Laatste column Lubomir Kavalek in de Washington Post

Lubomir Kavalek begon met zijn columns voor de Washington Post in 1973 en stopte hiermee op 4 januari 2010. Hij heeft 760 schaakcolumns voor de Washington Post geschreven.

Uit zijn laatste schaakcolumn:

Voor diegenen die genoten van het oplossen van problemen en eindspelstudies, besluit ik met een miniatuur van de "Puzzelkoning" – de briljante Amerikaanse componist Sam Loyd (1841-1911). Zijn werk was magisch, geestig, vernuftig. Dit probleem werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift La Strategie in 1867.

Mat in twee

Daarna vervolgt hij met :

Altijd maar schaken

Magnus Carlsen, 19 jaar, wandelde het nieuwe decennium binnen als de nieuwe nummer 1 van de wereld. Zijn januari FIDE-rating is 2810, vijf punten voorsprong op Veselin Topalov en 20 punten voorsprong op de wereldkampioen, Vishy Anand. Een ongelooflijke prestatie!

In 2004 speelde Carlsen op het Corustoernooi een schitterende partij. Zijn overwinning maakte een grote indruk op me en ik noemde hem de ‘Mozart’ van het schaken. Hij was pas 13 jaar!

Van clubspelers tot grootmeesters, van recreatieve enthousiastelingen tot wereldkampioenen – een groot spectrum van schakers verscheen in mijn kolommen door de jaren heen. Ze deelden de liefde voor het schaken en het was een genoegen om commentaar te leveren op hun partijen. Sommige spelers waren nauw verbonden met mijn schaakcarrière.

Bobby Fischer was een van hen. Geboren vijf maanden na elkaar aan verschillende zijden van de Atlantische Oceaan. We werden goede vrienden van elkaar tijdens het wereldkampioenschap in Reykjavik in 1972 waar Bobby Fischer speelde tegen Boris Spassky. Ik verzorgde de verslaggeving voor de ‘Voice of America’. Bij de dertiende partij vroeg Bobby mij hem te helpen en dat bleef zo tot het einde van het wereldkampioenschap.

Bobby was geobsedeerd door het winnen en was niet gelukkig totdat hij alle mogelijkheden had onderzocht. Dit werd duidelijk toen we de afgebroken 18de partij van de WK match analyseerden. Wij realiseerden ons al snel dat elke winnende poging tot mislukken was gedoemd. De kans was gekanteld in het voordeel van Spassky. Bobby’s ogen lichtten op toen ik een manoeuvre met de dame voorstelde, waardoor Spasski door herhaling van zetten niet verder zou komen dan remise. "Geweldig! We hebben een gelijkspel! Laten we doorgaan voor de overwinning, zei hij. We hebben nog vier uur gezocht naar iets dat er niet was.

Fischer streefde naar perfectie, zelfs als de partij voorbij was en hij de wereldtitel had gewonnen. Hij wilde dat ik het eerste interview met de pers deed. Brad Darrach wachtte buiten het huis van Bobby toen ik aankwam. Hij was verslaggever voor Life magazine en hij was de enige andere journalist die elke dag toegang tot Bobby Fischer had. Het interview met Bobby liep goed. Bobby checkte de band waarop het interview was opgenomen vele malen, zoals ook bij zijn analyses van een partij. Om zeker te zijn dat alles klopt, zei Bobby.

Wie is Lubomir Kavalek?

Bron: Wikipedia

Lubomir (Lubosh) Kavalek is geboren op 9 augustus 1943 in Praag in Tsjecho-Slowakije. In 1965 behaalde hij zowel de meester- als de FIDE grootmeester titel. Hij is naast schaker ook trainer, organisator, commentator, auteur en een bekroonde columnist.

In 1962 en 1968 werd hij nationaal kampioen. Toen in 1968 de Russische tanks Tsjecho-Slowakije binnen vielen speelde hij op het Akiba Rubinstein Memorial in Polen waar hij tweede werd. Kavalek, een communistenhater, besloot naar het Westen te vluchten. Hij kocht van zijn prijzengeld een paar flessen wodka om grenswachters om te kopen en reed naar Duitsland. In 1970 verhuisde hij naar Washington en werd Amerikaans staatsburger. Hij woont nu in Reston, Virginia.

Kavalek speelde op negen Olympiades mee, eerst twee voor Tsjecho-Slowakije en later zeven voor Amerika. Met het Amerikaanse team behaalde een gouden medaille en vijf bronzen medailles.

In 1970 bereikte hij zijn piek en stond op de tiende plaats op de wereldranglijst. In 1973 won hij samen met John Crefe het kampioenschap van Amerika. In 1978 werd hij ongeslagen kampioen met een punt voorsprong op zijn naaste belager James Tarjan. In 1978 versloeg hij in een match de Zweed Ulf Andersson met 6,5-3,5. In 1982 werd hij nog kampioen van West-Duitsland.

Hij was zeven keer deelnemer aan het Hoogovenstoernooi in de periode 1967 tot en met 1982. Zijn beste resultaten waren vierde plaatsen in 1970 en 1975. In 1977 deelde hij met onder andere Miles en Olafsson de vijfde plaats, en ook bij zijn laatste Hoogovenstoernooi in 1982 was hij vijfde, hier gedeeld met Tal, Hubner, Sosonko en Nikolic.

Hij was hoofdredacteur bij RHM Press in New York en columnist van de Washington Post.

Kavalek had ook een opmerkelijke loopban als trainer/coach. Hij werkte o.m. met Yasser Seirawan en Robert Hubner. Hij trad op als secondant van Nigel Short bij zijn matches tegen Anatoly Karpov en Jan Timman. Nigel Short mocht daarna Gary Kasparov uitdagen. Kasparov won op overtuigende wijze. Nigel Short en Lubomir Kavalek zijn niet lang vrienden gebleven dat bleek ondermeer uit artikelen in diverse schaakmagazines waar zij elkaar hevig bekritiseerden.

Hij organiseerde de eerste World Cup Series in 1988-1989.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.