Het Groot Rotterdam Schaakspel en de Rotterdamse Museumnacht

De negende Rotterdamse Museumnacht op 6 maart 2010 wordt grootser dan ooit en belooft tot in het kleinste detail een zinderende totaalervaring te worden. Tientallen musea en galeries zijn tussen 20.00 en 02.00 uur geopend voor een nacht vol prikkelende activiteiten, verrassende performances en speciale rondleidingen. Alle deelnemende instellingen geven een verrassende draai aan het thema XS/XL

Start om 20.00 uur op het Grotekerkplein voor de Laurenskerk

Laat je optimaal klaarstomen voor een veelbelovende avond op het plein voor de Laurenskerk. Daar barst de Rotterdamse Museumnacht 2010 los met een muzikaal hoogtepunt van XS-zangtonen van het Rotterdams Jongenskoor en XL-klanken van het Codarts Brass Ensemble. De reusachtige alpenhoorn brengt de compositie van Marco Kalkman naar een ongekende finale. Beeldend vormgever Chantal van Heeswijk zorgt voor een visueel spektakel van ballonnen in de vorm van fascinerende ogen die de totaalervaring compleet maakt. Beleef het mee en maak er een onvergetelijke nacht van!

Presentatie van het Groot Rotterdam Schaakspel

Om 21.00 uur kun je de presentatie bijwonen van dit unieke schaakspel bij het Schaakstukkenmuseum aan de Overblaak 94. De Overblaak is internationaal bekend geworden door de kubuswoningen. O.m. Sander de Kramer geeft acte de présence. Sander is hoofdredacteur van de Straatkrant, schrijver van het boek’Van miljonair tot krantenjongen, organisator van het voetbaltoernooi voor daklozen en initiatiefnemer van het kinderproject in het West Afrikaanse Sierra Leone. Hij neemt het hier op voor de kinderen die slachtoffer zijn geworden van de burgeroorlog.

Dank zij de volhardende bedenker Harry Hoek, de financiering door Ridder Dijkshoorn (directeur Schaakstukkenmuseum) en begeleiding door SBAW kon het winnende Rotterdam Idee 2009 (Harry Hoek en Carel van der Poel) worden gerealiseerd.

Het Groot Rotterdam Schaakspel in kingsize of XXL formaat is bedoeld voor scholen, bedrijven en instellingen. Het is de bedoeling dat er ook een gewoon formaat komt van dit unieke schaakspel.

Een eerste versie is enkele jaren gelden gepresenteerd tijdens de grote Denksportdag in de Centrale Bibliotheek te Rotterdam. Vorig jaar is deze versie van het spel gebruikt tijdens het Kinderrechtenfestival in Rotterdam.

Groot Rotterdam Schaakspel, video:tk

Nu wordt een geheel nieuwe XXL versie van dit schaakspel gepresenteerd. Dit spel is ‘hufterproof’ gemaakt en er is rekening gehouden met de opgedane ervaringen met de eerste versie.

Het idee

Waarom een schaakspel? Een groot schaakspel op een plein trekt publiek. Mensen blijven even staan kijken, maken een praatje of geven aanwijzingen. Doordat het schaakspel internationaal is overwint het spel taalbarrières en cultuurverschillen. Zo werkt het spel als katalysator voor de sociale binding in buurt of wijk. Het grote schaakspel in de hal van de Centrale Bibliotheek werkt al jaren op deze manier. Het Rotterdam Schaakspel voegt, doordat het typisch Rotterdams is, hier een extra dimensie aan toe en kan zo functioneren als een katalysator voor binding met de stad en haar bewoners.

Markante Rotterdamse gebouwen

Het Groot Rotterdams Schaakspel is een schaakspel waarbij de klassieke schaakstukken zijn vervangen door markante Rotterdamse gebouwen.

Koning: Euromast

Dame: Erasmusbrug

Toren: De Maas

Loper: Gebouw van het World Trade Centre

Paard: Scheepvaart- en Transport College

Pion: Kubuswoning

Komt allen! Komt dat zien!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.