Aanvalspartij met Anne Haast

In het eerste weekend van het Corustoernooi zat de hele zaal vol met de zogenaamde weekendvierkampen. In een van de vierkampen deed de talentvolle Anne Haast uit Dongen mee.

Zij won haar vierkamp met grote overmacht door alle drie de partijen te winnen. In haar groep zat de zus van de nieuwe vriendin van Loek van Wely. Anne speelde tegen haar een fraaie aanvalspartij, die zij voor de bezoekers van Schaaksite graag analyseerde. Hieronder haar bevindingen.

Sonia Zepeda – Anne Haast (Corus vierkamp)

Alweer de laatste ronde van de vierkamp. Natuurlijk was ik goed voorbereid en bleek de zus van de vriendin van Loek tegenover me plaats te nemen. 1. e4 e5 2. Lc4 Lc5 3. Pf3 Pc6 4. d3 Pf6 5. c3 d6 6. Pbd2 a6 Aangezien wit toch een keer d4 door gaat zetten in deze stelling, is het handig om de loper van c5 alvast een veilig plekje te geven. 7. O-O La7 8. b4 Is ook een manier om Pa5 te voorkomen, maar meestal speelt wit hier: [8. Lb3 Nu is Pa5 niet meer lastig en kan de loper op c2 nog e4 ondersteunen.] 8… O-O 9. Te1

9… Le6 Ik wil graag meer controle over veld d5, zodat het mogelijk wordt om een keer met d5 het centrum open te breken. Daarnaast is een eventuele dubbelpion op de e-lijn niet erg, omdat zwart dan gebruik kan maken van de f-lijn en ook d5 kan gaan doen. 10. Db3 Hierdoor komt er meer druk op e6 te staan, maar op zich kan ik de loper op e6 prima dekken. Een alternatief in deze stelling is h3, aangezien het Pg4 en soms ook Lg4 uit de stelling haalt en daarnaast alvast een vluchtveld maakt. [10. Lxe6 fxe6] 10… Dd7 11. a4 Zorgt ervoor dat er na 11…b5 een spanning ontstaat op de damevleugel. In deze stelling heeft dat zowel voor wit als voor zwart zo zijn voor- en nadelen. 11… b5 Het fijne hiervan is dat wit wel moet slaan, waardoor het voor mij een stukje makkelijker wordt. 12. Lxe6 12.Ld5 is niet echt een goed alternatief: [12. Ld5 Lxd5 13. exd5 Pe7 En de zwarte paarden kunnen actief worden op de koningsvleugel.] 12… fxe6 13. Lb2 Hierna kon ik eigenlijk redelijk mijn gang gaan op de koningsvleugel. Het leek mij beter om te proberen om de lopers af te ruilen: [13. Pf1 Ph5 14. Le3 En de stelling zal ongeveer gelijk zijn.] 13… Kh8 Even voor de veiligheid uit de diagonaal b3-g8 gaan. 14. Tad1 Ik had eigenlijk gerekend op meteen d4. De zet Tad1 voegt namelijk niet heel veel aan de witte stelling toe. Het geeft mij de mogelijkheid om nog meer stukken erbij te halen. [14. d4 exd4 15. cxd4 e5 16. d5 Pe7 En er is een interessante stelling ontstaan. De loper op a7 is erg mooi en ook de f-lijn is handig. Daar staat wel tegenover dat de pion op c7 op den duur zwak kan worden.] 14… Tae8 Eigenlijk doe ik nu precies hetzelfde als mijn tegenstandster, omdat ook Tae8 niet heel veel aan mijn stelling toevoegt. In plaats daarvan kan het paard al richting f4: [14… Ph5 15. d4 Pf4 Het lastige voor wit is dat de stukken elkaar allemaal een beetje in de weg staan. De loper op b2 is toch te belangrijk om te laten ruilen en Pf1 is in deze stelling tactisch niet mogelijk: 16. Pf1 Ph3+ Met een goede stelling voor zwart.] 15. d4 Ph5

16. Pf1 Het is beter om mij niet de mogelijkheid te geven om Pf4 te kunnen doen: [16. g3 Df7 Speelt waarschijnlijk nog wel een stukje makkelijker voor mij, maar het is lastig om echt vooruitgang te boeken.] 16… Df7 Is een prima zet, maar er zit nog een interessant alternatief in: [16… Txf3 Na de partij kwam Manuel Bosboom met dit alternatief. Volgens mij heeft hij het goed gezien, want het levert genoeg compensatie op. 17. gxf3 Df7 De witte koning staat niet helemaal veilig en de torens hebben eigenlijk geen toekomst. Het zwarte paard komt erg goed te staan op f4 en daarnaast kan de toren wellicht via f8 en f6 erbij komen.] 17. Pg3 Pf4 Natuurlijk wilde ik liever een paard op f4 dan het paard ruilen. 18. Te3 Is een nuttige zet, want het voorkomt Pxg2 en daarnaast kan ook de toren nog actief worden via f3.

18… d5 Zorgt voor nog wat meer spanning in het centrum. Omdat de zwarte stukken beter staan dan de witte stukken, lijkt me dit in het voordeel van mij. 19. Td2 exd4 20. cxd4

20… e5 Opnieuw spanning creëren. 21. axb5 axb5 Later in de partij blijkt de a-lijn toch echt in het voordeel van mij te zijn! 22. h3? Geeft mij de mogelijkheid tot een goed en leuk offer. Het is ondertussen wel lastig een alternatief te bedenken, aangezien wit niet echt kan reageren in het centrum, waardoor de witte stukken een beetje vast staan. 22… exd4 23. Pxd4 Pxd4 24. Lxd4 Lxd4 25. Txd4

Eerst alles ruilen en dan is het tijd voor: 25… Pxh3+! Een handig offer. Overigens was ook Pxg2 hier mogelijk. 26. gxh3 Dxf2+ 27. Kh1

27… Ta8! Het nut van de a-lijn komt nu tevoorschijn. Het is voor wit niet mogelijk om zowel Ta1 als Ta2 te voorkomen. 28. Td1 Ta2 Een absolute tweede rij. 29. Pe2 Txe2 30. Txe2 Dxe2 31. Dxd5 h6 Nog even een luchtgaatje maken en in het resterende eindspel staat de witte koning te veel op de tocht. 32. Tg1 Tf2 En het mat is niet te voorkomen zonder zwaar materiaalverlies. 0-1

(Analyse Anne Haast)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

  1. Avatar
    Berry 07 februari 2010

    goede, leerzame analyse, Anne. Ik heb gisteren met wit in dezelfde opening verloren t.g.v. de half-open f-lijn voor zwart en twee zwarte paarden die flink tekeer gingen op de koningsvleugel. Ook in die partij sloeg het paard vsn f4 in op h3. Had ik deze partij-analyse maar twee dagen eerder bekeken :)

    groeten,

    Berry Brand

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.