RSB JCK 2010 categorie C, D en E

SSV Klim-Op: Kampioen categorie E (proficiat kanjers)

SV Sliedrecht: Kampioen categorie C (proficiat kanjers)

Klim-Op oppermachtig in JCK cat. D en E, spannende ontknoping in cat. C

Op de zaterdagen 30 januari en 13 februari werden de jaarlijkse Jeugdclubkampioenschappen van de RSB gespeeld. Dat was in de leeftijdscategorieën C (tot 14 jaar), D (tot 12 jaar) en E (tot 10 jaar). Dit jaar was er voor het eerst geen JCK in de hoogste leeftijdscategorie (cat. AB), omdat hiervoor een Interregionale competitite in de plaats is gekomen die later dit jaar gespeeld zal worden. Dat neemt niet weg dat de belangstelling vanuit de RSB-verenigingen voor het eerst sinds jaren weer toegenomen was: cat. C kende vijf deelnemende teams, cat. D en E hadden er zelfs elk zes. Dat zijn bij elkaar dan toch weer zo’n 70 schakende kinderen. De organisatie was zoals gebruikelijk in handen van S.C. Messemaker 1847, maar omdat om agendatechnische redenen de eerste speeldag in Rotterdam werd gehouden dient zeker ook de bijdrage van S.V. Erasmus genoemd te worden, die belangeloos haar locatie, schaakmateriaal en ondersteuning ter beschikking stelde.

Op de eerste speeldag werden van cat. C de eerste drie ronden gespeeld. Zij zouden op de tweede speeldag hun overige twee ronden afwerken. Nu eerst even de D-categorie, die speelde alle vijf haar ronden op de eerste dag. Klim-Op was in deze categorie met twee teams vertegenwoordigd. Niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief bleken zij veruit de meerderen te zijn in het deelnemersveld. De spelers van Klim-Op 1 wonnen al hun partijen en behaalden een perfecte 100% score, voor zover bekend een unicum in het RSB JCK! Klim-Op 2 ging weliswaar met 4-0 ten onder tegen hun clubgenoten, maar wist wel de andere wedstrijden overtuigend te winnen (14,5 bordpunt uit 16 partijen) en werd daarmee overtuigend tweede. De overige teams waren duidelijk niet opgewassen tegen dit geweld en moesten genoegen nemen met bescheiden klasseringen.

Klim-Op 1 mag de RSB vertegenwoordigen in de Nederlandse Jeugdclubcompetitie die najaar 2010 in Amersfoort wordt gehouden.

Op de tweede speeldag (in Gouda) was Klim-Op in de E-categorie vertegenwoordigd en hadden zij op papier opnieuw een sterk team op de been gebracht. Zij bleken echter sterke concurrentie te hebben uit onverwachte hoek: het jonge JSV Kralingen. Onder de bezielende leiding van Poulien Knipscheer begon dit team nog wat aarzelend met een 2-2 gelijkspel tegen Messemaker en een kleine nederlaag tegen Klim-Op, maar daarna won het team driemaal met grote cijfers en behaalde een mooie score van 7 matchpunten en 14 bordpunten. Helaas voor hen deed Klim-Op het nog een tikkeltje beter en behaalde 9 matchpunten. Klim-Op dus opnieuw de overtuigende winnaar. Omdat in deze leeftijdscategorie drie teams naar het Nederlands Kampioenschap mogen, verdienen de nummers 2 (Kralingen) en 3 (Sliedrecht) eveneens felicitaties. Zij mogen in mei in Groningen (!) laten zien wat zij op landelijk niveau waard zijn.

En dan nu het slot van categorie C. Geen Klim-Op vertegenwoordigd in deze leeftijdscategorie, en wellicht mede daardoor een uiterst spannend verloop. Na de eerste speeldag stonden er twee teams op vijf matchpunten en twee op vier. Door een gelijkspel tussen de koplopers Sliedrecht en Spijkenisse kreeg Messemaker de kans door een overwinning op Krimpen langszij te komen. Er stonden nu drie teams op zes punten, terwijl er slechts twee door mochten gaan naar het NK. In de laatste ronde kreeg Sliedrecht een vrije ronde (dus twee gratis punten) en was daarmee al zeker van plaatsing voor het NK. De andere twee koplopers (Messemaker en Spijkenisse) moesten tegen elkaar. Dit werd een bloedstollend gevecht, waarin eerst Messemaker snel op voorsprong kwam, maar waarin later Spijkenisse geleidelijk aan de overhand kreeg. Bij een 2-1 voorsprong leek ook de partij tussen Steven de Wilde (Spijkenisses) en Mustafa Yilmaz (Messemaker) in het voordeel van Spijkenisse beslist te worden. Door een alles-of-niets spel van Mustafa wist deze de partij wonder boven wonder toch nog te winnen, waardoor de eindstand 2-2 werd. Beide teams deelden nu de tweede plaats met evenveel matchpunten, evenveel bordpunten en ook evenveel weerstandspunten. Het reglement moest erop nageslagen worden om te bepalen wie er nu tweede zou worden. Uiteindelijk bleken de zgn. Sonneborn-Berger punten de beslissing te geven en werd Spijkenisse als nummer twee aangewezen.

Sliedrecht en Spijkenisse mogen dus in het najaar naar de nationale jeugdclubcompetitie in Amersfoort.

Bij de prijuitreiking bleek dat er behalve voor de winnende teams ook prijzen waren voor de overige teams: de topscorer van elk team mocht een beker meenemen, daarnaast was er een herinneringsvaantje voor elke deelnemer. Dat was een leuke afsluiting van een succesvol, sportief en gezellig verlopen jeugdclubkampioenschap RSB 2010.

Peter Scheeren

Toernooisite

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.