Corus Chess 2010 : ‘The day after…’

Het Corustoernooi is gisteren (zondag 31 januari) afgelopen en de winnaars zijn bekend. Vandaag volgden we de verslaggeving in de dagbladen.

Het ANP gaf zondagavond 31 januari 2010 het volgende bericht uit:

Tiener Carlsen wint Corus-toernooi

WIJK AAN ZEE – De Noorse schaker Magnus Carlsen heeft het 72e Corus Schaaktoernooi in Wijk aan Zee op zijn naam geschreven. De 19-jarige grootmeester had zondag in de dertiende en laatste ronde voldoende aan remise tegen de Italiaan Fabiano Caruana om de titel veilig te stellen.

Magnus Carlsen, foto: Fred Lucas

Nederlands succes was er in de grootmeestergroep B. Nederlands kampioen Anish Giri, 15 jaar jong, won dat toernooi. Hij ontving als bonus 3.000 euro en verdiende promotie naar de A-groep voor de volgende editie van het internationaal hoog aangeschreven evenement.

,,Ik ben het allerblijst met mijn plek in de A-groep. Nee, ik ben helemaal niet bang om tegen de super-elo’s te moeten schaken. Ik heb een jaar om me voor te bereiden”, zei Giri.

Carlsen, die het Corus-toernooi ook al in 2008 won, eindigde op 8,5 punten in de A-Groep. Zijn naaste belagers slaagden er op de slotdag niet in een half punt goed te maken en gedeeld eerste te worden. De Rus Vladimir Kramnik remiseerde tegen zijn landgenoot Sergej Karjakin en de Spanjaard Alexei Shirov deelde het punt met de Cubaan Leinier Dominguez. Het achtervolgende duo kwam daardoor op 8 punten.

Carlsen, bijgenaamd de ‘Mozart van het schaken’, vergaarde zijn punten door vijf zeges, zeven remises en één verliespartij. Zijn spel was aanvallend en agressief en dat bracht hem nogal eens gevaar, maar de protegé van de Russische oud-wereldkampioen Gari Kasparov wist meestal een uitweg te vinden.

Carlsen was dan ook de deelnemer in Wijk aan Zee met de hoogste positie op de wereldranglijst en een elo-rating van 2810. ,,Ik heb een paar goede partijen geschaakt. Soms speelde ik goed, maar soms ook belabberd. Uiteindelijk heb ik dit toernooi met veel geluk gewonnen”, was het eindoordeel van Carlsen, die met 10.000 euro naar huis ging.

De drie Nederlandse schakers in groep A eindigden het toernooi in de achterhoede. Loek van Wely was de beste op de elfde plek met 5 punten. Sergej Tiviakov, die in zijn slotpartij nog een nederlaag incasseerde tegen de Amerikaan Hikaru Nakamura, en Jan Smeets deelden de laatste plaats met 4,5 punten. (ANP)

Dirk Jan Ten Geuzendam

‘Een voetbal van Edgar Davids voor Magnus Carlsen’

Noorse Tiener is niet eens echt in vorm, maar wint toch Corus-schaaktoernooi; Nederlander Giri (15) beste in B-groep.’

Enkele citaten :

‘ Dat Carlsen met deze slotserie (3 uit 4) alleen beslag legde op de eerste plaats mocht een klein wonder heten. Verschillende collega’s verdienden een bloemetje van de Noor voor hun bijdrage (o.m. Anand en Shirov).’

‘In Noorwegen is men zich bewust van zijn uitzonderlijke klasse en wordt hij min of meer omarmd als een ambassadeur voor zijn land. Het beeld dat de Noren van hem hebben lijkt in elk geval in niets op het beeld dat Pauw&Witteman vrijdag probeerde op te roepen. Paul Witteman suggereerde tot tweemaal toe dat Carlsen misschien wel ‘zielig’ was. Evenmin ‘zielig’ is Anish Giri , die bij P&W ook aan bod kwam. De vijftienjarige vwo’er uit Rijswijk zorgde voor een sensatie met zijn overwinning in de B-groep.’

‘Om te beginnen ging hij (Anish) vandaag terug naar school. Voetballiefhebber Magnus Carlsen vertrok naar Schiphol met prettige herinneringen aan een ontmoeting met schaakliefhebber Edgar Davids.’

Gert Ligterink

‘Carlsen wint met behulp van velen’

Enkele citaten:

‘Het is een trend van de laatste jaren dat winnaars van het Corus-toernooi niet ouder zijn dan 20 jaar. Magnus Carlsen(19) won de hoofdgroep, Anish Giri (15)was de sterkste in B, terwijl de C-groep een prooi werd van de Chinees Li Chao(20). De oudere, sinds lang gearriveerde topspelers, hadden opnieuw het nakijken.’

‘Bent u wat laat in vorm gekomen’, werd hem gevraagd. ‘Dat betwijfel ik’ antwoordde Anand. Maar ik ben wel bang dat het me gelukt is het toernooi van iemand anders te bederven.’

‘Toen beide spelers in hoge tijdnood zaten, waagde Dominguez een nerveus remise aanbod. Sjirov zag de seconden wegtikken, greep radeloos naar zijn hoofd en stemde toe. Zie diagram hieronder uit de partij Sjirov tegen Dominguez.’

Met de vlag op vallen accepteerde Sjirov eem remisevoorstel. Ten onrechte, wit wint geforceerd met 31.b4 Dc7,32. Da8+ Lf8,33. Tf1

‘De verrichtingen van de Nederlandse vertegenwoordigers in de hoofdgroep kunnen snel vergeten worden. Het nationale trio speelde een bijrol en eindigde eendrachtig op de laatste plaatsen.’

‘Carlsen was al even vriendelijk’’ Ik kan kort zijn: Giri speelde geweldig schaak’’

Hans Böhm

‘Carlsen blijft concurrentie voor’

Enkele citaten:

‘De aanvoerder van de wereldranglijst hoeft dus kennelijk niet eens in vorm te zijn om toch de concurrentie voor te blijven.’

‘In de slotronde werd het toch nog even spannend. Carlsen dacht met wit wel even de 18-jarige Italiaanse grootmeester Fabiano Caruana weg te spelen. Maar dat pakte geheel anders uit.’

‘Ik heb het wereldkampioenschap voor mijzelf in de ijskast gezet, voorlopig is mijn doel de hoogste Elo-rating te behalen die ooit door een mens is bereikt’ vatte Carlsen zijn ambities samen.’

Hans Klippus

Goed nieuws: Giri blijft in Nederland’

Enkele citaten:

‘ Krijgt Nederland dus na jan Timman eindelijk weer eens een schaker die kan meedoen om de hoofdprijzen?’

‘Giri speelt met een Nederlandse licentie, is ook al Nederlands kampioen,maar hij is nog geen Nederlander. Hij heeft een Nepalese vader en een Russische moeder. Hun zoon kan pas een Nederlands paspoort krijgen als hij achttien is. Sanjay Giri gaf gisteren in Wijk aan Zee desgevraagd aan dat hij, zijn vrouw en kinderen het uitstekend naar hun zin hebben in Rijswijk en geen enkele intentie hebben om te vertrekken. Dat is goed nieuws voor het Nederlandse schaken.’

‘Als titelhouder is de zeer gewilde Carlsen bijna verplicht volgend jaar aan de Noord-Hollandse kust terug te keren. Daarom was het voor de organisatie een prettige uitslag.’

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.