Hans Ree : Mijn schaken

Vooraankondiging

Medio april komt Uitgeverij Atlas met een nieuw boek van Hans Ree. Goed getimed zo rond de start van de WK-match tussen Viswanathan Anand en Veselin Topalov.

Hans Ree is een nationaal en internationaal vermaard schaakschrijver. De omvang van zijn oeuvre is inmiddels enorm. Voor NRC Handelsblad vult hij wekelijks een schaakrubriek en op de NRC ‘webstek’ publiceert hij wekelijks minstens een e-column (zie:’Schaakrubrieken landelijke dagbladen en websites’ op onze site).

Hij publiceert in het internationale schaakmagazine New in Chess en ook regelmatig op de Amerikaanse ‘webstek’ ChessCafe.com.

Onderstaande voorinformatie is ontleend aan de website van Uitgeverij Atlas.

Paperback,

ca. 256 pagina’s,

prijs ca. 19,90 euro,

ISBN 9789045015279

Tijdens zijn actieve loopbaan speelde Hans Ree tegen bijna alle schaakgrootmeesters, onder wie acht wereldkampioenen, van Max Euwe tot Anatoli Karpov. Mijn schaken gaat over hen, maar ook over andere schakers en schrijvers uit het verleden die door Ree worden vereerd. Doordat dit boek geen objectieve beschrijving van de schaakwereld is, maar een persoonlijk beeld van Ree’s eigen wereld geeft, komen ook minder prominente schakers aan bod, zoals de schoolvriend met wie hij een eindeloze serie tweekampen speelde en de anonieme schaker A46648, die een half miljoen partijen speelde op de Internet Chess Club. Ook komt de vraag aan bod waarom W.F. Hermans wel een schaakspel van aanstekers maakte maar niet wilde schaken. Hoewel het schaakspel en zijn beoefenaars beslist niet worden geïdealiseerd, is dit boek vooral een liefdevolle beschrijving van een wereld vol markante karakters en een onuitputtelijke bron van verhalen.

‘Een grootmeester, een briljante schrijver en onderzoeker die de controverse niet uit de weg gaat. […] Ree is de ideale schaakjournalist.’– Jon Speelman, The Observer

Zodra het boek uit is volgt de boekbespreking op onze site.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.