EK in Rijeka 1 (Dimitri) 13 maart 2010

Vandaag de eerste van de twee rustdagen van het EK (na de laatste ronde is de tweede rustdag, behalve voor een enkeling die tiebreaks moet spelen), een goede gelegenheid om een verslag te schrijven! Laat ik beginnen met de reis.

Ik vloog met Lufthansa via Munchen. Er waren ook directe vluchten naar Zagreb, en sommige Nederlanders hadden die geboekt, maar die zullen straks terug midden in de nacht met de bus naar het vliegveld gebracht worden, en daar had ik niet zo’n zin in. In Munchen had ik weinig overstaptijd, maar geen vertraging, en vliegtuig uit, direct vliegtuig heeft wel wat. In Zagreb werden we opgewacht door de organisatie, die ons naar de bus bracht die ons (na ruim een uur wachten, dat wel) naar de hotels bracht.

Die hotels, dat was nog wel lastig. Er waren van tevoren verschillende hotels waar je uit kon kiezen. Probleem was dat je verder niets van de hotels wist, behalve het aantal sterren. Arlette, Peng, Anne en ik kozen voor het viersterrenhotel (volpension), Robert en Ruud (die met de auto gekomen waren) hadden een goedkoop appartement geboekt, de andere Nederlanders kozen voor het vijfsterrenhotel (halfpension). Wie had de beste keuze gemaakt? Stay tuned!

Maar goed, de bus kwam, na eerst bij een paar andere hotels gestopt te zijn, uiteindelijk aan bij het viersterrenhotel Adriatic in Opatija. Daar uitstappen, in de rij staan voor de registratie van het toernooi, na een kwartier aan de beurt zijn, naam en land zeggen… "You’re not in this hotel" Oeps. Had ik me vergist? "You’re in 4 Roses, 1 km from here." "OK, I can walk that, if you show me directions." "Actually I wanted to bring you with my car." "Hm, yes, that would be nice". Later bleek dat ook Arlette, Anne en Peng naar Adriatic gegaan waren, en dat het niet aan ons lag maar aan de informatie die we van de schaakbond gekregen hadden… En arme Arlette werd niet gebracht. Als het een kilometer lopen was, was het wel een heel lange kilometer!

Maar goed, bij 4 Roses aangekomen ging het vlot: geen rij bij de toernooibalie, geen rij naar de hotelbalie, en van de balie naar mijn hotelkamer was het slechts een kwestie gebouw uit, gebouw in, naar de lift, erachter komen dat de lift niet naar de derde verdieping gaat terwijl ik volgens de aanwijzingen daar wel heen zou moeten gaan, aan de andere kant door een deur gaan, door nog een deur gaan, trap op, lift in die wel naar de derde verdieping ging, daar het gebouw uit, dan het gebouw zoeken waar mijn kamer zich zou moeten bevinden, lift nemen, en kamer gevonden. Afgezien hiervan bleek dit wel het beste hotel: het heeft internet, de kamer wordt elke dag gedaan en het eten is goed, dit allemaal in tegenstelling tot het vijfsterrenhotel. Het uitzicht is trouwens ook mooi.

De organisatie is redelijk. Het is jammer dat de hotels ver van de speelzaal zijn (20 a 25 minuten met de bus, bussen die soms propvol zijn, op de eerste dag ging zelfs een bus kapot wegens overbelasting) en er zijn nog wel een paar rare dingen (na het officiele begin van de partij meer dan een minuut moeten wachten omdat je niet zelf de klok mag aanzetten en de wedstrijdleider nog ver weg is), maar de indeling en uitslagen zijn snel op internet, er zijn een boel partijen live te volgen en de speelzaal is lekker ruim.

De Nederlandse mannen doen het tot nu toe behoorlijk (afgezien van Friso, maar die heeft er nu wel net twee achter elkaar gewonnen). De Nederlandse vrouwen vallen wat tegen (afgezien van Lisa, maar die heeft er nu wel net eentje verloren). Enfin, kijk zelf.Voor plaatsing voor de tiebreak om plaatsen voor de Worldcup zal vermoedelijk 7.5 (of misschien 8) uit 11 nodig zijn, diverse Nederlanders hebben dus nog kansen.

Dan nu wat partijfragmenten. Mijn partijen in de tweede en vierde ronde hadden een overeenkomst.

Reinderman – Potapov: 32.b4! d5 33.Lxd5 Tbf8 34.bxa5 Pxa5 Hier kan ik met 35.De3 of 35.Db4 een eindspel met een pion meer bereiken. Ik koos echter iets beters : 35.Txa5! Txf2 en dit ziet er best wel eng uit, maar:

36.Kh1! Tb2 37.Ta8 Tb1+ 38.Kg2 Dg1+ 39.Kh3 Df1+ 40.Dg2 Df5+ 41.g4 Dd3+ 42.Df3 1-0

Reinderman-Onoprienko:

De dreiging dxe5 is vervelend, dus zwart besloot tot actie over te gaan.

17…e4 18.Pxe4 Pxe4 19.Lxe4 d5 19…Lxh3 20.d5 is erg goed voor wit. 20.Lg2 Lb4 Na 20…Lf5 kan wit 21.c5 of 21.Df1 doen, waarna zwart niet genoeg compensatie voor de pion heeft. 21.Te2 Lf5 22.e4 dxe4 23.Lxe4 Lxh3 24.c5 Ook 24.a3 Lf8 25.d5 geeft voordeel. 24…Dc7? De computer geeft 24…Lxc5 25.Lxg6 Txe2 26.Lxh7+ Kf8 27.Dxe2 Lxd4 28.La3+ Kg7 29.Txd4! Txd4 30.Lc2 met groot voordeel, maar om eerlijk te zijn had ik dat niet allemaal berekend. 25.d5! f6 26.Dd4 Lxc5 en nu kan wit gewoon een stuk pakken met winnend voordeel, of de volgende gevaarlijke dameuitval toelaten: 27.Dxf6! Dxg3+ Dat ziet er heel even eng uit, totdat je er goed naar kijkt:

28.Kh1! 1-0

Sergei Zhigalko, de nummer twee van het afgelopen wereldjeugdkampioenschap, speelde tegen mij een zwakke partij. Na 16 zetten had ik met zwart een overweldigende positie bereikt:

Tegen de dreiging 17…Lxf2+ is niets meer te doen, en dat deed hij dan ook niet.

17. Ld3 en nu kan zwart de dreiging uitvoeren en een gewonnen eindspel met een pion meer bereiken, maar er is nog iets beters:

17…Lb6! Weer koos ik voor de riskante voortzetting, die een stuk wint (d4 en Txc3 dreigt). 18. O-O d4 19. Lxh7 Txc3 20. Dg6 Kf8 21. Tae1 Wit heeft wat rommelkansen, maar ik verdedig het goed. 21…Lc6! 22. Ph4 Ld8 23. Pf5 exf5 24. e6 b5! 25. Dxf5 Rc5 26. Dd3 Tg5 27. Le4 Pe5 En nu heb ik er twee meer.

28. Db3 Lxe4 29. Txe4 Da4 30. Tf4+ Ke8 31. Db1 Dc4 32. h4 Txh4 33. Tc1 Dd5 0-1

p.s. Wist u dat Anne beter is in Dalmuti dan ik? Lisa en Arlette ook trouwens, of ze spanden samen tegen me, dat kan natuurlijk ook. Ik ben wel weer beter in hoofdsteden dan Anne.

p.s. 2 Wist u dat Arlette en ik in het centrum van Rijeka een straatmuzikant herkenden omdat ie in de top 5 van dumpert.nl had gestaan? (Dankzij Arlette de dumpertlink gevonden: www.dumpert.nl/mediabase/649211/9635133a/bandleden_worden_overschat.html)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.