Voorbeschouwing EK in Kroatie

Van zaterdag 6 maart tot en met donderdag 18 maart wordt het Europees Kampioenschap voor algemeen en voor vrouwen gehouden in Rijeka, Kroatië. De beide toernooien zijn erg sterk bezet: bij het EK algemeen hebben 95 van de 420 deelnemers een rating van minstens 2600, en negen zelfs 2700 of hoger. Bij het EK vrouwen staan 163 deelnemers ingeschreven waarvan 34 met een rating boven de 2400 en acht met minstens 2500. Namens Nederland doen zes mannen en vier vrouwen mee:59 GM Erwin L'ami 2628

64 GM Anish Giri 2624

119 GM Dimitri Reinderman 2576

137 GM Friso Nijboer 2562

166 IM Ruud Janssen 2516

247 IM Robert Ris 242234 GM Zhaoqin Peng 2401

110 Anne Haast 2235

115 WIM Lisa Schut 2224

126 WIM Arlette Van Weersel 2197

(het eerste getal is het plaatsingnummer op rating)

Het EK kent een open inschrijving (iedereen mag dus meedoen), maar de kosten om mee te doen zijn ook hoog. Normaalgesproken krijgen grootmeesters bij open toernooien onderdak en/of een vergoeding, maar dat geldt niet voor het EK. Sterker nog, er moet inschrijfgeld betaald worden (en natuurlijk geld voor onderdak, de reis etc). Dankzij sponsoring van het NOC blijven de kosten voor de Nederlandse deelnemers echter beperkt tot zo’n drie a vierhonderd euro. Toch een flink bedrag, wat nauwelijks gecompenseerd wordt door de minieme kans Europees kampioen te worden. Wat maakt het toernooi dan toch aantrekkelijk? Is het de lokatie? Herman Grooten is er wel eens geweest en vertelde me dat daar erg mooi is. Vermoedelijk zal dat voor veel grootmeesters toch geen grote rol spelen. Het prijzenfonds dan? Bij de mannen (ik zie geen vrouwen op de deelnemerslijst van het EK algemeen staan) is er 120.000 euro te verdienen, bij de vrouwen 60.000. Mooie bedragen, maar waarschijnlijk is niet dat, maar de 22 plekken die voor de Worldcup (voorheen WK) te verdienen zijn de belangrijkste motivatie om mee te doen voor de meeste grootmeesters. Op de Worldcup is, naast een grote geldprijs, een kans om aan het WK mee te doen te verdienen.

Hoe liggen de kansen voor de Nederlanders? Ze zijn natuurlijk outsiders, maar toch! In het verleden hebben we al een Europees kampioen gehad (Sergei Tiviakov in 2008) en tweemaal een nummer twee (Zhaoqin Peng in 2004, Tea Lanchava in 2006). Ook Erwin L’Ami en Friso Nijboer hebben goede herinneringen aan het EK: Erwin haalde in 2008 8 uit 11 (5e op tiebreak) en Friso vorig jaar 7.5 uit 11 (13e uit tiebreak). Ik herinner me nog dat Friso vorig jaar eerst niet van plan was om mee te doen, maar na zijn slechte resultaat op het Corustoernooi van mening veranderde… Voor Anish Giri wordt dit de eerste keer dat hij aan het EK meedoet. Op rating staat hij 64e geplaatst (mooi getal), maar de sterkte van het deelnemersveld is vergelijkbaar met de B-groep van Corus. Als hij de vorm van dat toernooi weet vast te houden is hij zeker een kandidaat voor de titel!

Zelf heb ik drie keer eerder meegedaan aan het EK. In Ohrid, Macedonie (2001) begon ik moeizaam met 1 uit 3, maar na een goede serie kwam ik op 7 uit 12 (na in de twaalfde ronde een gewonnen stelling verprutst te hebben). In de laatste ronde moest ik met zwart winnen om me te plaatsen (of remise voor tiebreakmatches) tegen Pigusov, maar helaas, ik verloor. In Antalya, Turkije (2002) begon ik zelfs met 1 uit 4, en kwam ik met 5 uit 11 niet in de buurt van plaatsing. En ook in 2005 (Zegrze, Polen) begon ik matig: na een nederlaag tegen Mamedyarov in de openingsronde speelde ik vijf remises tegen 2300-spelers voor eindelijk een potje te winnen. Daarna ging het beter: door overwinningen op o.a. Pavasovic en Inarkiev kon ik in de laatste ronde met een overwinning nog de tiebreakmatches bereiken, maar dat lukte net niet. Dit jaar moet ik maar proberen wat beter te starten!

Bij de vrouwen heeft Zhaoqin Peng gemengde ervaringen met het EK. Zoals eerder vermeld is ze in 2004 tweede geworden, na de finalematch tegen Kosteniuk verloren te hebben. Dat resultaat was heel belangrijk voor haar, want hierdoor kreeg ze (naast de NOC A-status) in een keer de grootmeestertitel! Vorig jaar in St. Petersburg ging het minder goed, hoewel ze met een eindsprint van 3 uit 3 toch nog op de 20e plek eindigde met 7 uit 11. Voor Anne Haast, Lisa Schut en Arlette van Weersel lijkt er geen topplaats in te zitten, maar zij kunnen voor een van de tien ratingprijzen (gebaseerd op tpr minus rating) gaan. De jonge talenten Lisa en Anne gaan dit toernooi overigens gecoacht worden door respectievelijk Friso en mijzelf, waarmee we dus een dubbelrol op ons nemen die ons hopelijk niet op gaat breken.

Nog wat technische informatie:

Begintijd: half vier ’s middags (geen tijdsverschil)

Data: 6 t/m 17 maart met op 13 maart een rustdag en op 18 maart de tiebreakmatches.

Speeltempo: 40 zetten in anderhalf uur, dan 30 minuten voor de rest van de partij, met vanaf de eerste zet 30 seconden per zet erbij.

Homepage: www.eurorijeka2010.com

Resultaten mannen: chess-results.com/tnr29567.aspx

Resultaten vrouwen: chess-results.com/tnr29568.aspx

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.