Johan van Hulst (99 jaar) wint toernooi parlementariërs

Johan van Hulst, die deze maand 99 jaar hoopt te worden, heeft samen met Jan Nagel het Corus toernooi voor de parlementariërs gewonnen. Als we de hoge leeftijd ,bij wijze van uitzondering, laten meewegen dan verdient Johan van Hulst de titel. Gerrit Valk volgde op de voet.

Monique van de Griendt publiceerde vandaag een prachtig interview op de site van Corus Chess 2010 dat we hieronder integraal overnemen. We hebben zelf enkele foto’s toegevoegd. Hiermee ronden we de verslaggeving af van dit bijzondere toernooi.

Voor het verslag van gisteren ‘Corus 2010: Onder parlementariërs’.klik hier

Interview – Schrijnend gebrek aan schakende parlementariërs (Dutch)

17 januari 2010 – Monique van de Griendt

Tijdens het eerste Corusweekend wordt traditiegetrouw het toernooi voor (Oud)Parlementariërs gespeeld. Dit jaar zonder actieve kamerleden.

Vonhoff, sinds 1971 deelnemer aan het Corustoernooi: ‘Het volkomen ontbreken van parlementariërs in dit toernooi, stelt mij zeer teleur. Ik vind dat een tekortkoming die de schakers onder kamerleden zich zouden moeten aantrekken. Het is toch een bekende institutie. Nu wordt de fakkel alleen door de oud-parlementariërs gedragen. Ik vind dat voor het huidige parlement beschamend.’

Gevraagd naar zijn ideeën over de afwezigheid van de kamerleden, zegt Vonhoff: ‘Als ik die ga ontwikkelen, dan worden dat eenvoudige beledigingen. Iets over het intellectueel niveau van de huidige kamerleden. Als je waarnemer in de Oekraïne wordt, is dat een redelijk excuus. Maar je moet deze instituties toch in stand houden. Ook toen ik in Groningen zat, deed ik regelmatig mee.’

foto:tk

Vonhoff geeft aan dat hij het werk van kamerleden absoluut niet onderschat: ‘Maar als ze geen tijd hebben om zich hiervoor een weekend vrij te maken, hebben ze hun werk slecht georganiseerd!’

Vonhoff is geen actief clubspeler. ‘Ik speel alleen tegen mijn zoon en kleinzonen van 17 en 14 jaar. Tot dusver won ik dat, maar ik zie tot mijn schrik het moment naderen dat mijn zoon me overvleugelt en mijn kleinzonen komen er ook aan. We zijn huis- en tuinschakers. Het is een geweldig spel natuurlijk.’

Voor de eindzege tipt Vonhoff zondagochtend de bijna 99-jarige senator Van Hulst. ‘Hij is gisteren uitgestapt met twee uit twee en kreeg een bye, dat is ook een punt in ons systeem, dus hij staat er met drie uit drie het beste voor. Maar Gerrit Valk is de grote matador, met Jan Nagel.’

foto:tk

Dat Valk en Nagel een PvdA-achtergrond hebben, zegt volgens Vonhoff niets over hun speelsterkte. ‘Die rangorde kun je zo niet maken.’ De volgende zaken acht Vonhoff belangrijk voor zowel de schaker als de politicus: ‘Logisch redeneren, nadenken en nagaan of wat je hebt bedacht, de toets van de redelijke zelfkritiek kan doorstaan.’

Na enig nadenken voegt Vonhoff hieraan toe: ‘Je kunt een goed politicus zijn, zonder een goed schaker te zijn. En zelfs een goed schaker en geen goed politicus.’ Hij doet geen nadere uitspraken over de huidige deelnemers.

Vonhoff: ‘Bas de Gaay Fortman is ook nog in de race. En Nagel speelde gisteren een verrassende remise tegen Van de Doel die bepaald voorstond, maar het risico van de tijdafbraak niet kon nemen. Met een toren en twee pionnen voor en maar 5 minuten op de klok bood hij remise aan. Dus daar is Nagel aan ontsnapt.’

In de zondagmiddagronde ontbrak het Nagel ook niet aan geluk. Althans, volgens concurrent Valk. Nagel zelf hield het erop dat zijn vechtlust hem terecht de overwinning had gebracht.

Nagel met zwart, gooide tegen De Gaay Fortman met g5 de knuppel in het hoenderhok. Dit had tot pionverlies moeten leiden, maar wordt door beide spelers enkele zetten lang gemist. Ondanks gebrom van alle omstanders. Nagel besluit dames te ruilen, waarop De Gaay Fortman ogenblikkelijk remise aanbiedt. Nagel denkt te vertrouwen op zijn ervaring en techniek in het dubbele toreneindspel. Dat loopt niet helemaal van een leien dakje, de witte d-pion loopt eenvoudig door. Maar als De Gaay Fortman vergeet de vrijpion met zijn toren te ondersteunen, en een poging om een matnetje te vlechten ook nog mislukt, geeft hij zich teleurgesteld gewonnen. Waarop Van Hulst hem troostend toespreekt: ‘Zelfs Homerus sliep weleens’.

Van Hulst, met zwart en een achtergebleven e-pion, was tegen Valk met remise weggekomen. In de laatste ronde bereikte hij tegen Nagel in tien zetten hetzelfde resultaat. Van Hulst en Nagel kwamen hiermee beiden op vier punten uit de vijf partijen. Valk moest in de laatste ronde winnen van Faber om zich bij de twee winnaars te voegen. Na een slechte opening bleef hij helaas steken op een min-remise. Vonhoff werd gedeeld achtste, met anderhalve punt.

Van Hulst, die nog elke week schaakt bij het Amsterdamse Caïssa, dacht dat er tegen Valk en Nagel meer in had gezeten. Toch is hij tevreden met een gedeeld eerste plaats. ‘Ik moet niet meer zo eerzuchtig zijn om alleen eerste te willen worden.’

1 Reactie

  1. Avatar
    johannes 18 januari 2010

    Een heel leuk en mooi verhaal / interview. Het moet deze meneer van Hulst zijn die de denklijnen van de kind centraal denkers en Euwe zeker heeft doorzien.

    Hij is degene die uitsluitsel kan geven over mijn mening!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.