Schaakrubrieken 20 maart 2010

Hans Ree

In zijn rubriek ‘Carlsen volgt Roel’ besteedt hij o.m. aandacht aan bijzondere gebeurtenissen bij schaaktoernooien. Een citaat:

‘In het Corustoernooi van 2004 dacht Peter Svidler lang na, waarna hij zijn partij tegen Vladimir Kramnik opgaf in remisestelling. Het enige wat hij moest doen om remise te houden,was met zijn loper heen en weer gaan op de diagonaal waarop die al stond. Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen, maar in het Ambertoernooi, dat deze weken in Nice wordt gespeeld, deed Svidler vrijwel hetzelfde.’

Vervolgens meldt hij dat Carlsen opende met a3 in zijn blindpartij tegen Ivantsjoek en legt hij verband met het Roel van Duijn gambiet. ‘Heb je het ooit zo zout gegeten’ schrijft hij. Ook behandelt hij de blindpartij tussen Aronian en Carlsen, Amber Nice.

De schaakopgave deze week is een fragment uit de partij Valery Neverov – Patrick Reinwald, EK 2010, Rijeka. Zie hieronder.

Wit begint en wint

Gert Ligterink

In zijn rubriek ’Nepo moet nog aan zijn rating werken’ besteedt hij aandacht aan Ian Nepomniachtsji, de nieuwe Europees kampioen. Vervolgens behandelt hij de partij Nepomniachtsji – Jobava en de partij Riantsev – Sokolov gespeeld op het EK 2010. Voor het volledige artikel en voor het naspelen van deze partijen ‘klik hier’.

Hans Böhm

In zijn rubriek ‘Finale EK’ besteedt hij aandacht aan het EK 2010 dat dit jaar werd gehouden in de Kroatische plaats Rijeka. Een paar citaten:

‘Anish Giri, met zijn 15 jaar de jongste grootmeester, verloor alleen van Zoltan Almasi (Elo 2720) en eindigde op 6,5 punt. Zeker niet slecht maar de verwachtingen waren hoog gespannen. Dat kan aan de verwachtingen liggen.’

‘Bij de vrouwen won de Zweedse Pia Cramling door in het onderlinge duel de koploopster Viktoria Cmilyte (Litouwen) te verslaan. Cramling beleefde een tweede jeugd, zij won in 2003 ook al het EK voor vrouwen en behoorde dertig jaar geleden al tot de top.’

Vervolgens behandelt hij de partijen :

Nepomniachtsji – Akopian

Reinderman – Roiz

Nijboer – Postny

Kosintseva – Peng

Bab Wilders

In zijn schaakrubriek begint hij met een nieuwe tweezet van Haring, besteedt hij aandacht aan de boekklassieker ‘Modern ideas in Chess’ van Réti en behandelt hij de partij Topalov – Gelfand.

Voor het volledige artikel en het naspelen van de partij ‘klik hier’.

Henk Prins

Henk Prins gaat in zijn schaakrubriek in op de diverse soorten schaakproblemen en eindspelstudies.Een citaat:

‘De bespreking van deze problemen accentueert de rijke inhoud ervan en geeft uitleg aan thema’s. Soms komt ook de eindspelstudie aan de beurt. Ook op dat gebied is er zoveel schitterends. Tussen de twee- en driezetters en de eindspelstudies zit op de probleemliniaal de meerzet.

Vervolgens publiceert hij de zeszet van M.Marandjuk en de negenzet van H.P.Rehm (zie hieronder)

H.P. Rehm, wit begint en geeft mat in negen

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave B5124 voor gevorderden.

Wit aan zet, wat moet hij doen?

Max Pam

In zijn rubriek ‘Toen te laat komen tactiek heette’ besteedt hij o.m. aandacht aan de kandidaten voor het presidentschap van de Europese Schaak Unie en aan de nieuwe regel dat je op tijd achter je bord moet zitten. Een citaten:

Het schaakspel is tegenwoordig tot in het kleinste detail een spel met het mes op tafel geworden. Neem de idiote regel dat je precies op tijd aan het bord moet zitten. In gouden tijden hoorde het te laat komen tot de psychologische oorlogsvoering. Van Capablanca tot Spasski en Fischer, allen hebben zij zich eraan bezondigd.’

‘In Rijeka doet geen Fischer mee, maar als 110 deelnemers gezamenlijk afspreken express te laat te komen, is het nog dezelfde dag met de zero tolerance gedaan. Geen tolerantie voor zero tolerance!’

Vervolgens behandelt hij de partijen Carlsen – Ivantsjoek (blind), Ivantsjoek – Carlsen (rapid) en Kramnik – Gelfand (rapid) uit het Ambertoernooi 2010. Het slot van deze laatste partij, zoals hij hem behandelt, hieronder.

Stelling na 31. Te2-c2?

(Een vergissing in een stelling die er al bedenkelijk uitziet.) 31. Pd3xf2! Een combinatoir einde van een superieur gespeelde partij. 32. Lg2xe4 f5xe4, 33 Pd4-e6 Pf2xd1, 34. Lb2xg7 Tf8xf1+ en wit gaf op. Ja, want 35 Kf1x Pe3x+, 36. Ke2 Dd1x is zielig. Een verschrikkelijke nederlaag voor Kramnik.

E-columns op internet

Hans Ree , 16 maart 2010

Zijn e-column ‘Een krankzinnig zetje’ begint met :

‘Aan het begin van een toernooi is er vaak nog iets mis met de computers, en toen ik zag dat in de eerste ronde van het Ambertoernooi in Nice de blindpartij tussen Magnus Carlsen en Vasili Ivantsjoek begon met 1.a3, dacht ik dat het een computerfout moest zijn.

De Anderssen opening 1.a3, dat kon Magnus toch niet van Kasparov geleerd hebben?

Het lag echter niet aan de computers, dat kon ook bijna niet met de ervaren staf die het negentiende Ambertoernooi ondersteunt. Carlsen had inderdaad 1.a3 gedaan en werd daarna door Ivantsjoek snel en hardhandig ingemaakt.’

Voor de volledige e-column, een foto van Anderssen – Morphy, Parijs 1858 en de bespreking van de partij Michael Basman – Ruud Janssen en het naspelen van deze partij klik hier.

Hans Ree , 19 maart 2010

Zijn e-column ‘Alweer Nisipeanu’ begint met :

‘De Rus Ian Nepomnjatsjtsji is woensdag in Rijeka kampioen van Europa geworden. Ik schrijf zijn naam hier zoals die gisteren in de krant stond, al twijfel ik er aan of de Nederlandse standaardregels voor het weergeven van Russische namen in dit geval erg behulpzaam zijn voor de juiste uitspraak.

Wie hem op internet wil zoeken heeft meer aan Nepomniachtchi en met Nepo of Nepom kom je ook een eind.

Als het algemene EK een victorie van de jeugd kan worden genoemd – Nepo is 19 jaar – dan was het kampioenschap van de vrouwen de tromf van de rijpe levenswijsheid, want daar won de Zweedse Pia Cramling, die op een paar dagen na 47 jaar oud is. Zowel Nepo als Cramling hadden met 9 uit 11 een geweldige score.’

Voor de volledige e-column met meer informatie over Nisepeanu en de Europees dameskampioen Pia Cramling , de behandeling van de partij Nisipeanu – Pelletier, EK Rijkea en het naspelen van deze partij klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.