Shir-OP en Shir-AF

Corus is weer voorbij. Gert Ligterink had al gewaarschuwd na de bliksemstart van de Spaanse grootmeester Alexei Shirov van 5 uit 5 met “als dat maar goed gaat!?” zie hier.

Het had goed gegaan als Shirov niet in minstens twee partijen geen last had van vreselijke pech. Shirov ging bergje op en bergje af, of wel het kan in Wijk aan Zee zowel vriezen als dooien. Shirov is een lange man en hij heeft ondervonden dat hoge bomen veel wind kunnen vangen. Het is dus niet Shir-op maar “giraf” geworden. Zie in onderstaande diagrammen waar Shirov zomaar 1,5 punt verspeelde. Had hij die niet verspeeld dan was niet Magnus Coruswinnaar 2010 geweest, maar Alexei Shirov. Overigens een gedeelde tweede plaats behalen in de Corus grootmeesterrgroep A is ook een daverend applaus waard! (foto: Ab Scheel)

Shirov begon zoals gezegd het Corus toernooi met de formidabele score van 5 punten uit 5 partijen. Tot en met de 8e ronde bleef hij aan kop, al moest hij in de 8e ronde Kramnik naast zich dulden. Pas in de negende ronde werd Shirov gepasseerd. In de tiende ronde had Shirov kunnen winnen van de wereldkampioen Anand. Hij miste in tijdnood de winnende voortzetting en verloor de prachtig opgezette partij later nog. In de dertiende ronde gebeurde nog eens zo iets. In tijdnood gaf hij een partij remise die in enkele zetten door mat gewonnen kon worden.

Uw schrijver was getuige in Wijk aan Zee van de blunders van de wereldkampioen en van Shirov. Zie het diagram Anand-Shirov. De laatste zet van de wereldkampioen is geweest 39. Pd4-e6?? Shirov speelde de verkeerde zet 39…. Te7xe6?? Hij overzag dat hij de partij kon winnen met 39. …Pe4-g3!! Anand kan nu niet op g5 de dame slaan, want dan komt er 40. …Txe1! b.v. 41. Dd4? Txf1 schaak en 42. Th1 mat. Om dit mat te voorkomen moet de dame teruggegeven worden en staat zwart materieel gewonnen.

In de laatste ronde speelde Shirov tegen de Cubaanse grootmeester L. Dominguez. Zie het diagram. In deze stelling werd tot remise besloten. Shirov kon echter winnen met 31. b4! Db6 of c7 32. Da8 schaak Lf8 33. Tf1 en mat is niet te voorkomen.

De vechtlust van Shirov heeft niet geleid tot de hoogste plaats. Hulde aan Shirov voor de prachtige partijen die hij speelde en voor zijn mooie gedeelde tweede plaats in Corus 2010!.

Anand – Shirov ,na 39. Pe6, zwart aan zet

Shirov – Dominguez, wit aan zet

1 Reactie

  1. Avatar
    Henk Dissel 06 februari 2010

    Ook ChessPro staat nog eens stil bij de gemiste kansen van Alexei Shirov www.chesspro.ru/_events/2010/weik15.html Voorts aandacht voor de technische overwinning van van Wely op Leko en voor de partijen Tiviakov – Smeets, Smeets- van Wely en Short – Smeets. Het is een Russische site maar met de Google Toolbar heeft u binnen no-time een fatsoenlijke vertaling.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.