Kleine en grote meesters in actie in Rotterdam

Vandaag, zaterdagmiddag 6 februari 2010, speelden de kleine meesters en de grote meesters, op steenworp afstand van elkaar, hun partijen.

Kleine meesters in actie, een kort sfeerverslag

RSB PJK – E, foto: tk

Het Persoonlijk Jeugdkampioenschap Categorie – E (PJK-E) van de Rotterdamse Schaakbond werd gespeeld in Capelle aan de IJssel bij OBS De Klim-Op in het vertrouwde leslokaal van Jan Sijbesma. Jan is al ruim 35 jaar leerkracht op de Klim-Op, leider van de gelijknamige schoolschaakvereniging en ook al zeer veel jaren de organisator van het PJK-E van de RSB. Voor zijn inzet voor de jeugd is hij vorig jaar door het bestuur en de Algemene Vergadering van de RSB benoemd tot Lid van Verdienste.

Bijna 30 kinderen deden vandaag aan dit RSB kampioenschap mee. Naast Jan waren ook Bep, Inge en Theo er weer en nog enkele anderen die zich wilden inzetten voor dit kampioenschap. Er waren veel ouders en begeleiders meegekomen om hun kroost aan te moedigen.

Het klaslokaal van Jan ‘straalt’ van het schaken. Een enorme prijzenkast en een prikbord vol artikelen sieren de klas. De kinderen hebben het naar hun zin en de spanning is van hun gezicht te lezen. Bij verlies soms even huilen maar na een troostrijk woord en een arm over de schouder is alles weer snel vergeten. Bij winst stralen en blozen de gezichten van oor tot oor en tonen ze hun kunststukje aan een ieder die het wil zien.

Simon Groenendijk tegen Hikaru Nakamura, achter Simon zijn vader, foto: Fred Lucas

Simon Groenendijk, 9 jaar, (SV Capelle a/d IJssel) straalde ook. Hij vertelde mij enthousiast dat hij al 4 uit 6 had en dat hij nog drie partijen moest spelen. Hij wil zo graag aan het NK meedoen. Hij vertelde dat hij met zijn vader naar de opening van het Corus-toernooi was geweest en dat hij had gespeeld tegen niemand minder dan de Amerikaan Hikaru Nakamura. En hij had niet eens een stuk voor gekregen met 2000 rating punten minder dan zijn tegenstander! Ook mocht hij even in de stoel van Magnus Carlsen zitten. Wat een stimulans voor onze jonge meesters in de dop.

Simon Carlsen, foto: Patrick Groenendijk

Vincent Martens werd kampioen, Jorik Klein tweede en Joost Jan Pannekoek derde. Bij de meisjes werd Mieke Fransen kampioen. Het werd een succesvolle dag voor de familie Martens. Want vader Martin (zie hier onder), die voor de KNSB competitie moest spelen, was de enige die won in zijn team. Voor een uitgebreid verslag met foto’s verwijs ik naar de RSB-site.

Grote meesters in actie

Op steenworpafstand, in het Wijkgebouw ‘De Oriënt’ in Rotterdam werd voor de KNSB-competitie gespeeld. Het vlaggenschip van Schrijvers Rotterdam moest aantreden tegen het eerste van Utrecht. Het tweede team van Schrijvers Rotterdam moest spelen tegen WSC uit het Westland. Dit team van Schrijvers Rotterdam verkeert in ernstig degradatiegevaar.

Een aantal schakers, net terug van het Corus-toenooi, moest al weer aan de bak voor de KNSB-competitie. Op het eerste bord bij Utrecht speelde de 15-jarige FM Benjamin Bok (2322) met zwart remise tegen de routinier GM Luc Winants. Aan het tweede bord bij Schrijvers Rotterdam speelde GM Dimitri Reinderman (2573) met wit tegen IM Thomas Willemze (2410) en verloor. Aan het derde bord bij Utrecht moest de 20-jarige GM Robin Swinkels(2495)) het opnemen tegen IM Frans Cuijpers (2480) en won.

GM Luc Winants – FM Benjamin Bok, remise, foto:tk

Schrijvers Rotterdam 1 kreeg een pak slaag van Utrecht en ging met 2 – 8 ten onder. Alleen IM Martin Martens wist zijn partij aan bord 6 voor Schrijvers Rotterdam te winnen. Martin heeft nu 5,5 uit 6 gescoord voor zijn team en is hiermee topscorer. Omdat de tegenstander van Martin Martens een fout in de Spaanse opening maakte was de partij vrij snel beslist en kon Martin snel bij zijn zoon gaan kijken die kampioen werd bij de E-tjes en aan het NK mee mag doen.

Naast Luc Winants speelde ook Jeroen Bosch gelijk.

Schrijvers Rotterdam 2 verloor van WSC en blijft hierdoor met één matchpunt stevig op de laatste plaats staan. Een troost dat ook HWP Sas van Gent en Messemaker 1847 verloren en deze blijven op 3 matchpunten staan. Verslagen van de KNSB–competitie zullen nog volgen op diverse sites.

De sfeer bij de grote meesters is toch anders dan bij de kleine meesters. Slechts een zeer klein aantal schakers neemt de moeite om naar de KNSB-partijen te komen kijken. En dat is al jarenlang zo. De Meesterklasse, het paradepaardje van de KNSB, zou toch integraal op internet te volgen moeten zijn. Clubgenoten kunnen dan live commentaar verzorgen, er kan worden getwitterd en de Rybka’s en de Fritzen kunnen mee snorren. In deze moderne tijd kunnen we alles volgen op internet (op onze TV, op onze PC of laptop en op onze ‘mobiel’), behalve de partijen van onze Meesterklasse. Bij onze Oosterburen blijkt dit wel mogelijk te zijn. Dat zou tot nadenken moeten stemmen. Met gebruik van de moderne technologie kan onze Meesterklasse weer bere-spannend worden.

Vandaag werd op de radio gemeld dat het TV kijken op de ‘mobiel‘ een enorme vlucht heeft genomen en dat NOS Sport hier rekening mee zal houden bij de programmering (TV op maat) van de uitzendingen van de Olympische Winterspelen in Vancouver (en uitzending gemist). Overal wordt ‘mobiel‘ TV gekeken. Bij de bushalte, in de trein, op het terras, in de kroeg, in de slaapkamer en zelfs op het kleinste en intiemste kamertje.

O ja, bent u nog geïnteresseerd in de partij van GM Dimitri Reinderman, kijk dan hieronder. Deze werd zojuist door een postduif bezorgd.

GM Dimitri Reinderman – IM Thomas Willemze, 0-1 , foto:tk

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.