2e IM norm Floris van Assendelft

Naar aanleiding van de behaalde IM-norm in Capelle heeft de redactie van schaaksite.nl met Floris van Assendelft gesproken en hebben we van Floris enkele analyses van een aantal partijen mogen ontvangen.

Floris scoorde in Capelle zijn tweede IM-norm en heeft nu een virtuele rating van 2371 (+41)!

Zijn doel is om voor de zomervakantie nog (een) toernooi(en) te spelen en dan de derde norm + resterende punten te halen, zodat hij van de zomer van de IM-titel kan genieten. Zoals hij zelf aan de redactie van schaaksite.nl vertelde zal de toekomst moeten uitwijzen of dit realistisch is. Voorafgaande aan het toernooi had Floris er niet op gerekend dat hij bij dit toernooi voor een norm zou kunnen strijden.

De laatste partij van Floris tegen Zhou was een interessant en spannend eindspel. Hij heeft deze partij inmiddels ook al als trainingsmateriaal gebruikt . Het gaat hier om de strijd tussen Loper versus Paard. Deze partij moest gewonnen worden voor een norm. Zhou verdedigde het wellicht niet optimaal. Zijn beste partij (althans, tegen een sterkere speler) was die tegen Haub. Tegen de zwakkere spelers verloor hij 1 partij, maar de overige partijen won hij vrij makkelijk.

Over de 3 winstpartijen tegen de lager gerate spelers is Floris zeer tevreden: geen moment minder gestaan en snel het punt gemaakt. De verliespartij in ronde 3 was nogal pijnlijk. De witte aanval kwam onverwacht en er was geen houden meer aan. Erg jammer vond Floris het hoe hij in ronde 2 het makkelijk remise toreneindspel verloor, omdat hij zich vergiste door torens te ruilen.

De 1e ronde was een matige partij van zijn tegenstander. Hij stond gewoon erg slecht, maar na Txf6 Lxf6 verloor hij een pion, maar had hij wat compensatie. Als zijn tegenstander niet op f6 had gepakt, was hij kansloos geweest. Vervolgens speelde de tegenstander van Floris een aantal slechtere zetten en maakte hij vervolgens een blunder (Pxd6).

Vanwege het indelingssysteem in Capelle speelde Floris steeds tegen een veel zwakkere of veel sterkere. Hij heeft geen tegenstanders gehad met een rating tussen de 2100 en 2500. Eigenlijk vond hij dit niet zo prettig, maar je hoort hem hierover natuurlijk niet klagen.

Er was wat bijzonders aan de hand met zijn manier van punten scoren, zie onderstaande tabel:Scores wit zwart Totaal

Rating tegenstander < 2100 2 uit 2 1 uit 2 3 uit 4

Rating tegenstander > 2500 ½ uit 2 3 uit 3 3,5 uit 5

Totaal 2,5 uit 4 4 uit 5

Dit soort statistieken maken ziet Floris zelf als erg handig voor elke schaker om te zien waar je sterke en zwakke punten liggen. Je kunt het uiteraard uitbreiden door er openingen aan toe te voegen.

en.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.