Kennemer Combinatie – Charlois-Europoort

Eerste wint met 4.5-3.5 van de sterk opgekomen Kennemer Combinatie.

In een spannende wedstrijd waar de uitslag ook makkelijk andersom had kunnen zijn heeft CE 1 gewonnen van de Kennemer Combinatie. Hier en daar leken buiten het bord ook wat brandjes te ontstaan, deze werden echter snel geblust. Zal wel met het belang van de wedstrijd te maken hebben gehad.

Bij de stand 3-3 waren Jan van Overdam en Valery Maes als laatsten bezig. De algemene indruk was dat 4-4 voor ons op dat moment het hoogst haalbare was. Valery maakte remise. Hij had op dat moment 3 pionnen en een paard tegen 2 pionnen en een paard. Zijn tegenstander was op dat moment zo sportief om Valery niet door zijn vlag te jagen.

Jan stond op dat moment slechter in een dame-eindspel, misschien dat dat ook meespeelde bij de beslissing aan het bord van Valery.

Jan en zijn tegenstander waren allebei in tijdnood. Jan probeerde min of meer remise af te dwingen. Zijn tegenstander probeerde te winnen. In uiterste tijdnood en met een enkele slechte zet liet zijn tegenstander zich pardoes mat zetten! Jan de held van de dag!

Een zwaar bevochte enigszins gelukkige overwinning dus.

De borden:

1. Puntenmachine Marco Kirana speelde tegen de kopman van Kennemer, Rob Bertholee. Een zeer moeilijke tegenstander, in alle opzichten, op het bord kwam dat er vandaag niet helemaal uit. Een goede remise van Marco!

2. Julian had een scherpe opening op het bord, met risico gespeeld. Het middenspel was iets beter voor Julian. Het toreneindspel met een pion meer bleek helaas remise.

3. Michel overspeelde zijn tegenstander en boekte een makkelijke overwinning. Iets te makkelijk in de ogen van zijn tegenstander. Deze tekende protest aan en beschuldigde Michel van het gebruik van een computer!! Afwachten dus voordat we 100% zeker zijn van de overwinning.

4. Jan. Kwam met gelijke stelling uit de opening. Eind van het middenspel stond hij iets slechter. In tijdnood kwam de stelling helemaal open. Jan greep zijn kans in het dame-eindspel (zie ook boven) en pakte het volle punt!

5. Ik (Dick) speelde een partij uit 1 stuk, waar ik heel tevreden over ben, ware het niet dat ik vreselijk in tijdnood zat en op het moment dat ik 15 zetten in 1 minuut moest doen remise aanbood. In een stelling waar mijn tegenstander toren en pion had tegen loper en paard (met nog een hoop ander materiaal op het bord) besloot hij door te spelen. Ik overleefde de tijdnood en had bovendien mijn stellingvoordeel vastgehouden. Het eindspel was makkelijk gewonnen.

6. Eddy van Beers. Kwam met een klein voordeeltje uit de opening. Hij raakte in tijdnood in een goedstaand eindspel ergens een tempo kwijt. Kwam vervolgens wat slechter te staan. Het eindspel werd vervolgens (op het oog) vlekkeloos uitgespeeld door zijn tegenstander.

7. Vanuit de opening komt Andy Ooms steeds iets moeilijker te staan. Daarna weet hij toch nog aardig wat kansjes te scheppen. Het mag niet helemaal baten. Hij komt in een toreneindspel waarin zijn tegenstander een verre vrijpion heeft. Andy weet het zijn tegenstander nog zo moeilijk mogelijk te maken. Hij komt nog dicht bij de remise, maar verliest tenslotte toch. Sterke opponent.

8. Valery Maes dit keer aan bord 8 speelde een zwaarbevochten remise. Zie ook het begin van dit stukje.Valery zal elders nog zijn partij toelichten.

Kortom een mooie overwinning waardoor we weer een klein beetje meedoen voor de eerste plek. Zie website

1 Reactie

  1. Avatar
    Utrecht Centrum 08 februari 2010

    Begrijp ik nou goed dat de tegenstander een protest wegens vals spel/ computermisbruik heeft ingediend omdat hij of zij van het bord is gemaaid?

    Het moet toch niet gekker worden zeg..

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.