Promotiekoorts in Krimpen

Het echte schaakwerk vindt natuurlijk op KNSB-zaterdagen plaats. En anders wel tijdens een of ander sterk bezet weekendtoernooi. Maar ook in de krochten van de regionale onderbonden wordt vol passie gestreden om kampioenschappen en andere promotieplaatsen. Bijvoorbeeld in de RSB (Rotterdam, Dordrecht, Gouda en ommelanden). Hier is mijn club SV Krimpen aan den IJssel bezig met een zeer ambitieuze missie: alle externe teams laten promoveren. De hele vereniging lijdt aan promotiekoorts. Bij voorbaat mijn excuses voor de onvermijdelijke associaties met een van oorsprong Vlaams meidentrio.

Voor K5 en K4 is de promotie al binnen. Zij gaan volgend seizoen respectievelijk de derde en de tweede klasse onveilig maken.

Jan en alleman bemoeit zich met de ontwikkeling van een winnend strijdplan voor K2 in de allesbeslissende wedstrijd tegen het sterke Rokado 1. Bij 5-3 voor de onzen promoveert K2 naar de Promotieklasse. Tenzij HZP Schiedam 1 op dezelfde avond met 7,5-0,5 wint van Erasmus 2, maar dat is onwaarschijnlijk. Aanstaande maandag 22 maart weten we meer.

K3 heeft genoeg aan een gelijkspel in de laatste ronde tegen de grootste concurrent, Groenoord 1, om door te schuiven naar de eerste klasse. Maar verlies is waarschijnlijk fataal, dus het belooft een heet avondje te worden in Schiedam op 13 april.

K1 is al zo goed als zeker van promotie. In de laatste wedstrijd op 15 april moeten ze, in het geval dat de concurrentie met 8-0 wint, minimaal 1 bordpunt halen. Dat moet toch wel lukken, zou je zeggen. Ons keurkorps mag dan weer terug naar de KNSB, waar het decennialang vertoefde vóór de degradatie van twee jaar geleden. Gelukkig zijn er twee promotieplaatsen, want het kampioenschap is al buiten bereik voor K1.

O ja, dan hebben we ook nog een K Viertal, dat kampioen kan worden in de RSB-viertallencompetitie. Hier was wel een juridische procedure voor nodig, maar die details zal ik de lezer verder besparen. Helaas is hier geen promotie te verdienen, maar dit kampioenschap zou wel de kers op de taart zijn. Deze beslissing valt ook aanstaande maandag.

Helaas zijn wij niet alleen afhankelijk van onze eigen resultaten. Zelfs de wedstrijden in andere poules zijn van belang, omdat de RSB mogelijk nog een extra promotieplaats naar de KNSB krijgt. En dat werkt weer door naar de lagere klassen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat 4,5-3,5 voor K2 tegen Rokado 1 ook genoeg is voor promotie. Maar liever maken we natuurlijk meteen aan alle onzekerheid een eind.

Dit alles leidt dagelijks tot koortsachtig surfen over de RSB-website en de sites van andere verenigingen, die niet allemaal even actueel zijn (“Is die uitslag nou !@%^X#! nog niet bekend?”). Sommige clubs kondigen op hun startpagina nog steeds de aanstaande ledenvergadering van augustus 2009 aan.

Ondanks de goede vooruitzichten kan er nog het een en ander misgaan voor de diverse K-teams. In mijn functie van EWL (extern wedstrijdleider) ben ik hoofdelijk aansprakelijk voor de competitieresultaten, dus duim voor me! Ik laat wel weten hoe het allemaal afloopt.

1 Reactie

  1. Avatar
    Jason 22 maart 2010

    Helaas, K2 verloor vanavond met 3,5-4,5 van Rokado 1, de terechte kampioen. Het was spannend. Maaaaaar, K Viertal is kampioen geworden met een afgetekende 4-0 zege.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.