Schaakrubrieken 13 maart 2010

INTRO

Twee schaakrubrieken (Nederlands Dagblad en de Volkskrant) worden volledig op onze site gepubliceerd op de woensdag of de donderdag na het verschijnen van de rubriek.

Na het Nederlands Dagblad besteedde ook het Reformatorisch Dagblad aandacht aan Schaaksite.nl.

Deze week staat in het teken van het EK te Rijeka. Hieraan is op onze site ook aandacht besteed middels de artikelen EK 2010 ‘Best of the rest’ en verslagen van Dimitri Reinderman, Anne Haast en Herman Grooten. De partij Nisipeanu – Reinderman komen we in de verschillende rubrieken weer tegen.

Deze week zijn er twee e-columns van Hans Ree op de NRC-site.

Hans Ree

In zijn rubriek ‘De duimschroeven aan’ besteedt hij o.m. aandacht aan de dopingcontrole in de schaaksport en aan de nieuwe FIDE regel. Deze regel bepaalt dat iedereen die een seconde te laat achter zijn bord zit de partij verliest.

Enkele citaten:

‘Nieuwe regels , nieuwe martelingen. De door alle spelers gehate out-of-competition-controles zullen vanaf 1 juli ook gelden voor een voorlopig klein groepje schakers, de beste tien mannen en vijf vrouwen van de ratinglijst.’

‘ Na de derde ronde van het EK ondertekenden 110 spelers een petitie waarin werd gevraagd om de tijd dat je te laat mag komen , die nu nul seconden is en vroeger een uur, op dertig minuten te brengen.’

Vervolgens behandelt hij de partijen Dieter Liviu Nisipeanu – Dimitri Reinderman en Anish Giri – Marcel Kanarek, EK 2010 Rijeka.

Tot slot de schaakopgave, een stelling uit de partij Tamasz Ranusz – Dimitri Kokarev, EK 2010 Rijeka.

Hieronder de schaakopgave.

Zwart begint en wint

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Reinderman bezig aan avaontuurlijk EK’ gaat geheel over het EK en hij behandelt de partijen Zjigalko – Reinderman en Krasenkow – Jobava. Voor de volledige rubriek ‘klik hier’.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘ Het Europees Kampioenschap’ gaat geheel over het EK 2010 te Rijeka. Hij besteedt aandacht aan de Nederlanders die meedoen, maar ook aan de Nederlanders die niet meedoen. Enkele citaten:

‘Sergei Tiviakov leeft sinds zijn omstreden terugtrekken van het laatste NK in onmin met de Bond. Als de ex-Rus niet inziet dat hij toen verkeerd heeft gehandeld (door het eigen belang boven het algemeen belang te plaatsen) dan blijft de breuk bestaan en zien we Tiviakov, hoe sterk hij ook is, voorlopig niet meer in Nederland optreden.’

‘Ook Daniel Stellwagen heeft andere dingen aan zijn hoofd, hij heeft de studie chemie in Nederland inmiddels afgerond en duikt nu vervolgens nog dieper in die moeilijke materie in Amerika.’

Vervolgens bespreekt hij de partijen Nisipeanu – Reinderman en Navarra – Peletier, EK 2010.

Bab Wilders

Zijn rubriek begint hij met probleem 2259, een driezet van O. Muller. Hij behandelt boeken en tot slot analyseert hij de partij Magererramov – Oll. Voor de volledige rubriek‘klik hier’.

Henk Prins

Hij start zijn rubriek met :

‘Begin dit jaar werd schaaksite.nl geïntroduceerd, een site voor en door schakers. Zeer de moeite waard om eens een bezoek te brengen. Initiatiefnemer is Kees Schrijvers, een amateurschaker en profsponsor in de schaakwereld. Er werken veel vrijwilligers aan mee. Voor kwaliteitsbewaking zijn enkele redacteuren aangesteld. Internationaal meester Herman Grooten, bekend als oud-schaakredacteur van Trouw, is hoofdredacteur. Het volgen van livepartijen is speerpunt van de site. Via twee klikken kun je iedere belangrijke wedstrijd van over heel de wereld volgen. Schaaksite.nl gaat zich vooral richten op het schaken in Nederland. Zeer mooi is verder dat een van de redacteuren, Teun Koorevaar, oud-voorzitter van de Rotterdamse Schaakbond en schaakpromotor voor jong en oud, verslagen schrijft van de wekelijkse schaakrubrieken uit de landelijke dagbladen, waaronder ook deze krant.’

Vervolgens behandeld hij de tweezetten ( 748 en 749) van G. Christoffanini.

De nieuwe tweezet, ook van G. Christoffanini, ziet er zo uit:

796- G. Christoffiani, tweezet

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5118 voor beginners.

Wit aan zet staat slecht, of niet?

E-columns op internet

Hans Ree , 9 maart 2010

Zijn e-column ‘Luchtige rekenaars’ begint met :

‘Een scherp calculerende zakenman zou niet meedoen aan het Europese kampioenschap dat van 6 tot 18 maart in Rijeka wordt gespeeld.

Het prijzengeld is mooi. Bij de mannen is het in totaal 120.000 euro, met een eerste prijs van 20.000 euro, waar overigens wel Kroatische belasting over wordt geheven.

Er zijn echter veel kapers op de kust en de meesten zullen bot vangen, om maar eens een paar versleten metaforen te mixen. Bij de mannen doen 408 spelers mee, waaronder 187 grootmeesters. Ze moeten hun reis en verblijf zelf betalen, al dragen sommige bonden, zoals de KNSB, aan de kosten bij. Nummer 25 krijgt de laatste prijs van 1000 euro.’

Voor de volledige e-column met het verslag van de partij Friso Nijboer – Denis Kadric en het naspelen van de ze partij ‘klik hier’.

Hans Ree , 12 maart 2010

Zijn e-column ‘ Fischer, God en liefde’ begint met :

‘Mijn videovermoeidheid waarover ik het een paar weken geleden had, is al weer aardig,weggetrokken. Het was ook wel erg overgevoelig, alsof ik oefende voor prinses op de erwt.

Het filmpje hier staat al twee jaar op YouTube, maar ik zag het pas kort geleden. Het is in feite een radiouitzending en de beelden en teksten over het wereldleed die er overheen gezet zijn, moet u maar voor lief nemen.’

Voor de volledige e-column, het filmpje over Fisher, de bespreking van de partij Bobby Fischer – James Sherwin, New York 1957 en het naspelen van deze partij klik hier’.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.