Magnus Carlsen in de Nederlandse media

Magnus Carlsen 2010, foto:Fred Lucas

Tijdens de start van het toernooi verscheen er een aantal interessante artikelen in de Nederlandse media. Nu de nummer 1 in Nederland is wil iedereen van alles weten. Zo gaat dat nu eenmaal met topsporters die de hoogste trede bereiken. Belangrijk is dat er een positieve uitstraling van uitgaat naar onze talentvolle Nederlandse jeugd en dat compenseert de ‘Magnusmania’ ruimschoots.

We besteden achtereenvolgens aandacht aan :

Vrij Nederland : ‘Wonderkind, geen total loss’ door Youri van Vliet met foto’s van Fred Lucas

Volkskrant: ‘Nieuwe koning zit nog in de wachtkamer’ door Robèrt Misset met een foto van Jiri Buller

NRC: ‘Mensen kunnen niet meer om mij heen’ door Dirk-Jan ten Geuzendam met een foto van Maurice Boyer

Vrij Nederland

In VN verscheen in de editie van 16 januari een uitgebreid interview van 6 pagina’s. Enkele citaten:

‘Magnus’ vader Henrik heeft zijn werk als consultant verruild voor de functie van schaakmanager en ziet erop toe dat Magnus genoeg slaapt, gezond eet en genoeg beweging krijgt. Ook laat hij hem vaker de media te woord staan.’

‘Dirk-Jan ten Geuzendam, hoofdredacteur van New in Chess, heeft heel wat talenten voorbij zien komen. ‘Maar,’ zegt hij, ‘Magnus is de enige die hetzelfde losmaakt als Garry Kasparov indertijd. Dat je eigenlijk alles van hem wilde weten, dat je alle partijen van hem wilde zien. Bij Kasparov wist je gewoon dat hij wereldkampioen zou worden. Dat gevoel heb ik ook bij Magnus: dit is er weer eentje.’

‘Het imponerende spel van de puber onderscheidde zich door scherpe varianten met elegante combinaties en gewaagde stukoffers. Het bleef niet lang onopgemerkt: soms stonden er honderden mensen bij de tafel van Magnus, op hun tenen om een glimp op te vangen van de actie die zich op het bord afspeelde.’

Een drukte van jewelste, foto:tk

‘Het is zoiets als een dertienjarige die de Nobelprijs voor Scheikunde wint.’

Het totale interview geeft een beeld van de schaakontwikkeling van de jonge Carlsen van de afgelopen 10 jaar.

Volkskrant

In de krant van zaterdag 16 januari stond een paginagroot artikel. Enkele citaten:

‘Magnus Carlsen wandelt met zijn vader en zaakwaarnemer Henrik over het strand aan Wijk aan Zee en zegt dat Noorwegen schaakgek is geworden. De Noorse bond wil in 2014 zelfs de Olympiade organiseren en er wordt veel geschaakt op scholen. Het is mooi om te zien wat ik in zes jaar heb losgemaakt.’

‘Energie is zijn (Kasparov’s) toverwoord. Kasparov zegt dat ik nu altijd moet uitstralen dat ik de beste ben.’

‘Eigenlijk probeer ik Karpov en Kasparov in mezelf te verenigen.’

‘Je bent pas 19 jaar en nieuwe wonderkinderen staan al klaar om de macht over te nemen. Vormen talenten als de 13-jarige Nizjnik een bedreiging voor je?

Carlsen: ’Ik zie geen enkele jongere speler die de potentie heeft mij op korte termijn te passeren. Daarvoor is de kloof te groot. Ik heb ook nooit verloren van een speler die jonger is dan ik. En dat wil ik graag zo houden.’

Fabiano Caruana ( 17 jaar) , Anish Giri (15 jaar) en Illya Nyzhnyk (13 jaar) zijn gewaarschuwd.

Het artikel gaat ook uitgebreid in op de perikelen bij de FIDE en de oneerlijke wijze waarop gekomen wordt tot de uitdager van de wereldkampioen. Zijn vader had hier ook al eerder over gepubliceerd op zijn website. Ook zijn liefde voor de voetbalsport komt aan de orde. En natuurlijk ook zijn samenwerking met Garry Kasparov. Zijn eerstvolgende doel is een hogere rating te halen dan Kasparov (rond 2850). Als inzet is een CV opgenomen van Carlsen.

Jiri Buller maakte een mooie foto van Magnus Carlsen in de duinen bij Wijk aan Zee.

NRC Handelsblad

In de editie van zaterdag 16 januari staat een paginagroot artikel. De ondertitel luidt:

‘Schaakwonder Magnus Carlsen (19) heeft de verwachtingen razendsnel ingelost’

Enkele citaten:

‘Als je een rating hebt boven 2800 hebt kunnen mensen zich blijkbaar niet voorstellen dat je ook nog eens gevoel voor humor hebt.’

‘Volgens Kasparov kan de schaakwereld zich met een westers talent als Carlsen aan het moeras ontworstelen waarin het onder leiding van Kirsan Iljoemzjinov, de omstreden Kalmukse president van de wereldschaakbond, terecht is gekomen.’

‘Zijn verwachtingen voor het Corustoernooi zijn tamelijk ongedefiniëerd. ‘’Dat is ook het aardige. Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren, in wat voor vorm ik ben, of ik creatief zal spelen. Maar ik verheug me erop. Ik hoef alleen maar te spelen en verder hoef ik nergens aan te denken. Dat is een heerlijk gevoel.”’

Het artikel gaat o.m. over zijn trainingstage in Marokko, over zijn eerste ontmoeting met Kasparov in Reykjavik in 2004 en zijn verdere ontmoetingen met hem, over de samenwerking met Kasparov en over het geheugen van een denksporter.

Maurice Boyer maakte een mooie foto van Magnus Carlsen in een winters Wijk aan Zee.

Teun Koorevaar

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.