Neerlands Hoop : toen en nu

Gisteren (di 26 jan.) was het de dag dat de Turbo Tieners verloren. Carlsen van Kramnik, Caruana van Smeets en Giri van de jonge Sloveense dame Anna Muzychuk (19 jaar en WGM en IM). Wat een sensatie! Dat brengt de spanning weer helemaal terug. Ook was het de dag dat de Nederlanders in de A-groep goede zaken deden. Van Wely won van Leko, Smeets won van Caruana en Tiviakov hield het op remise tegen Anand.

Vandaag (wo 27 jan.), met een rustdag in het verschiet en nog drie ronden te gaan, waren de uitslagen:

A-Groep

Carlsen wint van Karjakin, Kramnik remise tegen Ivanchuk , Tiviakov wint van Smeets ,Van Wely remise tegen Caruana en Anand wint van Shirov.

Stand na 10 ronden :

1. Kramnik met 7 uit 10, 2. Shirov en Carlsen met 6,5 uit 10

B-Groep

Giri remise tegen Naiditsch, L’Ami remise tegen Nisipeanu, So wint en Ni speelt remise.

Stand na 10 ronden:

1. Giri met 7 uit 10, 2. L’Ami, Ni en So 6,5 uit 10

C-groep

Benjamin Bok wint van Peng, Robin van Kampen wint van Robson en Robin Swinkels verliest van Li Chao.

Vrijdag moeten de twee Robins tegen elkaar.

Stand na 10 ronden:

1. Chao met 7,5 uit 10, 2. Swinkels,Van Kampen, Robson en Vocaturo met 6 uit 10.

Neerlands Hoop: toen en nu

Toen

45 jaar geleden was Jan Timman ‘Neerlands Hoop’. Hij heeft de verwachtingen meer dan waargemaakt. Hij werd vele malen kampioen van Nederland en was lange tijd ‘Best of the West’. Hij is, na Max Euwe, de meest bekende en succesvolste schaker van ons land. Nu voelt hij zich enigszins miskend. Althans dat maken wij op uit een recente video gemaakt door Alwin Pauptit en Yge Visser. In deze video geeft hij zijn mening over Anish Giri, het NK 2009, de KNSB, het Corustoernooi en hij gaat in op zijn toekomstplannen. Hij wil weer boven de Elo-grens van 2700 komen! Jammer dat er in schakend Nederland zo weinig wordt gedaan met zijn enorme kennis en ervaring.

Nu

Aan Anish Giri hebben we al veel aandacht besteed en nu wordt het tijd aandacht te besteden aan ‘Neerlands Hoop’ spelend in de C-groep van het Corustoernooi.

Vanavond om 22.30 wel even naar NOS Studiosport kijken (Nederland 3) want daarin komt een portret van Anish Giri.

Robin Swinkels (6 uit 10)
foto: Ab Scheel

Robin (20 jaar) had gisteren een goede dag en won van Plukkel. Vandaag moest hij tegen de nummer 1 Li Chao en verloor. Hierdoor blijft hij op de tweede plaats met 6 punten. Nu anderhalve e punt van koploper Li Chao die gisteren een andere’ topseed’, Roy Robson, over de knie legde.

Robin bezit de grootmeestertitel (dat was ook zijn doelstelling) en is dit toernooi gestart met een rating van ca.2500 Een paar jaar geleden heeft hij een jaar uitgetrokken om alleen maar te schaken en daarna is hij zijn universitaire studie econometrie gestart. Door zijn studie heeft hij veel minder tijd voor schaken. Het komt nu voornamelijk neer op zijn weekenden en vakanties. Na zijn studie econometrie maakt hij opnieuw de balans op.

Spectaculair was zijn ‘schaakpartij onder water’ tegen Hans Böhm op Curaçao.

Robin van Kampen (6 uit 10)
foto:Ab Scheel

Robin won gisteren van A. Gupta en vandaag versloeg hij een andere ‘topseed’ Roy Robson.

Robin (15 jaar) heeft een goed jaar achter de rug. Hij won zilver op het EK Jeugd in een hogere leeftijdsklasse. Hij verloor alleen van de latere kampioen Gil Popilski omdat hij iets te voortvarend was in de aanval (hij had remise in eigen hand). Hij baalde hier stevig van. Hij speelde goed op het WK, hij behaalde de internationale meestertitel (als jongste Nederlander ooit), verloor nipt een verdienstelijke match tegen Jan Timman in Groningen en won enkele toernooien. In de KNSB competitie komt hij uit voor HSG in de Meesterklasse. Aan het Corustoernooi doen vier HSG-ers mee: Loek van Wely, Jan Smeets, Erwin L’Ami en Robin.

Een advocatenkantoor, zijn club en het Leo v.d. Karfonds hebben een aantal schaaktrainingen gesponsord in 2009. Robin volgt een studie aan de internationale school Hilversum.

Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat Robin voor een schaakcarrière kiest. Hij wil zijn studies blijven combineren met het schaken.

Benjamin Bok (4,5 uit 10)
foto:Ab Scheel

Gisteren won Benjamin van Stefan Kuipers en vandaag moest hij tegen Zhaoaqin Peng en hij won.

Benjamin ( hij werd dit toernooi 15 jaar) is de jongste deelnemer in de C-groep. Hij bezit de titel van FIDE meester. Benjamin is een aanvallende en creatieve speler. Dat liet hij ook zien op het EK Jeugd vorig jaar in Fermo, Italië. Wij herinneren ons zijn mooie aanvalspartij op dit EK tegen Vasily Korchnar. Op de RSB site publiceerden wij een uitgebreide serie over dit EK en in aflevering 8 kunt u deze mooie partij zien. In de C-groep speelde hij gisteren en vandaag een mooie partij en zijn partij uit de vierde ronde tegen Grandelius mocht er ook zijn. Mat in 21 zetten.

Zie de serie van Herman Grooten op onze site over de Nederlandse jeugd.

Benjamin staat al geruime tijd in de toptien van zijn leeftijdscategorie. Mede om deze reden is hem de hoogste talentstatus toegekend door de KNSB. Dank zij steun van Rabobank Eindhoven-Veldhoven kon Benjamin het afgelopen jaar trainen met internationale grootmeesters.

Stefan Kuipers (4,5 uit 10)
foto:Ab Scheel

Gisteren verloor hij van Benjamin Bok en vandaag moest hij tegen Vocaturo en won.

Stefan (19 jaar) won vorig jaar de Corus Tienkamp en promoveerde daardoor naar de C-groep. Stefan bezit de titel van FIDE meester. Hij studeert psychologie in Enschedé. In de KNSB competitie komt hij uit voor Homburg Apeldoorn en in de Duitse competitie voor Wattenscheid.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.