Mooi evenement, maar nul punten

Dankzij Bout Overes Advocaten met bijdrage van Schaakstad Groningen was het mogelijk met een stevig team op te komen in de onderlinge wedstrijd om de eerste plaats tegen HSG.

De dinsdag voor de wedstrijd vond al de ‘proloog’ plaats omdat Ivan Sokolov en Loek van Wely hun partij vooruitspeelden. Dat is natuurlijk altijd een gok die goed of slecht kan uitpakken, maar gezien het feit dat we anders zonder Sokolov zouden moeten spelen in deze cruciale wedstrijd was de keus snel gemaakt. Het werd een thriller van jewelste met een dramatische ontknoping. Sokolov leek aanvankelijk onder grote druk te staan, maar hij gaf later aan dat dit maar schijn was. In het middenspel werd een aantal stukken geruild waarna van Wely remise aanbood. Sokolov sloeg dat aanbod af en terecht. Hij kreeg een gewonnen eindspel op het bord en had ook nog iets meer tijd. In de eindfase slopen er echter een paar onnauwkeurigheidjes in zijn spel, waarna de winst verkeken was, maar nog steeds was er weinig aan de hand. Totdat hem na bijna vijf uur spelen een vreselijke zet ontglipte, waardoor van Wely mat in één kon geven. Een kans die hij zich uiteraard niet liet ontnemen, Sokolov en de toeschouwers daarmee verbijsterd en ontzet achterlatend. Daardoor begonnen we dus met 0-1 achter in plaats van 1-0 voor aan de wedstrijd.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd het eerste exemplaar van het boek ‘Grootmeesters in Groningen’ van Schaakstad Groningen uitgereikt aan Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur van de RUG. U kunt dit boek bestellen via de site van Schaakstad Groningen.

In de wedstrijd duurde het lang voordat de eerste uitslag viel, maar toen ging het ook snel. Jan Werle greep mis in de opening en kwam er daarna tegen Smeets niet meer aan te pas. Ook Elina Danielian stond de hele partij onder grote druk en kon de stelling niet houden. Vervolgens gingen de partijen van Erik Hoeksema en Frits Rietman verloren, terwijl optimisten daar nog wel remisekansen hadden gezien. Pas bij deze 5-0 achterstand konden we wat terugdoen. De twee versterkingen deze waarvoor ze ingehuurd waren. Arkadij Naiditsch en Igor Khenkin brachten met twee fraaie overwinningen de stand weer terug op 5-2. Daarmee was de koek echter bijna op. Sipke Ernst dacht op een gegeven moment zeker niet slechter te staan, maar Yasser Seirawan dacht daar kennelijk anders over. Vervolgens ging David Lobzhanidze in de fout, waarmee hij een zekere remise uit handen gaf. Langste partij van de dag was die tussen Erwin l’Ami en Daan Brandenburg.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.