publiceerde Rini Kuijf zijn 5000ste!

‘Dagschaak’ verschijnt ook, per jaargang, in de vorm van een boekje.

E-columns op internet

Hans Ree

Gert Ligterink 29 januari 2010

THE MAX PAM GLOBE

Max Pam

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.