Averij vlaggenschip Messemaker

Onder leiding van de sympathieke teamcaptain (Michel de Wit) wist een gemotiveerd Charlois Europoort het Vlaggenschip op een nederlaag te zetten. De Massakamp (het 2e team speelde tegen het 2e team van Charlois Europoort) in het denksportcentrum, de speellocatie van Messemaker 1847, werd door de bezoekende teams met 10,5 – 5,5 gewonnen. Lees hieronder de verslagen zoals de teamleden de partij hebben ervaren!

Erich Karstan

Mijn tegenstander speelde met wit een superdegelijke openingsvariant. In het vervolg ging hij ook steeds de meest scherpe voortzettingen uit de weg, waardoor er een saaie stelling ontstond. Toen wit het centrum opende, werden gelijk de meeste stukken geruild en bood hij remise aan. Ik zag geen enkele reden om dit aanbod te weigeren.

Willem Westerveld

Het oude liedje, groot voordeel, aan Willem niet besteed!

Frans Bottenberg

Door een riskante openingsopzet van zwart kreeg ik een aanval op zijn koningsstelling. Zwart kwam niet los, maar ik nam toen de tijd begon te dringen genoegen met remise door zetherhaling. Een koningswandel had de winst kunnen opleveren, omdat zwart geen eeuwig schaak tot zijn beschikking had.

Paul van der Hoeven

Na wat listige zetomdraaingen in de opening weet ik mijn tegenstander in een voor hem minder bekende scherpe variant te lokken. Hij speelt een voor mij nog bekend stukoffer dat kansrijk is, maar bij correct spel van wit niet voldoende is voor remise. Een eindspel van mijn paard tegen 3 zwarte pionnen weet ik, toch nog wel met de nodige moeite, naar winst te spelen.

Arjan van der Leij

In een interessant middenspel wist mijn sterke tegenstander zo te manoeuvreren dat mijn stukken wat ongelukkig kwamen te staan. Ik koos er op een gegeven moment voor een pion te offeren in de hoop op actief spel. Dit lukte echter niet, in tijdnood ‘won’ ik nog wel een kwaliteit, maar mijn tegenstander had daar drie pionnen voor en wist het eindspel dan ook zonder problemen tot een goed einde te brengen.

Ben van Geffen

In een Grünfeld-achtige partij speelde ik mijn paard naar e4, waarna enigszins verrassend voor mij wit naar een eindspel afwikkelde. De situatie leverde mij net géén gelijk spel op, wat ik wel verwachtte toen ik mijn paard zo stoutmoedig naar e4 manoevreerde. Mijn tegenstander zette mij onder zware druk en dat kostte mij veel hoofdbrekens en tijd. Waarschijnlijk heb ik in die fase ergens een betere verdediging gemist, maar ook dan zou zwart (dat bleek bij de analyse) het nog heel zwaar gekregen hebben. Zoals het nu ging was de overwinning voor wit onontkoombaar en verdiend.

Ed Roering

Ik kwam goed uit de opening toen mijn tegenstander een wat mindere voortzetting koos. Het was echter niet eenvoudig het voordeel te verzilveren. Zoals ik het deed kwam de stelling weer in evenwicht. Ik wikkelde vervolgens af naar een eindspel, dat minder goed was dan ik had gedacht. Mijn tegenstander speelde secuur en wist langzaam het initiatief over te nemen. Met weinig tijd verloor ik twee pionnen, maar ik leek met de weinige stukken die overbleven nog kansen te krijgen tegen de zwarte koning. Mijn tegenstander speelde het echter sterk en wist aan te tonen dat zijn materiaalvoordeel belangrijker was dan mijn vage kansen. Na bijna 6 uur spelen moest ik dan ook toch mijn koning omleggen.

Gert-Jan Ludden

Ik speelde met zwart een boeiende partij tegen Petar Popovic. Het was positioneel manoeuvreren waarbij ik tamelijk veel zetten uitvoerde met de dame. In de eerste tijdnoodfase werd het spannend. Na veel spektakel viel wit’s vlag en had zwart nog 3 seconden. Na reconstructie bleek wit precies 40 zetten te hebben gedaan. Het bleek dat ik slechter stond met een pion achter. Ik offerde nog een stuk waarmee ik nog wat tegenspel kreeg. Gandeweg de partij bleek de remisemarge toch binnen bereik. In de tweede tijdnoodfase speelde wit het op z’n sterkst en ging ik na 6 uur ploeteren door de vlag in verloren stelling.Lees verder…

Verslag en foto van Ab Scheel Website Ab Scheel

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.