Bliksemstart van Anish Giri (15 jaar)

Anish Giri kende een bliksemstart in de B-groep van het Corus Chess Tournament.

Giri (Nederland, Elo 2588) versloeg achtereenvolgens Pentala Harikrishna (India, Elo 2672) en Liviu-Dieter Nisipeanu ( Roemenië, Elo 2681) en speelde remise tegen Dimitri Reinderman (Nederland, Elo 2573). Hij behaalde hiermee 2,5 punt uit 3 partijen en gaat hiermee samen met de Chinees Hua Ni (Elo 2657) aan de leiding van de B-groep. In de startrangschikking staat Giri op plaats 12 van de 14. De spelers die hij verslagen heeft staan in de top 3!

Morgen (dinsdag 19 januari) moet hij het met zwart opnemen tegen Hua Ni en dat wordt dus spannend.

Herman Grooten volgt op deze site in de rubriek ‘analyses’ de prestaties van de Nederlandse jeugd. Hij geeft analyses van partijen die ook direct na te spelen zijn!

foto:tk

NRC Next van vrijdag 15 januari 2010

In deze editie van NRC Next stonden artikelen van Carola Houtekamer en Hans Ree. Op de voorpagina een grote foto met de tekst ‘ Ik wil de beste schaker ter wereld worden’.

Enkele citaten uit het artikel van Carola Houtekamer:

‘Totdat je hem vraagt wat zijn favoriete opening is. Dan lacht hij je uit. ,,Nee, dat ga ik niet zeggen”. Het idee! ,, Straks zitten ze daar de krant te vertalen”.

‘Soms heb je een gevaarlijke stelling en weet je niet waarom maar dat voel je.’

‘Mijn klasgenoten zijn positief;als je schaakt en je bent verder normaal, is het oké.’

‘Zo ziet zijn dag er meestal uit:school, even tv-kijken, een paar uur partijen analyseren, wat potjes spelen, een schaakboek lezen, zoals deze over Karpov tegen Kasparov, en dan slapen.’

foto:tk

Enkele citaten uit het artikel van Hans Ree:

‘Bliksemsnel de tactische mogelijkheden in een stelling zien is een deel van zijn talent, grondige studie met behulp van de computer een ander.’

‘Zijn partijanalyses in schaaktijdschriften zijn indrukwekkend door hun diepgang en scherpgeslepen details, soms geestig door een goed geplaatst grapje.’

Ook internationaal trekken zijn prestaties de aandacht. Het artikel van Carola Houtekamer is in het Engels vertaald (Promise of greatness in Dutch chess prodigy) en gepubliceerd op Chessnews van Chessbase.

Klik hier.

foto:tk

Wordt vervolgd.

Teun Koorevaar

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.