Het 16e J. de Kluyver Jeugdschaaktoernooi (10 april 2010)

Op 10 april is er een heel gezellig, spannend en sfeervol toernooi. Dit jeugdtoernooi te Spijkenisse is geschikt voor elk niveau schaker, van beginnende schaker tot landelijke top.

Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro, dat is inclusief de popcorn, ijs, suikerspin en prijs die iedere deelnemer krijgt. In de A-, B- en C-categorie zijn mooie geldprijzen te winnen en daarnaast zijn er voor alle categorieën prachtige bekers.

Het is een van de grootste jeugdschaaktoernooien van Nederland en er doen ook spelers uit zustergemeente Thetford (Engeland) mee. Vorig jaar wist IM Jan-Willem de Jong de Invitatiegroep te winnen. Enrico Blees won toen in de A-categorie. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van een schaakvereniging, waardoor het toernooi ook erg leuk is voor schoolschakers en huisschakers.

Het toernooi wordt gehouden in OSG De Ring van Putten en telt mee voor de Grand-Prix reeks van de Rotterdamse Schaakbond. De resultaten van de B- t/m E-categorie tellen voor de KNSB jeugdrating. Een Internationaal Meester geeft gedurende het toernooi een simultaan waar alle deelnemers aan mee mogen doen.

Er wordt gespeeld in 5 leeftijdscategorieën, waarvan de oudste voor spelers t/m 25 jaar en begeleiders is. Daarnaast is er een invitatiegroep voor winnaars van voorgaande jaren en andere landelijke topschakers, hun partijen zullen live op het Internet te volgen zijn.

Het toernooi staat al jaren bekend om zijn goede sfeer en Schaakvereniging Spijkenisse zal er ook dit jaar weer alles aan doen om zowel de spelers als begeleiders het zo goed mogelijk naar de zin te maken.

De website van het toernooi is: www.jeugdtoernooi.sv-spijkenisse.nl.

Op de website kunnen spelers zich aanmelden, de huidige deelnemers (en van voorgaande jaren) zien en meer informatie (en de poster) over het toernooi vinden.

Vriendelijke groet,

Rick van der Pluijm

(Coördinatie toernooien Schaakvereniging Spijkenisse)

Zaterdag 10 april heeft veel spannende wedstrijden opgeleverd voor de 178 deelnemers van het 16e J. de Kluyver Jeugdschaaktoernooi in Spijkenisse. Er was veel te doen tijdens dit toernooi van Schaakvereniging Spijkenisse, dat gehouden werd in OSG De Ring van Putten en een van de grootste jeugdschaaktoernooien van Nederland is. Spelers konden tussen hun partijen door op het plein van het schoolgebouw schaken op het grote schaakbord, zij konden simultaan schaken tegen Internationaal Meester (IM) Jop Delemarre, zij konden schaakboeken kopen van De Beste Zet of genieten van de popcorn, suikerspin en ijs die zij kregen.

De partijen van de topspelers uit de invitatiegroep waren live te zien op meerdere schermen in het gebouw en rechtstreeks via het internet. Vóór de prijsuitreiking werd er een geweldig optreden gegeven door The Optomistic, een schoolband van De Ring van Putten en tijdens de prijsuitreiking mochten alle deelnemers een prijsje kiezen uit de uitgebreide prijzentafel. Er was dus veel te beleven, maar er werd ook zwaar gestreden op de schaakborden. Julian van Overdam wist het toernooi te winnen met een score van 6,5 uit 7. Door deze prestatie mag hij volgend jaar meedoen in de invitatiegroep van de 17e editie van het J. de Kluyver Jeugdschaaktoernooi op 16 april 2011. Roger Meng behaalde met 6 uit 7 de tweede plaats in de A-categorie. Peter Ypma, Nathanaël Spaan en Jan van Overdam werden gedeeld derde met 5 punten. Nathanaël won tevens de Begeleidersprijs met deze score. De meisjesprestatieprijs werd gewonnen door Tjibaria Pijloo, met 3,5 punten.

In de B-categorie zorgden de deelnemers uit zustergemeente Thetford (Engeland) voor hevige concurrentie. Gordon Scott wist zelfs deze categorie te winnen met 6,5 uit 7. Bernhard van der Knijff werd tweede met 5,5 uit 7. Thom Beeren en Christopher Dickinson (Engeland) werden gedeeld derde met 4,5 punten. Angelique Osinga won met 4 punten de meisjesprestatieprijs.

In de C-categorie was Robert Casteleijn de allersterkste. Hij behaalde met 7 uit 7 een prachtige 100% score! Midoen Pijloo en Melissa Mooijenkind scoorden 5,5 uit 7 en werden daarmee gedeeld tweede. Olivia Meng werd vierde met 5 punten. Tristan Oosterbaan, Janus de Vries, Jelle Hondelink, Sjoerd Dijkstra, Lotte van der Wouden en Menno Hoogenes werden gedeeld vijfde. Farahdiba Pijloo won de meisjesprestatieprijs met 4 punten. De D-categorie werd gewonnen door Robby Kevlishvili met de 100% score 9 uit 9! De gedeeld tweede plaats werd gewonnen door Sourav Bhattacharjee, Hawkie Chang, Ricky Schaap en Max Kanbier, die allen 6,5 punten behaalden. Ida Hondelink won de meisjesprestatieprijs met 6 punten. Joost Jan Pannebakker heeft met 11 uit 12 de E-categorie gewonnen. Hij bleef daarmee Andrew St. George en Kevin Nguyen voor, die beiden 10 punten behaalden. Lucas van Harten werd vierde met 9 punten en Andrew Mensing werd vijfde met 8 punten. De meisjesprestatieprijs werd gewonnen door Fong Li Caljé met 6,5 punten.

In de door Dekker Elektro en Forum Catering gesponsorde Invitatiegroep was Fide Meester Matthew Tan de overtuigende winnaar met 6,5 uit 7. De gedeeld tweede plaats was voor Lody Kuling en Rick Lahaye, die beiden 4,5 punten behaalden. Fide Meester Joost van Ruitenburg en Internationaal Meester (IM) David Miedema behaalden met 4 punten de gedeeld vierde plaats. WIM Arlette van Weersel won met 3 punten de damesprestatieprijs. Spelers konden zich ook als team opgeven, waardoor zij met hun gezamenlijke prestaties extra prijzen konden winnen. De Klim-Op won de teamprijs met een scoringspercentage van 79,8%. Dit team bestaande uit Wang Yang, Soma Calbo, Joost Jan Pannebakker en Kevin Nguyen scoorden 33,5 punten uit hun gezamenlijke 42 partijen.

Er waren ook prijzen voor o.a. de partij van de dag en de jongste deelnemer en er werden 12 ballen verloot onder alle deelnemers. Het toernooi hield oude tradities in stand zoals de vlaaien voor begeleiders, maar had ook nieuwe elementen zoals de nostalgische ijskar. Dit toernooi was niet mogelijk geweest zonder de vele sponsors en vrijwilligers, maar natuurlijk ook het enthousiasme van de deelnemers en hun begeleiders. Deelnemers kwamen uit het hele land en uit zustergemeente Thetford (Engeland) en het niveau varieerde van Internationaal Meester tot huisschaker. Het was een zeer spannend toernooi waaraan veel plezier is beleefd. Zowel de organisatie als de spelers spraken van een zeer geslaagd toernooi. Daarom zal er volgend jaar weer een goed vervolg op komen.

De 17e editie van het J. de Kluyver Jeugdschaaktoernooi wordt op 16 april 2011 gehouden in Spijkenisse. Schaakvereniging Spijkenisse zal dan proberen dit spektakel te overtreffen. Meer informatie over het toernooi, alle uitslagen en vele sfeerfoto’s staan op

Rick van der Pluijm

(Coördinatie toernooien Schaakvereniging Spijkenisse)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.