Schaakrubrieken 3 april 2010

Hans Ree

In zijn rubriek ‘God wint met roulette’ besteedt hij aandacht aan de beroemde Russische schaakclub aan de Gogolboulevard in Moskou waar de Russische schaakwereld afscheid nam van de op 89 jarige leeftijd overleden Vasily Smyslov. Enkele citaten:

‘Uit een video van een Russisch televisiejournaal maakte ik op dat Averbach over harmonie sprak, zoals iedereen die het over Smyslov heeft. Het woord slaat vooral op zijn schaakstijl, maar vaak ook op de manier waarop Smyslov in het leven stond.’

‘Als je Smyslovs commentaren op zijn eigen partijen leest, zie je dat de vanzelfsprekendheid die zijn strategie vaak leek te hebben, bijna altijd werd ondersteund door een opeenvolging van kleine tactische wendingen die nauwkeurig moesten worden berekend.’

‘Zijn overwinning in de kandidatenmatch tegen Rober Hubner in 1983 beschreef hij in 2003 in een interview in volle ernst als de uitkomst van een gevecht tussen God en Satan. Toen die match bij de stand van 7-7 door roulette in het casino van de Oostenrijkse plaats Velden moest worden beslist, kwam het balletje bij de eerste worp niet op rood of zwart maar op groen: de nul. Dat telde niet. De tweede keer kwam het op rood, waardoor Smyslov de match won.’

Vervolgens besteedt hij aandacht aan de vierde matchpartij tussen Smyslov en Hubner, Velden 1983.

De schaakopgave is een fragment uit de partij Darwin Yang – Irina Krush, SPICE Spring 2010. Zie hieronder.

Zwart begint en wint

Gert Ligterink

In zijn rubriek ‘Uit de schatkist van Botwinnik en Smyslov’ besteedt hij aandacht aan de strijd tussen deze twee rivalen. Hij behandelt de partij Botwinnik-Smyslov (14de WK-partij, Moskou 1954)

Voor het gehele artikel en het naspelen van deze partij klik hier.

Hans Böhm

In zijn rubriek ‘Vasily V. Smyslov (1921 – 2010) besteedt hij aandacht aan het overlijden van Smyslov en zijn schaakcarrière. Een citaat:

‘De zevende wereldkampioen schaken Vasily Smyslov (1957-1958) is vorige wee p 89-jarige leeftijd overleden. Hij was een bijzondere schaker omdat hij niet van strijd hield maar wel van kunst. Het woord ‘harmonie’ is sterk verbonden met Smyslov. Hij liep altijd met een glimlach rond, alsof hem niets kon raken. Omdat hij veel op gevoel speelde kon hij het lang volhouden. In 1983 speelde hij, 62 jaar oud, de finale van de kandidatenmatches tegen Gary (20 jaar toen). In 1991 werd hij senioren wereldkampioen. In 2001 hield hij pas op met toernooischaak, hij was toen bijna blind. Om met dat mankement ging hij in harmonie om:’Het was kennelijk de bedoeling van hogerhand dat ik de blik meer naar binnen zou richten’. Smyslov bleef tot zijn laatste adem actief hij componeerde in de laatste tien jaar van zijn leven nog menige prachtige schaakstudie.’

Hij behandelt twee partijen. De eerste is de partij Smyslov-Botwinnik, WK 1954, negende partij en de tweede is de 17de partij uit deze match. Een fragment van de eerste partij hieronder.

19. Dxe4! Dxe4, 20.Tb8+ Lc8, 21. Lb5+ Dxb5, Txb5 Pe6, 23. Lf6 Txg2, 24. h5 La6, 25. h6 en deze pion wint de partij.

Bab Wilders

Zijn rubriek begint met een tweezet van A. Caresmel. Vervolgens behandelt hij het British Chess magazine en bespreekt een boek. Tot slot behandelt hij de partij Carlsen – Kramnik (Amber 2010).

Voor het volledige artikel en het naspelen van deze partij klik hier.

Henk Prins

Zijn rubriek is geheel gewijd aan het overlijden van Vasily Smyslov en ook hij behandelt een partij van Smyslov – Botwinnik (WK 1954). Zie hieronder.

De weerlegging van de actie van de wereldkampioen.19. Dxe4! Dxe4, 20.Tb8+ Lc8, 21. Lb5+ Dxb5, Txb5 Pe6, 23. Lf6 Txg2, 24. h5 La6, 25. h6 en 1-0.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5131 voor beginners

Wit aan zet, wat te doen?

E-columns op internet

Hans Ree , 2 april 2010

Zijn e-column ‘Een demonisch spel ‘ begint met :

Nog iets over Smyslov.

In de papieren krant van 3 april schrijf ik over een curieuze opmerking die Smyslov maakte over zijn kandidatenmatch tegen Robert Hübner. Het was in een interview in het Russische blad Sjachmatnija Nedelia (Schaakweek), dat later in 2003 werd overgenomen door de bewonderingswaardige emailkrant Chess Today.

De interviewer Vladimir Anzikeev is behalve journalist ook dichter en misschien kwam het daardoor dat Smyslov inging op dingen die hem na aan het hart lagen, zoals de strijd tussen God en de duivel die zich afspeelt in de menselijke ziel.

Hij zei ook dat er iets duivels in het schaken was en dat de Middeleeuwse kerkvaders goede redenen hadden om het een demonisch spel te noemen. Opmerkelijk dat juist Smyslov, de apostel van de harmonie, dat zei. Hij had zelf niets duivels over zich en misschien was het juist daardoor dat hij de satan in het schaakspel herkende.

Voor het volledige artikel met mooie oude foto’s, een video met het optreden van Smyslov met het Tilburgs mannenkoor en de behandeling van de partij Smyslov – Ivantsjoek (Moskou 1988) en het naspelen van deze partij klik hier.

Gert Ligterink 24 maart 2010

Zijn e-column ‘ Pia’ van 24 maart begint met:

Volgens de Nederlandse versie van Wikipedia is Pia Cramling `niet alleen een goed schaker maar ook een zeer sympathieke vrouw’. Hoewel de eindredacteur van een traditionele encyclopedie deze zin onmiddellijk zou schrappen, kan ik het niet oneens zijn met de omschrijving. De kleine Zweedse vrouw schaakt als een duivel, maar is in de dagelijkse omgang de zachtmoedigheid zelve.

Vorige week voegde de 46-jarige Cramling een nieuwe titel toe aan haar erelijst. In de beginfase van het EK in Rijeka viel ze niet bijzonder op, maar in de tweede toernooihelft was ze geweldig op dreef. Dankzij een slotserie van 5,5 uit 6 veroverde ze voor de tweede maal de Europese titel.

Voor het volledige artikel klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.