Schaakrubrieken 10 april 2010

INTRO

Nieuw boek van Hans Ree

Van uitgeverij Atlas ontvingen wij het bericht dat het nieuwe boek van Hans Ree getiteld ‘Mijn schaken’ op 12 mei a.s. zal worden gepresenteerd.

De Telegraaf

In De Telegraaf van 10 april is een drieluik gepubliceerd over Emanuel Lasker. Lasker als schaker (Hans Böhm), Lasker als bridger (Max Rebattu) en Lasker als dammer (Harm Wiersma).

Aan het drieluik ging een intro vooraf getiteld ‘ Monumentaal boek eert veelzijdig genie’ geschreven door Drs. Robert van de Velde, voorzitter Stichting Denksportcentrum Amsterdam. Deze intro begon als volgt:

‘Zelden zal deze krant een veelzijdiger medewerker hebben gehad dan zijn schaakmedewerker in de jaren ’20 van de vorige eeuw: dr. Emanuel Lasker. Hij wordt vooral herinnerd als de eerste en enige Duitse wereldkampioen schaken. Van de WK-match die hij in 1921 van Capablanca verloor deed hij zelf verslag in De Telegraaf.’

Recent is een monumentaal boek uitgegeven van 1200 bladzijden en een gewicht van 3,5 kilo! Het is meteen het omvangrijkste boek dat ooit over een schaker is verschenen.

Emanuel Lasker, Denker, Weltenburger, Schachweltmeister. (Berlijn 2009, Uitgever Excelsior Verlag, prijs 114 euro).

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Een schaakweldoener’’ begint als volgt:

‘Over het algemeen hebben vrijgevige schaakorganisatoren een warm plaatsje in mijn hart, maar als de Servische bankier Jezdimir Vasiljevic voor lange tijd achter de tralies mocht komen , zal ik geen traan laten. Na vorig jaar in Nederland te zijn gearresteerd, werd hij eind maart dit jaar uitgeleverd aan Servië, waar hij in Belgrado gevangen werd gezet. We kennen Vasiljevic als organisator van de match tussen Bobby Fischer en Boris Spassky in 1992, waarvoor hij 5 miljoen dollar aan prijzengeld beschikbaar stelde.’

Hij behandelt uitgebreid de handelen wandel van Vasiljevic en behandelt de partij tussen Pavel Eljanov en Alexander Motylev uit het recent gehouden Russisch clubkampioenschap dat gehouden werd in Sotsji.

De schaakopgave deze week is een fragment uit de partij van Vasily Smyslov – Zoltan Ribli, kandidatenmatch 1983. Zie hieronder.

Wit begint en wint zwarts dame

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Een mini-Olympiade aan de Zwarte Zee’ gaat over het Russisch clubkampionschap in Sotsji. Hij behandelt de partij Motylev – Karjakin en een stelling uit de partij Potkin – Caruana. Voor het volledige artikel en het naspelen van de partijen klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek’Lasker als schaker’ begint als volgt:

‘Emanuel Lasker is historisch bezien een van de meest indrukwekkende schakers, Hij was officieel wereldkampioen van 1894-1921, een recordperiode van 27 jaar, wat nooit meer verbeterd zal worden. Hij was zijn tijd vooruit. Lasker schaakte tot op hoge leeftijd, tot ongeveer 70 jaar, op topniveau en maar weinigen deden hem dit na. In de afgelopen honderd jaar hebben sommige wereldkampioenen een van de vele bijzondere prestaties verbeterd maar niemand was op alle fronten zijn gelijke. Zo speelde alleen Vasily Smyslov als pensioengerechtigde op hoog niveau.’

Nog een citaat:

‘Laskers spel had voor zijn tijdgenoten iets mysterieus. Hij probeerde zijn gedachten uit te leggen in ‘Laskers handboek voor schaken’. Maar de reactie van Max Euwe, zelf een zeer methodisch denker, gaf precies aan waar het om draaide:’,, Het is onmogelijk veel van hem te leren. Je kunt alleen toekijken en je verwonderen.’’

Vervolgens behandelt hij de partij Lasker-Napier, Cambridge Springs 1904. Volgens Harry Golombek een van de mooiste, meest diepgaande, meest enerverende en meest ingewikkelde gevechten uit de geschiedenis.

Bab Wilders

Zijn rubriek begint met een driezet van W.Svedja. Daarna behandelt hij twee boeken en tot slot analyseert hij de partij tussen Motilev en Godena. Voor het volledige artikel klik hier.

Henk Prins

In zijn rubriek behandelt hij de partij Kosteniuk – Karjakin , Danneman Classico 2003. Zijn nieuwe opgave is een stelling uit een partij. De opgave luidt als volgt:

Wit wint, welke zet speelt wit?

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ’Dagschaak’ opgave B5141 voor gevorderden.

Zwart aan zet, hoe moet hij verder?

E-columns op internet

Hans Ree , 8 april 2010

Zijn e-column ‘Richard Rapport, de jongste grootmeester’ begint met :

‘Ik droomde dat ik tegen Anish Giri moest spelen met een seconde bedenktijd voor de hele partij en dat hij moest lachen, omdat ik bang was dat ik door mijn vlag zou gaan bij dit speeltempo.

Zo zie je, de schrik voor de jeugd zit er goed in en vast niet alleen bij mij.

In het laatste weekeinde van maart speelde Giri drie partijen voor de finales van het Franse clubkampioenschap. Hij won van Anatoly Vaiser en Gilles Miralles en speelde remise tegen Vladislav Tkachiev, een voormalig kampioen van Europa die in nuchtere toestand niemand hoeft te vrezen. De prestatierating van Giri was 2813, precies de rating van Magnus Carlsen, al is het bij Carlsen de weerslag van al zijn prestaties en niet van een uitschieter.’

Voor het volledige artikel, de analyse van de partij Anish Giri – Richard Rappaport en het naspelen hiervan klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.