De vraag aan de scheidsrechter

Wanneer beide spelers minder dan vijf minuten bedenktijd hebben, noteert de scheidsrechter de partij. De spelers vragen hem hoeveel zetten ze al hebben gedaan. De scheidsrechter trekt zijn schouders op en spreidt zijn onderarmen een beetje ten teken dat hij daar niets over mag vermelden. Dit voorval beschrijft Jan van den Ende in zijn column op www.schaaksite.nl. Het gedrag van de scheidsrechter berust op een onjuiste lezing van de FIDE-regels. Hij had moeten antwoorden dat hij niet mag vertellen hoeveel zetten de spelers hebben gedaan. Korchnoi heeft eens gevraagd aan de scheidsrechter of hij mag rokeren. De scheidsrechter antwoordde bevestigend. Ook die scheidsrechter had moeten antwoorden dat hij dat niet mag zeggen.

Door hun manier van optreden bestaat er een kloof tussen scheidsrechters en schakers. Scheidsrechters moeten letten op hun gedrag. ‘It ain’t what you do, it’s the way that you do it. And that’s what gets results’.

Zie verder: www.xs4all.nl/~pijpersh/nl/schaakrecht/pdg/schaakrecht_pieter_145.html

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.