André Bolhuis wordt ‘Koning van de Sport’!

Afgelopen maandag is André Bolhuis (Zeist, 1946) officieel gekozen tot voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF waarvan hij al bestuurslid was. In de voorjaarsvergadering van 18 mei volgt hij Erica Terpstra op. Zijn benoeming was onomstreden, er waren geen tegenkandidaten en ook geen tegenstemmen. Hij kreeg veel positieve en vooral lovende reacties.

Al op jeugdige leeftijd begon hij met hockeyen in Soest. Hij werd met zijn club Kampong meerdere malen landskampioen. Hij debuteerde in 1969 in het Nederlands elftal. In 1973 werd hij met het nationale team wereldkampioen. In 1972 deed hij mee als hockeyer( net een week afgestudeerd als tandarts) en 1976 was hij aanvoerder van het Nederlandse hockeyteam op de Olympische Spelen. In Vancouver zal hij voor de 13de keer op Olympische Spelen aanwezig zijn, twee keer als aanvoerder en daarna als bestuurder, als manager en als chef de mission (1992,1996). Sommigen noemen hem dan ook de oerolympiër.

Van 1998 – 2006 was hij voorzitter van de hockeybond.

André Bolhuis is doctor in de tandheelkunde en heeft een eigen praktijk met 28 personeelsleden. Als vrijwilliger vervulde en vervult hij met hart en ziel zijn bestuurlijke functies naast zijn drukke praktijk.

Landelijke Themadag

In 2005 werd het plan opgevat om naast de formele vergaderingen van de Bondsraad van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) ook een mogelijkheid tot informeel overleg en discussie te creëren in de vorm van een themadag. Afgesproken werd dat wijlen Koert ter Veen (oud -voorzitter HSB) en ondergetekende (oud-voorzitter RSB) de volledige organisatie en financiering hiervan zouden regelen zodat geen beroep gedaan behoefde te worden gedaan op de schaarse middelen van de KNSB.

In 2005 belde ik Bolhuis op met de vraag of de hockeybond een lezing wilde verzorgen op onze landelijke themadag. We hadden de hockeybond geselecteerd op basis van hun prestaties van de afgelopen 15 jaar. Van hun “best practices” zouden wij als kleine bond veel kunnen leren, zo redeneerden wij. In de Volkskrant van vorige week stond de volgende samenvatting.

‘Het Nederlandse hockey heeft zowel in de breedte als aan de top een geweldige sportieve en kwantitatieve groei doorgemaakt. Succes dat steunt op een aantal sterke pijlers:traditie,binding en voortdurende , in eigen kring ontwikkelde, innovatie.’Met sterke formules tegen individualisme en consumentisme’.

Toen ik hem uiteengezet had wat onze bedoeling was reageerde hij meteen enthousiast. Natuurlijk wilde de hockeybond ons helpen! Hij had graag zelf willen komen maar door internationale verplichtingen zou hij die zaterdag niet tijdig in Nederland terug kunnen zijn. Hier sprak een vrijwilliger pur sang. Hij wist als geen ander het (onbetaalde) vrijwilligerswerk op juiste waarde te schatten en gaf zelf ook het goede voorbeeld. In juni 2009 zei hij tegen Elsevier :

‘Ik heb in de sport nooit iets voor geld gedaan, nog niet voor 1 euro. En dat zal ik mijn hele leven ook nooit doen. Toen ik voorzitter van de hockeybond was heb ik de transitie van vrijwilligers naar semi-betaald meegemaakt. Ik wilde niet omschakelen naar geld als maat der dingen in de sport. Ook daarom was het tijd dat ik opstapte. Ik heb het me laten overkomen, ik kon het niet tegenhouden’.

Arno den Hartog, adjunct-directeur van de hockeybond zou hem vervangen. De themadag , met na afloop een diner, was een groot succes mede door de bijdrage van Arno den Hartog. De locatie was voortreffelijk te noemen. Midden in een bosrijke omgeving, prima voorzieningen , een goede catering en betaalbaar. Na een tweede succesvolle themadag (mede georganiseerd door Ada van der Giessen, oud-voorzitter van de Leidse Schaakbond) heeft men het hierbij gelaten en is men weer teruggekeerd naar alleen de twee formele bondsraadvergaderingen per jaar.

Schoolschaak

Een van de onderwerpen waarin wij geïnteresseerd waren was het bevorderen van het schaken op de scholen. De hockeybond had een succesvol programma ontwikkeld en uitgevoerd voor hockeylessen op scholen. Dit was een van de eigen innovaties. Zij werden hierbij ondersteund door een grote sponsor. Wij waren van mening dat zo’n programma ook voor het schaken ontwikkeld zou kunnen worden. De kosten van de uitrusting voor een schakertje zijn een fractie van de kosten voor een hockey-uitrusting.

In januari 2006 hadden wij in Wijk aan Zee overleg met Ali Nihat Yazici, de President van de Turkse Schaakbond (en inmiddels ook lid van het FIDE bestuur). Zijn grote landelijke schoolschaakproject (ook met sponsors) was een van de gespreksonderwerpen. (Na dit gesprek,moest Koert ter Veen naar de tienkamp om een partij te spelen. In januari 2007 moest hij vanwege zijn ernstige ziekte de tienkamp voortijdig verlaten. In januari 2008, op de dag van zijn begrafenis, begon het Corus toernooi . Hij had nog zo graag mee willen doen aan zijn geliefde tienkamp maar dat was hem helaas niet gegeven. Hij overleed op 58-jarige leeftijd.)

Wijk aan Zee 2006, vrnl: wijlen Ter Veen, Nihat Yazici en Koorevaar

Wij hopen dat het schoolschaak nu een prominente plaats krijgt in het nieuwe meerjarenbeleidplan van de KNSB dat eind dit jaar in de bondsraadvergadering moet worden goedgekeurd. Temeer daar recent een nieuw bestuurslid werd benoemd met sponsoring in zijn portefeuille.

In Amsterdam en Rotterdam is inmiddels aangetoond dat schoolschaak een enorme potentie heeft. Met de schaaksport de wijken in !

Schaken

In 2005 vertelde Bolhuis mij dat hij in zijn studententijd veel had geschaakt en dat hij af en toe nog wel eens schaakte. Hij houdt van het schaakspel. In recente publicaties kwam dit ook aan de orde.

Elsevier ,13 juni 2009 ‘In de sport ben ik nationalist pur sang’

‘Ik mag graag schaken op het wereldwijde web, waar we met z’n driehonderdduizenden met elkaar strijden. Ik speel nu tegen een Iraniër en een Chinees. Eens in de drie dagen moet je een zet doen. Ik heb nog twee dagen en tien minuten om mijn volgende zet te doen.’

Volkskrant ,zaterdag 11 januari 2010 ‘Geknipt voor het pluche’

‘Wakkie en Bolhuis spelen elke dag via de computer een schaakpartij. ‘’ Ik win nooit zegt Wakkie, maar ik heb in dat spel wel zijn karakter leren doorgronden Hij heeft het vermogen om snel of berustend langs verschillende wegen zijn doel te bereiken. Zorgvuldigheid staat bij hem voorop en precisie.’

(Johan Wakkie is directeur van het bondsbureau van de hockeybond. TK)

‘Koning van de Sport’

Wij zijn verheugd dat André Bolhuis, na overleg met zijn vrouw, het voorzitterschap van NOC*NSF op zich wil nemen. Een van zijn aandachtspunten is het Olympisch Plan 2028. Dit zou een enorme impuls zou zijn voor zowel de breedtesport als de topsport in ons land. Tegen Elsevier zegt hij :’Op de lagere school is sport geen item meer. Het Olympisch Plan 2028 is ook bedoeld om dat te veranderen’.

Schaken is (nog) geen olympische sport ondanks verwoede pogingen daartoe. Maar het organiseren van een Olympiade in ons land zou een geweldige promotie zijn voor de schaaksport. Wij zijn er van overtuigd dat de ‘Koning van de Sport’ dit een warm hart zou toedragen.

Wij wensen André Bolhuis veel succes. Maar we willen ook Erica Terpstra bedanken voor haar enorme inzet voor de sport , gepassioneerd en met een niet aflatend enthousiasme. ‘Na het koninklijk huis is zij de populairste vrouw in Nederland’ zei Bolhuis.

Teun Koorevaar

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.