Anish Giri en het examen voor Stap 3

Foto: Ab Scheel

Op het Corus-toernooi speelde Anish Giri in de 11de ronde van de B-groep met zwart tegen Wesley So die een paar maanden jonger is dan Anish Giri. Wesley So stond gewonnen maar verprutste zijn partij door een paar slechte zetten. Op de 36ste zet blunderde hij en kon Anish Giri de partij met een ‘petit combination’ uitmaken. De volgende stelling stond op het bord:

Wesley So – Anish Giri

Wit speelde Pe2 en zwart aan zet geeft mat in twee
Een van de opgaven voor het examen van Stap 3 van de Stappenmethode luidt als volgt:
Speel de beste zet,zwart aan zet

Exact hetzelfde thema! Dus voor alle Stap 3-ers gemakkelijk op te lossen!

1 Reactie

  1. Avatar
    Hanseman 27 februari 2010

    Op her eerste gezicht inderdaad opmerkelijk gelijk.

    Bij Giri betreft het echter een lokoffer (Decoy: de konig wordt naar een secifiek veld gelokt) en in de stappenmethode een afleidingsoffer (deflexion: de dame wordt afgeleid, het maakt niet uit naar welk veld).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.