EK 2010: ‘The best of the rest’

Het is al jaren zo dat de sterkste Europese spelers dit kampioenschap aan zich voorbij laten gaan. Daarom wordt het een kampioenschap tussen de ‘The best of the rest’. Ook de sterkste Nederlandse spelers, gemeten naar Elo rating, doen niet mee. Sokolov doet wel mee maar speelt niet meer voor Nederland. Tiviakov (oud-Europees kampioen), Van Wely en Smeets doen niet mee.

De kampioen van Nederland, Anish Giri, doet wel mee en wordt begeleid door de bondscoach. De andere Nederlanders zijn L’Ami, Reinderman, Jansen en Ris. Bij de dames doen Peng, Schut, Haast en Van Weersel mee.

Uit de Corus A-groep doet alleen Fabiano Carauna mee, uit de B-groep zijn alle Europese mannen aanwezig (met o.m. L’Ami en Reinderman) en uit de C-groep doen alleen de dames Peng en Muzychuk mee.

Na drie ronden zijn er nog 13 spelers ongeslagen waaronder slechts één speler uit de Elo 2700 groep en twee IM’s met een Elo van 2509! Bij zoveel deelnemers en spreiding in speelsterkte speelt kansberekening ook een rol. Een aantal spelers met 2 uit 2 heeft om tactische redenen in de derde ronde gekozen voor een remise. Hierdoor stellen ze een mogelijke confrontatie met de koplopers nog even uit tot later in het kampioenschap.

Voor de Nederlanders is belangrijk te spelen voor ratingwinst en hoger te eindigen dan hun positie bij het begin van het kampioenschap. Het kampioenschap is waarschijnlijk te hoog gegrepen, een verrassing daargelaten.

Resultaten van de Nederlanders na drie ronden:

Heren:

L’Ami, Giri en Reinderman hebben 2 uit 3 en hebben nog geen ratingwinst geboekt.

Nijboer, Jansen en Ris hebben 1,5 uit 3 en hebben ratingverlies, Nijboer zelfs fors verlies.

Dames:

Peng heeft 2 uit drie en geen ratingwinst.

Haast, Schut en Van Weersel 1 uit drie en allen hebben ratingverlies.

De Corusgangers 2010:

Heren:

Naiditsch en Nisipeanu hebben 3 uit 3, met ratingwinst

Caruana en Sutovsky hebben 2,5 uit 3, met ratingwinst

Howell heeft 2 uit 3, met gering ratingverlies

Dames:

Muzychuk heeft 2,5 uit drie, met ratingwinst.

Twee leuke aanvalspartijen met paardoffers.

1. GM Nisipeanu (Roemenië,2667) –GM Reinderman (Nederland, 2576),EK 2010, derde ronde

Nisipeanu (oud-Europees kampioen en oud-winnaar Hogeschool Zeeland Toernooi) speelt attractief en aanvallend. In de derde ronde werd Reinderman (met zwart) zijn slachtoffer omdat hij een paardoffer niet goed pareerde. Zij speelden onlangs tegen elkaar in de Corus B-groep en toen werd het remise.

Op de 18de zet bracht Nisipeanu een paardoffer op f7! Dit deed me direct denken aan het prachtige boek van Robert Timmer geheel gewijd aan het offer Pxf7 (en Pxf2) en hij gaf het ook de titel ‘Pxf7’ mee. Het boek van Timmer kan ik iedereen van harte aanbevelen.

Maar of het paardoffer van Nisipeanu goed was is nog maar de vraag. Hieronder het verloop van de partij na het paardoffer.

Reinderman stond voor de keuze het offer aannemen of niet. Dit was een cruciale beslissing voor hem. Hij koos voor het niet aannemen van het offer en dit luidde het verlies in. Waarschijnlijk had hij het offer zonder problemen kunnen aannemen. Deze partij is voer voor analisten!

18. .. Dd7, 19. Le3 (sterke zet!) Kxf7, 20. Dh7+ Lg7, 21. Pg5+ Kf6, 22 Pe4+ Kf7, 23. Pg5+ Kf6, 24. Pf3

Stelling na 24. Pf3

24. .. Dd6, 25. Lg5+ Kf7, 26. Lh6 Df8, 27. Pe5+ Kf6,

Stelling na 27. Kf6

28. Dxg6+ Ke7, 29. Lxg7 Df5, 30. Dh6 Pd5, 31. g4 en zwart gaf op, 1-0

Liviu-Dieter Nisipeanu, Roemenië, Elo 2667

2. GM Medvegy (Hongarije,2556) – GM Nisipeanu (Roemenie,2667),EK 2010, tweede ronde

In deze partij offerde Nisipeanu twee paarden met een vernietigende aanval.

Stelling na 20. Td1

20. .. Pxh4 (eerste paardoffer), 21. gxh4 Pf4,22. Txd4 cxd4, 23. Pf5 d3

Stelling na 23. … d3.

24. Pxh6+ Kf8, 25. Exd3 Te1+ 26. Lf1 Ph3+ 27. Kg2 Dxh4, 28. Pxd6 Pf4+ (tweede paardoffer), 29. Lxf4 Dh3+

Stelling na. 29. … Dh3+, wit gaf op, 0-1

5 Reacties

 1. Avatar
  Henk Dissel 09 maart 2010

  De sterkste Europese spelers kunnen het zich permitteren om het EK aan zich voorbij te laten gaan omdat zij op grond van hun rating al verzekerd zijn van een plaats in het WK in Khanty Mansiysk. De meesten doen nu ook niet mee voor de titel, maar wel voor een lucratief startbewijs in KM. Blijft wel een raadsel waarom Tiviakov niet meedoet. Heeft het met zijn verstoorde relatie met de KNSB te maken?

 2. Avatar
  Henk Dissel 09 maart 2010

  En zoals bekend speelt Jan Smeets vanaf de 12e maart in het Ambertoernooi.

 3. Avatar
  MvanLeeuwen 09 maart 2010

  Ik neem aan dat Ruud Janssen deelneemt om zijn 3e GM-resultaat te scoren. Titelhouders doen er voldoende mee. Nu nog een TPR van 2601….

 4. Avatar
  MvanLeeuwen 09 maart 2010

  De partij Nisipeanu-Reinderman wordt ook op Chessbase door Marin besproken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.