RSB competitie seizoen klasse 2C

Door Eelko de Groot

Henry Pijpers, mijn tegenstander, begon met Pc3, een openingszet die ik niet vaak tegen me heb gehad. Na de zwarte zetten d5, d4, Pc6 en e5 had ik lekker veel ruimte op het bord. Ik probeerde iets op de koningsvleugel met Dh4 maar dat was niet goed genoeg doordacht. Ik verloor hier een tempo die overigens onbenut bleef. Mijn idee was na Dh4 ook paard f6-g4 te spelen en zo al vroeg in de partij een doorbaak op de koningsvleugel te forceren. Na de dame teruggespeeld te hebben via f6 naar b6 kreeg ik initiatief. Wit moest uitkijken dat ik niet zijn pionnen op de damevleugel zou pakken en tevens oppassen voor de diagonaal a7-g1. Met mijn loper op c5 en mijn dame had ik een tijd druk op deze diagonaal. Het enige probleem was wit’s pion op d3 die verhinderde dat mijn d-pion ruimte kon maken voor loper en dame. Wit kon d3 goed verdedigen en kreeg na rochade druk op de f-lijn. Ondertussen had ik ook gerocheerd en kon ik met mijn paard de druk op d3 vergroten. Het was in deze fase dat wit meer initiatief kreeg. Waarschijnlijk zat er voor wit meer in maar het bleef bij afruil van torens en enkele stukken. In de tijdnoodfase won ik een pion op de damevleugel maar zag niet dat wit mijn pion op d4 kon pakken. Het leek een hele goede zet, met de nadruk op leek. Want na Dd1+ won ik de pion en even later het stuk (hetgeen overigens duidelijk Dd1+ een blunder van wit was). Daarna kon ik met dame en loper makkelijk controleren en wit’s pionnen opruimen. Even later gaf wit op.

Henry Pijpers – Eelko de Groot

foto Ab Scheel

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.