Stukkenjagers blijft aan de leiding in 1B

De Tilburgse vereniging De Stukkenjagers blijft het goed in de eerste klasse. Op zaterdag 6 februari werd het toch bepaald niet zwakke LSG 2 met 7-3 aan de kant gezet. Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat het zo’n gemakkelijke overwinning zou worden. Pas in het vierde uur kwam er tekening in de strijd.

Bram v.d. Berg was de eerste die een punt aanleverde voor de thuisploeg. Getooid met een nieuwe bril behield hij zijn 100%-score, een knappe prestatie.

LSG 2 deed onmiddellijk iets terug in de persoon van Michiel van Wissen. Hij versloeg Mark Haast, de man in vorm die in het Stukkenjagers Open met 6 uit 6 aan de leiding gaat, nadat hij onder meer IGM Robin Swinkels, IM Herman Grooten en FM César Becx aan zijn zegekar heeft gebonden. Van Wissen liet na afloop weten dat hij geen idee had dat hij tegen zo’n kanon zat te spelen. ‘Eigenlijk ook maar beter ook, anders had ik de hele partij zitten bibberen, nu kwam ik over de h-lijn!’

Inmiddels was de eerste tijdcontrole gehaald (of net niet) zoals op het bord bij Maurice Peek en Henk van Putten. Daar moesten de zetten gereconstrueerd worden en toen bleek dat Van Putten er geen 40 gedaan had, terwijl hij door zijn vlag was.

Ondertussen had onze sterke Duitse meester, Jan Sprenger, de enige IM aan de overkant weten te kloppen. In een lastig positioneel gevecht overmeesterde hij Stefan van Blitterswijk.

Ook Mark Clijsen had zijn tegenstander W. Evenhuis kansloos gelaten zodat de tussenstand op 5-1 voor de thuisploeg was gekomen met nog vier duels te gaan.

Op het eerste bord was een zwaar gevecht bezig tussen ondergetekende en Jeroen Blokhuis. Nadat zwart bevredigend uit de opening was gekomen, ondervond hij na een tweetal onnauwkeurigheden toch enige ongemak. Maar de witspeler ging niet erg doeltreffend verder en hij moest toestaan dat er een eindspel van toren plus loper tegen toren plus paard (waarbij de witte loper niet al te best was) ontstond, waarin zwart riante winstkansen kreeg. Op het tweede bord had Bianca Muhren haar kansen niet goed waargenomen tegen Leon Konings en zat na de 40ste zet tegen een troosteloze stelling aan te kijken. Daar stond tegenover dat Anne Haast op bord 6 tegen Wim Heemskerk liet zien over de nodige positionele kwaliteiten te beschikken want zij wist in een Franse stelling een voordelig eindspel van toren plus paard tegen toren plus paard te krijgen.

Mart Nabuurs tenslotte had een eindspel tegen Sven Bakker waarin hij met loper plus paard tegen het loperpaar zat te spelen, maar waarin hij geenszins minder stond. Even later werden de punten gedeeld zodat de twee matchpunten op zak waren. Muhren slaagde er niet in de stelling te redden en zij capituleerde, eigenlijk op het moment dat Anne Haast een vol punt liet noteren.

Bleef over het eindspel aan het eerste bord. Schrijver dezes kwam een hele eind in zijn favoriete eindspel, maar hoewel hij maar liefst 18 minuten op de klok tegen zo’n 1½ van zijn tegenstander had, kreeg hij de vis niet op het droge. Met een paar seconden op de klok slaagde Blokhuis erin de laatste pion van het bord te halen en zo het vege lijf te redden.

De concurrent in deze klasse, Voerendaal won met 7-3 van Eindhoven zodat zij op gelijke hoogte kunnen komen in matchpunten. Het wachten is nu op de inhaalwedstrijd die Voerendaal volgende week tegen Wageningen speelt. De Limburgers kunnen in matchpunten gelijk komen met Stukkenjagers waardoor het ongemeen spannend blijft in deze klasse. De thriller tussen beide verenigingen staat voor de achtste ronde geprogrammeerd.

Persoonlijke uitslagen:

De Stukkenjagers 1 – LSG 2 7 – 3

1. H. Grooten – J. Blokhuis ½ – ½

2. B. Muhren – L. Konings 0 – 1

3. M. Peek – H. v.d. Putten 1 – 0

4. J. Sprenger – S. v. Blitterswijk 1 – 0

5. C. v. Dongen – I. Coene 1 – 0

6. A. Haast – W. Heemskerk 1 – 0

7. M. Haast – M. v. Wissen 0 – 1

8. B. v.d. Berg – R. Straver 1 – 0

9. M. Nabuurs – S. Bakker ½ – ½

10. M. Clijsen – W. Evenhuis 1 – 0

Hieronder enkele partijen met licht commentaar:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.