Corus 2010 : Onder parlementariërs

Traditioneel wordt er ook jaarlijks een toernooi gehouden voor parlementariërs. Dit jaar was de VVD oververtegenwoordigd en D66 ontbrak zelfs. Eddy Schuyer (voorzitter KNSB, D66) en Jan Schinkelshoek (Lid KNSB bestuur, CDA) hadden waarschijnlijk van hun partijvoormannen geen vrijaf gekregen omdat de start van de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen vandaag gepland was. Zij gaan ‘schaken‘ op een ander bord.

Interessant om te zien hoe de heren op het schaakbord hun ‘politieke streken’ weer in de praktijk konden brengen. Ze zijn het nog niet verleerd en ze hebben er zichtbaar plezier in. Hieronder het overzicht van onze trouwe Corus parlementariërs.

Johan van Hulst (1911), CDA

Henk Vonhoff (1931), VVD

Henk Heijne Makkreel (1931), VVD

Bas de Gaay Fortman (1937), PPR

Sytze Faber (1937), CDA

Jan Nagel (1939), OokU, voorheen PvdA

W. Passtoors (1944), VVD

Marius Ernsting (1947), CPN

Theo van den Doel (1952), VVD

Gerrit Valk (1955), PvdA

C.v.d. Oosten

Enkele schakers nader belicht.

Sytze Faber, foto: tk

Sytze Faber lag wel eens dwars in zijn partij. Hij bestudeert nu het schaakspel. Hij speelt de variant van de koestal. Hierover heeft hij ook een boek geschreven onder de titel ‘De wet van de koestal’. Deze variant komt er op neer dat je moet voorkomen dat je tegenstander jouw ruif leeg eet.

Jan Nagel, foto: tk

Jan Nagel staat te boek als een sluwe strateeg die altijd een paar zetten vooruit denkt. In het middenspel speelt hij graag zijn ’Rooie Haan’ combinaties. Het is een tactiek met afleidingsmanoeuvres, offers en schijnoffers. Ook U kunt deze tactiek leren! Over zijn ‘streken’ heeft hij een boek geschreven met als titel ‘Boven het maaiveld’.

Bas de Gaay Fortman, foto: tk

Bas de Gaay Fortman heeft het politieke ambacht ooit vergeleken met de kunst van het ivoordraaien. Daarmee wilde hij tot uitdrukking brengen dat de politicus (en deze dagen de schaker) met kostbaar materiaal werkt met de bedoeling er iets moois van te maken. Hij heeft hierover een boek geschreven onder de titel ‘De kunst van het ivoordraaien’.

Henk Vonhoff, foto: tk

Henk Vonhoff is een markante persoonlijkheid die je in de speelzaal niet snel over het ‘hoofd’ ziet. Hij is de leraar geschiedenis, de politicus, de bestuurder, het oud-opperhoofd van het ‘Groot Dictee der Nederlandse Taal‘, de Bourgondiër en nog veel meer. Hij heeft een onfeilbaar geheugen en zet graag de puntjes op de i. Een geduchte tegenstander.

Johan Verhulst, foto: tk, van oorspronkelijke foto van Fred Lucas

Johan van Hulst is onze ‘éminence grise’ en we spreken met ontzag over hem. Eind januari wordt hij 99 jaar en we hopen van ganser harte dat hij volgend jaar weer in goede gezondheid aanwezig mag zijn als hij 100 jaar wordt. Hij was en is de sterkste schaker onder de parlementariërs. Bij binnenkomst van de commentaarbungalow heet hij ons van harte welkom middels zijn portret aan de wand. Het Corus toernooi is nu een Top Toernooi voor Turbo Tieners maar Johan van Hulst is het voorbeeld dat je met schaken ook 100 jaar kunt worden. Ook wijlen mevrouw Roodzant (oud-dameskampioene van Nederland) speelde nog behoorlijk schaak toen zij bijna 102 jaar was!

Nazit, foto: tk

Tijdens de nazit wordt niet meer gesproken over de schaakpartijen van vandaag. De politieke situatie in ons land eist alle aandacht op.

De uitslag volgt als het toernooi is afgelopen. De partijen worden om politieke redenen niet vrijgegeven. Over enkele jaren worden ze gederubriceerd.

Hopelijk zien we jullie volgend jaar weer en neem die andere schakende parlementariërs dan ook mee! Jullie geven extra ‘kleur’ aan dit fantastische toernooi. En volgend jaar willen we misschien iets vieren!

Wijk aan Zee,16 januari 2010

Teun Koorevaar

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.