Wie zijn Jorge en Deysi Cori Tello?

In de schaakrubriek van B. Wilders in het Nederlands Dagblad van 6 februari werd aandacht besteed aan de jonge talenten Jorge en Deysi Cori. Wij besloten om, naast Illya Nyzhnyk, ook deze jonge talenten te gaan volgen. Onze senioren en junioren zullen hen zeker de komende jaren op kampioenschappen en toernooien tegenkomen. Hieronder een portret.

Deysi en Jorge Cori

Jorge en Deysi, broer en zus, zijn in de hoofdstad van Peru, Lima, geboren. Jorge in 1995 en Deysi in 1993. Moeder Katy Sanchez staat voor de klas van het Colegio Saco Oliveros en vader Jorge begeleidt hen nu op toernooien. Ze hebben nog een jonger zusje, Shantal, een nakomertje. Van hun vader leerden zij schaken en op hun school ‘Colegio Saco Oliveros’ kregen zij schaaklessen. Jorge zei pas in een interview:’ als ik mijn vader nu een dame en een toren voor geef dan win ik nog blind van hem’.

Eind vorig jaar werden zij in Turkije wereldkampioen bij de jeugd. Jorge bij de jongens onder 14 jaar met een score van 9 uit 11. Er deden 138 jongens mee. Jorge speelde hier ook een partij tegen onze FM Benjamin Bok (7,5 uit 11) en won. Deysi speelde bij de meisjes onder 16 jaar. Er deden 102 meisjes mee. Dit was een enorme sensatie in Peru dat op zich geen schaakland is. Zij zijn nu de schaaktrots van de natie en speciaal voor de Latino’s in Zuid- Amerika. Immers Jorge en Deysi hebben aangetoond de rest van de wereld (Amerika, Europa en Azië) aan te kunnen bij de jeugd. Zij zijn een voorbeeld voor de Peruaanse jeugd. In 2007 publiceerde ChessVibes een artikel ‘Peruaanse straatkinderen houden ook van schaken’.

schaakles in Peru, bron ChessVibes 2007

Nu krijgen Jorge en Deysi steun van de overheid en ze hebben ook een sponsor om aan internationale toernooien mee te kunnen doen. Deysi is Woman International Master (WIM). Niet geheel duidelijk is of zij de grootmeesternormen inmiddels heeft behaald. Zij staat in de wereldlist in top80 bij dames en achtste bij de meisjes. Zij wil de top20 bereiken.

Jorge Cori, de nieuwe Capablanca?

Oud-wereldkampioen José Raúl Capablanca, bron : Wikipedia

Jorge is onofficieel een van de jongste grootmeesters. Toen hij veertien jaar en twee maanden was had hij al drie grootmeesternormen behaald. Zijn derde norm behaalde hij op het Internationaal Marcel Duchamps kampioenschap in Argentinië. Een van de redenen waarom er nog International Master (IM) achter zijn naam staat is dat het Peruaans Nationaal Sport Instituut nog een contributieschuld had bij de FIDE. Dit achterstallige bedrag van ca. 8000 euro is nu betaald. Inmiddels is Jorge de grens van Elo 2500 gepasseerd en kan de grootmeestertitel hem binnenkort officieel worden toegekend.

Het streven van Jorge is om in de top 20 van de wereld te komen en hij wil een ‘Karpov’ of een ‘Kasparov’ worden.

De basisingrediënten voor het succes van de Cori’s, zoals eerder gesignaleerd bij Carlsen en Nyzhnyk, zijn: liefde en interesse voor het spel, sterke discipline bij het studeren en trainen, intensief gebruik van de computer, fysieke (sport)oefeningen, steun van de ouders en een schoolsysteem dat ruime mogelijkheden biedt.

Jorge en Deysi hebben, evenals Ivan Sokolov, meegedaan aan Capelle La Grande 2010 en hebben goede resultaten geboekt in een sterk spelersveld (Jorge 6 uit 9, Deysi 6,5 uit 9 en Ivan 5,5 uit 9). Alle drie doen mee aan de Reykjavik Open en ook Illya Nyznyk.

Zij treden in de voetsporen van Magnus Carlsen die na zijn overwinning in de C-groep van het Corustoernooi in 2004 meedeed aan de Reykjavik Open 2004. In Reykjavik kreeg Carlsen de kans twee rapidpartijen tegen niemand minder dan Gary Kasparov te spelen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.