Schrijvers Rotterdam 2 redt het net niet.

In de laatste ronde moest gewonnen worden van het al “veilige” Oegstgeest om de degradatie te ontlopen. Op papier was het een gelijke strijd met gemiddeld ongeveer dezelfde rating. Omdat met name de top van hen sterk is werd een kleine aanpassing in de opstelling gedaan. Henny Versteeg is op zijn best tegen sterke tegenstanders, dus zat hij aan drie.

Het werd een spannend gevecht met enerverende partijen, afgekloven tot op het bot.

Henny aan drie kreeg een oude bekende tegenover zich, Joop Piket, de vader van… In zijn studententijd in Leiden heeft hij vaak tegen hem gespeeld. Ze toonden ontzag voor elkaar en na de opening was het vuur uit de stelling en werd tot remise besloten

Tot de eerste tijdcontrole waren er geen uitslagen te noteren. Toen vielen de klappen. Mohammed Taha Yasen had met zwart gedurfd gespeeld, een kwaliteit geofferd met veel compensatie. Alles leek goed te gaan tot hij in tijdnood misgreep en (helaas) gelijk kon opgeven. Marc trok de stand in evenwicht. Hij speelde in het vier paardenspel een aanbeveling van Sokolov uit een SOS-je van Jeroen Bosch. Dat moet dus wel goed zijn. Hij kreeg met zwart al snel de betere stelling en na d5 kon wit alleen maarhopen op een foutje van Marc. Hij deed dat niet en kon de één noteren. 1 ½- 1 ½ .

Michiel aan één speelde met wit een aangenomen damegambiet en kreeg een venijnig zetje voorgeschoteld. Hij zag de dreigingen over het hoofd en moest enige zetten later een pion offeren om niet direct te verliezen. Daarna was het keepen geblazen. Dat deed hij bekwaam. Toen in tijdnood drie maal dezelfde stelling op het bord kwam, claimde hij rap de remise.

Edwin speelde een soort Colle met de loper naar g5. Lang geleden zag hij het Böhm spelen en nam het in zijn repertoire op. Hij kent dit als zijn broekzak, zo niet zijn tegenstander. Hij won een pion in het middenspel, bezorgde zijn arme tegenstander nog een dubbelpion. De rest was techniek 3-2.

Rogier had zijn dag niet. In een hem bekende variant van de Siciliaan, rukte zijn tegenstandster met al wat zij had op naar de vijandelijke koning. Er leek geen vuiltje aan de lucht, tot hij met Te7 misgreep. Wit won een pion in een uitstekende stelling. In plaats van hem uit te schuiven wikkelde zij zo veel af, dat uiteindelijk een stelling overbleef die ze met zetherhaling tot remise voerde. Michiel was er nier ontevreden mee.

Nog twee simpele remises en de overwinning zou een feit zijn. Huibert deed zijn best aan zes. Lang zag het er goed uit, tot hij het voordeel weggaf met de vergissing Pf6. Wit was er als de kippen bij af te wikkelen en een pion mee te nemen. Desondanks was het evenwicht niet verstoord en werd het toreneindspel een afgekloven remise. 4-3.

Alles lag nu weer op de sterke schouders van die arme Andzrej Pietrow. Hij had een schuifpartij dicht gemanoeuvreerd. Helaas offerde zijn opponent een kwaliteit voor een stelling die alleen hij nog kon winnen. Alle toeschouwers dachten en deden mee. De wildste varianten werden gezien. Helaas zag de Oegstgeester het scherper en bracht de koning op. 4-4. De degradatie kon niet meer ontlopen worden.

De andere uitslagen betekenden dat met een half punt meer Messemaker zou zijn gedegradeerd. Erg zuur, maar het is niet anders. Het seizoen werd gekenmerkt door louter tegenvallers. Vijf keer met het kleinst mogelijke verlies ten onder gaan, geeft aan dat we ook in de middenmoot mee hadden gekund. kijk maar naar het aantal bordpunten, helaas telt dat niet.

Laten we weer naar het volgend seizoen kijken. Als er niet te veel aangepast moet worden kunnen we in de top meedraaien en wellicht het verloren terrein terug winnen. We horen minstens in de tweede klasse thuis. Opvallend is dit jaar dat er nauwelijks invallers nodig waren, een teken van goede teamgeest. Mannen bedankt, geniet van de komende maanden en tot volgend seizoen.Oegstgeest 1 Schrijvers R.dam 2

1 F Slingerland M Taha Yasen 1 0

2 N Nikolic M Bessling ½ ½

3 J Piket H Versteeg ½ ½

4 C Slingerland R van Arkel ½ ½

5 Taydi A Pietrow 1 0

6 E Leeuwenburgh H Logmans ½ ½

7 J W van Drunick E Vreugdenhil 0 1

8 H Weiland M Schroeder 0 1Totaal 4 4

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.