Schaakrubrieken 30 januari 2010

Dit is alweer de vijfde en laatste rubriek van de maand januari.

De schaakrubriek in het Nederlands Dagblad was de eerste rubriek die melding maakte van de lancering van onze nieuwe schaaksite met een begeleidende positieve aanbeveling. Zie hieronder.

We kunnen in Rotterdam niet altijd beschikken over ‘Het Parool ‘van zaterdag met de schaakrubriek. Als iemand hierbij kan helpen graag.

Hans Ree

De rubriek ’Identiteitsdieven’ gaat o.m. over de legendarische interviewster ‘Bibeb’, die onlangs is overleden, en haar interview met Max Euwe dat in 1970 in Vrij Nederland gepubliceerd is. Een citaat:

‘Euwe was zoals altijd de redelijkheid zelve. Heel af en toe werd hij kwaad en zei hij bijvoorbeeld korzelig ‘zeker een socioloog’ toen Bibeb een publicatie van een geestverwant aanhaalde.’

Daarna ging het over over twitteren en tweets. Het schijnt dat er op sites als ‘Facebooks’ onder valse naam berichten worden geplaatst. Dit was Kramnik en Carlsen overkomen.

Vervolgens wordt uitgebreid de partij Carlsen – Kramnik besproken, gespeeld op het onlangs gehouden Corus-toernooi.

De schaakopgave luidde deze week als volgt :

Andres Rodriquez Vila-Alexander Fier, Brazilie 2010
Zwart begint en wint snel

Gert Ligterink

De rubriek ‘Kramnik vindt als slaapwandelaar de weg’ gaat over de kwaliteiten van Kramnik om na afloop van een partij een toelichting hierop te geven. Een citaat:

‘Verreweg de beste is wat mij betreft Vladimir Kramnik. Als hij een partij heeft besproken, denk ik eigenlijk dat schaken heel gemakkelijk is. Kramnik is objectief, spreekt heldere taal en laat zich door het zojuist behaalde succes zelden verleiden tot onvoorzichtige superlatieven.’

Vervolgens wordt de partij Carlsen- Kramnik (Corus-toernooi) met behulp van twee diagrammen uitgebreid besproken.

Hans Böhm

De rubriek ’Oplossingen en prijswinnaars’ is een vervolg op de oplossingen van de kerstpuzzels.

Een van de retrogadeproblemen was in 2004 gecomponeerd door Geertje Timman-Dirkse, de partner van Jan Timman.

De prijswinnaars waren: Michiel Meeuwsen,Jan van den Ende en Alfred Grasbeek. Jan Willem Grünbauer kreeg een aanmoedigingsprijs.

Bab Wilders

De rubriek ‘Schaken’ start met het nieuwe probleem nr. 2253, een driezet van V. Somerpuu.

Daarna twee meldingen:

– De lancering van de nieuwe schaaksite (www.schaaksite.nl) die van harte wordt aanbevolen.

– Het ND-schaaktoernooi wordt op 12 juni 2010 georganiseerd door vader en zoon Veenstra, Nederland speelt op die dag niet in Zuid-Afrika, dus u kunt uw vuvuzela thuislaten.

Dan volgen twee boekbesprekingen (uitgeverij Everyman Chess):

– The rules of winning Chess door Nigel Davies , waarin alle fasen van de schaakpartij aan de orde komen.

– Chess Secrets door Neil McDonald.

Tot slot wordt uitgebreid de partij behandeld van de Rus Bronstein tegen de Noor Rojahn uit 1956 (Olympiade Moskou).

Rini Kuijf

B5082 voor gevorderden

Zwart aan zet wint met ?

Henk Prins

De rubriek ‘Schaken’ gaat over het Corus- toernooi. De partij van Giri tegen Nyback uit de B-groep wordt toegelicht. Giri won de partij. Voor de ladderwedstrijd werd een partijstelling gebruikt uit de C-groep van het Corus-toernooi. Het ging om de partij R. Robson tegen B.Bok. De stelling met opdracht hieronder.

Hoe wint wit? Geef de varianten

E-columns op internet

Hans Ree 28 januari 2010

Videovloedgolf

De e-column van Ree gaat over schaakvideo’s en een studie van Jan Timman

‘Bij het Corustoernooi worden video’s gemaakt voor de toernooisite, voor de websites van Chessvibes, Europe Echecs, de Internet Chess Club en daar houdt het nog lang niet mee op.

‘Toen ik woensdagavond op YouTube intikte Corus chess 2010, kreeg ik er 203. Er zullen er nog veel bij komen. Wie kan ze allemaal bekijken? Ik niet.’

Verder besteedde hij aandacht aan het interview van Yge Visser met Jan Timman en de bewerking van Jan Timman van het partijslot van de partij Morozevitsj tegen Vachier-Lagrave (Biel 2009) tot een studie .

Lees het volledige artikel , bekijk de video en de studie van Jan Timman.

Gert Ligterink 29 januari 2010

Crash

De e-column gaat over het uitvallen van de internetverbinding tijdens het Corus-toernooi. Er werd een spannende partij gevolgd, die tussen Kramnik en Ivanchuk. Er werd net een stuk geofferd. Enkele citaten:

‘Achter mij stond een Amsterdammer, die op heldere wijze uiting gaf aan zijn ontevredenheid: ‘Ik heb nooit iets met computers gehad. Die gaan alleen maar kapot. Geef mij maar die ouwe demonstráátsieborden. Die gingen nooit stuk’.’

‘Hij raakte een gevoelige snaar. Ik zal niet ontkennen dat de moderne weergave van schaakpartijen op monitoren een zegen is, maar als de computersystemen crashen, ben ook ik zo onredelijk om onmiddellijk terug te verlangen naar de sympathieke oude demonstratieborden, die _ ik moet het de Amsterdammer nageven _ nooit dienst weigerde.’

Het volledige artikel is te lezen op de Corus-site.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.