Het offeren van de koningin

Het allerbelangrijkste vechtstuk in het schaken zo maar weggeven. Dat is me nogal wat. Het offeren van de koningin. Het komt zeer weinig voor, het is te gedurfd. Dit soort offers lijken spontaan te ontstaan in het spel, je kunt er niet op gaan studeren. Vaak dient de offerande zich plotseling aan en is een zet later de mogelijkheid alweer verdwenen.

Alle natuurlijke schaakinstincten (van een schaker met elo rating beneden 1550) verzetten zich ertegen. Het offeren is zowel huiveringwekkend als moedig en de daad wordt niet snel vergeten. Er dringt zich een associatie op met de 16e eeuwse Engelse koning Hendrik VIII. Hij is koploper met 2 onthoofdingen over 6 (bruilofts) partijen. Tot op de dag van vandaag is hij de meest bekende koning van Engeland uit vroeger eeuwen. Niet vanwege zijn staatsmanschap of zijn ondersteuning van de kunsten of cultuur maar louter en alleen door het doordrijven van de twee executies. Maar dit terzijde…Lees verder..

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.