Wageningen-De Stukkenjagers

De laatste bittere pil van 2010

De gezamenlijke slotronde, ansich een leuk idee, maar om Voerendaal nu kampioen te zien worden. Ik zag er tegenop. Voor de zekerheid heb ik vrijdag genoeg ingenomen om niet al te fris en fruitig te verschijnen. Zolang er nog wat op het spel staat leuk zo een slotronde, maar nu…laat ik het zo zeggen het is mijn ding niet, alle wedstrijden gaan toch langs je heen, het enige voordeel is dat je wat medegenieters in de dop treft.

Hoe begon deze stralende zaterdag, uiteraard met een kater want we werden geacht diep in de nacht op station Tilburg te verzamelen alwaar we de trein naar Wageningen zouden nemen. Op station iedereen verzameld, Jan,Mark,Anne,Witbier,Mart en ik. Het 2e team ging naar Arnhem om te vechten tegen degradatie, daarover verhalen ze ongetwijfeld zelf.

We vertrokken uit Tilburg en kwamen langs Den Bosch alwaar Fré van het 2e instapte. Hij was nog niet binnen of er werd al gezegd pak je schaakbord er maar bij. Ik wil niet zeggen dat ik een groots dan wel fanatiek schaker ben. Echter ik weet wel dat als ik net op ben mijn hoofd niet staat naar het bekijken van een partij die iemand uit mijn team de avond ervoor heeft gespeeld. Waar mensen die zin en energie vandaan halen, geen idee, gelukkig ging Jan namens SJ1 een kijkje nemen. Van Jan snap ik dat wel, die jongen schaakt alleen een paar potten extern per jaar en als je dan op vrijdagavond gaat bridgen is het goed om je focus even te verleggen zaterdagsmorgens, maar ja als ik 35% haal op een vrijdagavond ben ik ook toe aan een andere hobby denk ik.

Over tot de orde van de dag, even aan Haast vragen of hij vanavond mee gaat eten. Dat doet die jongen toch te weinig, vast een leuke sport dat waterpolo, maar je moet het niet overdrijven. Helaas hij is er niet bij vanavond en waarom ? Ik moet een wedstrijd klokken zegt ie.

Goed voor degene die waterpolo niet kent, het is handbal maar dan in het water.

Wat doet iemand die moet klokken ? Deze man houdt gedurende een wedstrijd het volgende in de gaten.

– Het bijhouden van de score

– Het controleren van de 3 seconde regel

– Het invullen van het wedstrijdformulier

Nou ik denk dat ik weer waterpolo ga spelen;-).

Gelukkig waren we inmiddels in Nijmegen aangekomen waar onze invaller van vandaag Ivar Heine instapte. Hij oogde fris en fruitig en had er zin in. Peek ook want die sms’te dat hij op het terras al aan het bier zat in Wageningen, luxepaarden hoor.

Aangekomen in Wageningen wisten we gelukkig welke bus we moesten hebben, geen idee waar we er uit moesten, echter Paul Keres en Caissa2 stapten in dezelfde bus in en Paul Hommerson leidde goed te weg naar de Vredeshorst. Daar aangekomen eerst op het terras een koffie dan wel ander drankje genuttigd. Kwart voor een was de opening, die hebben we gemist maar iets voor enen waren we er. Iedereen ging zitten en we konden van start. Ik speelde tegen Jeroen Franssen en bestelde voor mezelf maar gelijk een biertje. De wedstrijd ging in zoverre nergens om, we moesten winnen en hopen op een misstap van Voerendaal. Onrealistisch en kansloos, maar ja nooit gegokt is altijd verloren. Aan de bar kwam ik Dirk de Beer van Paul Keres tegen, net als ik een fervent kantelaar. Hij vertelde het bier verdiend te hebben omdat hij met de fiets (!) was. 55 km, goed te doen maar toch netjes, terug was een ander verhaal denk ik, maar dat heb ik nog niet gehoord. Dat vind ik dan ook het enige voordeel van de slotronde je komt andere schakers tegen waarvan je denkt, OW gezellig, of OW lang niet gezien.

Even naar buiten om wat frisse lucht te scheppen, zie ik daar Andrei Orlov in zijn auto stappen en vertrekken. Ik denk hu, we zijn 10minuten bezig ! Wat bleek, Andrei ging op vakantie maar Voerendaal had hem gevraagd toch even mee te doen. Van Duisburg naar Wageningen, met zwart in 5 zetten remise, terug naar München en ik neem aan tot de conclusie komen (gekomen?) dat het met die aswolk wel snor zat en hij Israel niet gehaald heeft. Mogelijk was hij nog op terug voor het feestje in Limburg !

Terug naar de wedstrijd, in chronologische volgorde even de uitslagen en een korte verslaggeving van het seizoen van hummus.

Ivar Heine was als 1e klaar, onze supersub speelde met wit een wilde variant van de pirc, in mijn ogen nog steeds de weerlegging van dit ding, maar helaas werd een mindere gedaan en de muziek verdween snel uit de stelling. Remise is met wit een prima resultaat. Ivar dank voor je inzet en helaas konden we je niet mee laten delen in de vreugde van een kampioenschap.

Mark Haast was als 2e klaar, zoals het hele seizoen eigenlijk al. Hij kreeg zijn favoriete schots op het bord tegen Fred Jonker en won in no time een stuk, Fred vond het wel lekker nog even door te gaan dus het duurde een half uurtje langer maar aan het resultaat deed dit niks af.

6.5 uit 9 en een TPR van boven de 2300. De man draait net als vorig seizoen weer een uitstekend seizoen op schaakgebied. Scoort gewoon makkelijk op een laag bord en heeft dit maar vol te houden de komende seizoenen. Als hij nou nog wat vaker mee uit eten gaat komt het helemaal goed. Gelukkig is hem al bijgebracht dat je tijdens de partij niet met je jas aan speelt, de eerste stap is gezet.

Anne Haast was als 3e klaar, ook met wit spelend, kreeg ze een tegenstander die de theorie beter kende, na op zet 16 een mindere gedaan te hebben ontstond een totaal niet boeiend eindspel. Anne nam dat ook de meest wijze beslissing en ging keihard aan de appelsap gedurende de rest van de middag.

2,5 uit 9 en een TPR van 2050 kun je punttechnisch alleen maar een dramatisch seizoen noemen en ik zie geen reden om dit te ontkrachten. Goede nieuws voor Anne is dat ze vaak hoog speelde en dit seizoen nergens van het bord af is gezet. Slechts wat jeugdige overmoed zorgde voor leuke en interessante stellingen, maar soms is het beter het zakelijk, degelijk en overzichtelijk te houden (ja inderdaad uit mijn mond dit ;-))om je score minimaal te verdubbelen, volgend seizoen staat al bijna voor de deur, keep that in mind.

Mart Nabuurs was als 4e klaar en verloor met wit redelijk kansloos van Sander van Eijk voor mijn gevoel. Deze Sander speelde bijna de hele partij met jas aan en heeft derhalve nog veel te leren, zeker gezien het feit dat het zaterdag natuurlijk niet echt koud te noemen was in de Vredeshorst dan wel daar buiten.

4 uit 8 en een TPR van 22iets, Mart speelde gewoon goed en degelijk. Won partijen die hij moest winnen, verloor partijen die hij mocht verliezen. Liet vooral tegen Voerendaal zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Na 1,5u een kansloze stelling tegen een GM, maar tot diep in het 5e uur bleef hij zijn tegenstander het lastig maken, deze verbruikte ook de nodige tijd en moet geschrokken zijn van het weerwerk wat hij kreeg deze dag. Helaas bleef het zonder resultaat, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

Jan Sprenger was als 5e klaar. Een goede en interessante partij tegen Jan Timman, waar ik het idee had dat onze Jan nooit slechter stond. Een boeiend stukoffer met een remise tot gevolg. Speciaal voor de wedstrijd tegen Jan had Jan een flesje rode wijn gekocht, die zij na de partij onder het genot van een gesprek leeg hebben gemaakt. 1 jaar Stukkenjagers en nu al levensgenieter.

5 uit 8 en een TPR van 23hoog, volgens Jan bestaan er geen plusremises. Derhalve zal ik hier niet het nieuwe woord plusnullen proberen te verkondigen Feit is wel dat Jan iedere keer aan de positieve kant van de score zat en een punt of anderhalf punt meer vrij makkelijk tot de mogelijkheden had behoord. Nu draaide hij een redelijk seizoen, maar een debuutjaar is altijd lastig en zeker op een hoog bord. Ik denk echter dat de 2 betogen van Jan de meeste indruk hebben gemaakt.

Allereerst werd ons na de wedstrijd tegen Paul Keres verteld dat het echt anders moet wilden we kans maken tegen Voerendaal. Je dient je tijd goed in te delen en er dient duidelijkheid te zijn binnen het team. Wat is de stand, moet ik op winst spelen, moet ik remise maken, wie is teamcaptain op het moment en meer. Probeer te denken en te spelen als een team. Een les die iedereen goed ter hande heeft genomen en tegen Voerendaal leverden we een geweldige teamprestatie.

Na deze wedstrijd togen we naar de stad om wat te eten en hij prees iedereen voor het geweldige gevecht wat we vandaag hadden geleverd. Tijd werd goed ingedeeld, waar niet had dat een goede en logische oorzaak. Iedereen was goed gefocust met zijn eigen partij bezig maar had ook oog voor de rest. Iedereen wist waar het omdraaide wat de cruciale momenten waren, waar het nodig was een tandje bij te zetten en om Jan te citeren: ‘we speelden een geweldige match, de best van Stukkenjagers die ik heb gezien dit seizoen, wij kunnen ons niks verwijten al zal het nog wel even duren voor iedereen hier overheen is’.

Komend seizoen gaat hij een half jaar naar Australië, maar in de wedstrijden die hij speelt zal hij ongetwijfeld zijn nu al Stukkenjagers hart weer laten spreken.

Bianca was als 6e klaar, tegen Erwin Oorebeek had ze mijns inziens lange tijd een minnetje (zolang je je notatie niet inlevert, beweer ik natuurlijk ook nooit het tegendeel). Op hardheid zoals we die alleen van Bianca kennen kreeg ze het voor elkaar wat vage zooi in de stelling te gooien, iets wat uiteindelijk resulteerde in een gedegen overwinning.

6 uit 9 en een TPR van 23eneenkwart, gewoon een prima seizoen, op de belangrijke momenten stond ze daar. Op hardheid de nodige extra punten verdiend, maar ook voor Bianca geldt als je weinig speelt wordt je niet beter. Enigszins afzwakken mag je dit natuurlijk wel gezin dat zij dit seizoen als teamleider optrad. Steeds maar mensen regelen, treinen, bussen, auto’s opstellingen regelen. Veel geregel veel gedoe en weinig complimenten.

Bianca dank voor al het geregel en het geweldige inspireren en motiveren @};- , we waren dit seizoen een mooi leuk en sterk team en daar heb jij veel aan bijgedragen. Je hebt het geweldig gedaan, iedere keer op tijd met stukken opzetten, het ontbijt werd iedere keer geregeld, was het niet bij iemand thuis dan wel in de stad. Zelfs de Griek hebben we twee keer in mogen ruilen. Waarna we bij Pino’s (we hadden 2 kinders bij) heerlijk hebben gegeten en een geweldige avond hadden. Daarna nog even naar Jacks, het was een geweldig seizoen, dank daarvoor (namens het hele team uiteraard).

Witbier was als 7e klaar, tegen David van de Eekhout had hij wederom zijn geliefde fransman op het bord, helaas had de partij niet veel om het lijf. David kwam beter te staan en witbier zag de bui (goede ogen die jongen)al hangen. Ik heb hem nog remise aan proberen te laten bieden, maar het enige wat mij dit kostte was een biertje omdat het geweigerd werd. Of om met witbier te spreken, we kunnen niet allemaal altijd tegen iedereen remise aanbieden en het krijgen.

Uiteindelijk dacht witbier naar een gewonnen pionneneindspel af te wikkelen, edoch het bleek een verloren dame eindspel.

6 uit 9 en een TPR van 2200, een prima seizoen van de Clijsen. Hij speelde dit seizoen wat meer met wit en dat heeft zijn score goed gedaan. Daarnaast staat witbier altijd garant voor een goede sfeer in het team. Met iedereen kan hij gesprekken voeren en praten als brugman, hoe later op de avond (lees diep(er) in de nacht) hoe beter. Een geweldige teamspeler met de juiste drijf en een geweldige spirit, of je nu met het poolt, schaakt, dart of wat dan ook. Cijfert zichzelf soms iets teveel weg, geheel in stijl van zijn karakter. Ik durf te zeggen dat hij komende seizoenen nog een hoop mooie dingen gaat laten zien in Stukkenjagers 1.

Cor van Dongen was als 8e klaar, tegen Arjan van Herewaarden speelde hij op bord 10. Klasse dat Cor na Voerendaal gewoon inviel voor Herman. Dat de zin niet daar was en de ambitie al weg is is duidelijk, toch zette hij weer een prima pot neer en won een beter staand toreneindspel op techniek zoals alleen Cor dat kan.

5,5 uit 8 en een TPR van 2350, een normaal seizoen voor Cor iedereen die hem kent weet dat hij beter kan, maar hij draaide gewoon een goede seizoen. Helaas zal dit seizoen anderen en hem voornamelijk bijblijven vanwege het nare röntgenschaak tegen Voerendaal. Het had de verdiende bekroning geweest van een geweldige dag en een geweldige partij moeten zijn, helaas het mocht niet zo zijn. Komend seizoen heeft Cor aan te geven als invaller te gaan fungeren, zonde maar over 2 jaar speelt hij gewoon weer 8x per jaar mee, een zekerheidje voor mensen die Cor kennen.

Peek, Mister Stukkenjagers1 hemzelf, was als 9e klaar. Over zijn partij ga ik kort zijn, hij speelde tegen Hendrik Marks die een goede pot speelde en uiteindelijk na harde strijd werd het remise.

6 uit 8 en een TPR van 2400, als enige van het team bleef hij ongeslagen, altijd op een hoog bord, ondanks de verre trip uit België altijd monter, vaak nog even mee de stad in en zondagmorgen voor dag en dauw weer vetrokken uit het Brabantse, op naar zijn Averboden, zijn Klaartje, zijn Jonathan en zijn Simon. Al weken voor de volgende rondes mails rondsturend:

Wie kan mij helpen, want ik heb geen chessbase op mijn laptop en wil voorbereiden!

Wie heeft er iets goeds en makkelijks tegen het Konings-Indisch liggen ?

Of gewoon op maandag, ik heb er zin in en ben er klaar voor, zie jullie zaterdag!

Of helaas ben ik er niet bij deze ronde, maar heel veel succes gewenst en zet hem op Stukkenjagers!

15 jaar heeft hij bij Stukkenjagers gespeeld en nu, nu komt er een einde aan. Stukkenjagers 1 zal een nieuw gezicht krijgen, mensen komen mensen gaan, maar Peek toch niet ?

Helaas, Peek dank voor alles, je geweldige talent, je dart capaciteiten, je Limburgs, je unieke uitspraken, je legendarische analyses (van zowel schaakpartijen als zoals jij mensen soms ziet, dan wel ingevingen hebt: Baywatch ;-)) je enthousiasme, je betrokkenheid, jij die altijd en overal bij was ! Heel veel succes in België, waar je dan ook mogen gaan spelen, heel veel lol die keer dat je (hopelijk) nog meespeelt met Stukkenjagers, dan wel je gezicht laat zien in de gezelligste stad van Brabant. Wij toosten zeker nog want dit was geen afscheid. :/

Ikzelf was als laatste klaar, een redelijk unieke gebeurtenis in mijn bestaan. Jeroen Franssen ging tot het gaatje, maar werd uiteindelijk toch opgebracht in een toreneindspel. Oordeelt u straks zelfs over de partij, ik kan u slechts zeggen, ik beleefde de partij in een roes.

7 uit 8 en een TPR van 2450, nooit zo een goed seizoen gehad, weinig sprankelende partijen gespeeld (Anne lees je mee >:) ), maar over het algemeen veel wedstrijd heel makkelijk gewonnen, iets met stukken goedzetten, bier bestellen en accepteren dat je omvalt. Slechts 1 persoon had ik tegen die mij om liet vallen, misschien was dat wel mijn beste partij, Patrick speelde die dag echter gewoon beter, ik vind dat niet eens zuur, het was gewoon zo en hij verdiende dat punt.

Wie hebben we dan nog niet gehad, die toch zeker ook even uitgelicht moeten worden?

Herman Grooten uiteraard, 4 uit 7 en een TPR van 2330 een redelijk normaal seizoen. Al speelde Herman dit seizoen wel ontzettend creatief en attractief. Hij liet het principiële zelfs af en toe varen volgens mij. Mogelijk heeft het vaderschap hier iets mee te maken, ik was vooral onder de indruk van zijn remise tegen Felix Levin, professioneel zittend op bord 1 met zwart, een plusje pakkend en remise accepterend in teamverband. Daarnaast speelde hij wat leuke partijen (Anne lees je mee >:) ), maar liet hij zich wel eens meeslepen in een heksenketel. Iets waar hij met zijn stijl boven kan en hoort te staan, spelvreugde vergoedt echter veel.

Petra Schuurman, voldeed met 2 partijen aan de norm, de score doet er niet echt toe. Petra heel veel beterschap en voor snel veel plezier als moeder, hopelijk zien we je weer achter het schaakbord als de rust is wedergekeerd en jij je zinnen wilt verzetten. Helaas moet ik nog een keer langskomen voor een cadeautje aangezien het kampioenschap te hoog gegrepen was dit jaar.

Frank Wuts, de immer supersub van Stukkenjagers, won in en tegen Paul Keres weer een echte Wutspartij. Chaos alom en op het juiste moment toeslaan. Hopelijk gaat Frank wat meer spelen, want zijn partijen zijn een genot voor de tactische schaakliefhebbers, correct is het zelden(Anne lees je mee >:) ), maar briljante schwindles en ideeën vergoeden veel hij heeft er de leeftijd voor.

Jiri Obels mocht eenmaal invallen, helaas was een nul zijn deel, een nul die zeker niet nodig was. Hopelijk hebben we met de teamsfeer toch nog een leuke dag mee kunnen geven.

Eric Nicolai, de andere supersub, 2x was hij erbij. Met een vijftig procent score is hij vast niet tevreden ,maar dat mag hij best zijn. Als de tijd daar is komt Eric wel weer wat meer spelen. Vooral leuk vind ik het dat hij regelmatig bij thuiswedstrijden even komt kijken.

Stukkenjagers 1 dank voor een mooi seizoen en volgend seizoen een kampioenschap vieren is ook leuk, die jurken moeten toch weer een keer aan hè dames !

Over dames gesproken, Winifred of gewoon Wini !

Motivator, inspirator, broodjes haler, boekenwurm, sfeerbepaler en geweldige tekstenschrijver. Die nederlaag tegen Voerendaal was zo zuur, het goede nieuws was dat ik nog nooit zo een geweldige verslagen heb gelezen van met name deze groupie. Daarnaast is je helende werking op Cor briljant, er moet toch wat herstelwerk verricht zijn om hem mee te laten doen tegen Wageningen. Dank voor je onvertogen enthousiasme en gezellige borreluurtjes :-* .

Het schijnt een schaakverslag te zijn, dus bij deze nog een drietal partijen van deze dag.

Mart Nabuurs – Sander van Eijk

1. e4 c5 2. Nc3 a6 3. g3 b5 4. Bg2 Bb7 5. d3 e6 6. Nge2 d5 7. exd5 b4 8. Ne4 Bxd5

Het lijkt mij dat zwart hier al tevreden is met de stelling, damevleugel prima ontwikkeld en in het centrum ook geen problemen te zien

9. O-O Nf6 10. Nxf6+ gxf6 11. Nf4 Bxg2 12. Kxg2 Nc6 13. Be3 Bd6 14. Qh5 Bxf4 15. Bxf4 f5 16. Bg5?

Hierna komt zwart in een goed middenspel terecht wat heel lastig te keepen is mijns inziens

16. … Qd5+ 17. Qf3 Qxf3+ 18. Kxf3 Kd7 19. c3 Rhc8 20. Ke2 Rab8 21. Rab1 a5 22. Rfd1 a4 23. Be3 Ne7

24. c4 e5 25. f4 f6 26. Rd2 Kd6 27. Kf3 b3 28. a3 Rg8 29. Re1 Nc6 30. Rg2 Rb7 31. Reg1 h5 32. h3 Rh7

Zwart is volledig aan het roer en de vraag is slechts wanneer hij er doorheen komt

33. Bf2 Re7 34. Rd1 Rge8 35. Bg1 Nd4+ 36. Bxd4 cxd4 37. fxe5+ fxe5 38. Re2 e4+

39. Kf4 Kc5 40. Kxf5 exd3 41. Red2 Rf7+ 42. Kg6 Rf3 43. Rxd3 Rxd3 44. Rxd3 Re3 0-1

Arjan van Herewaarden – Cor van Dongen

1. e4 e6 2. b3 d5 3. Bb2 dxe4 4. Nc3 Nf6 5. Qe2 Be7 6. Nxe4 O-O 7. Nf3 b6 8.

Nxf6+ Bxf6 9. Bxf6 Qxf6 10. Qe5 Nd7 11. Qxf6 Nxf6 12. Be2 Bb7 13. O-O

Lekker zo een stelling met zwart, wit heeft niks bereikt en nu komt Cor

13. … Rfd8 14.Rfd1 Ne4 15. Rac1 c5 16. c3 Rac8 17. Kf1 Kf8 18. d3 Nf6 19. Ne5 Ke7 20. Bf3

Bxf3 21. Nxf3 Nd5 22. g3 f6 23. Ke2 g5 24. Ne1 e5

Zie het verschil, wit lijkt niks gedaan te hebben en zwart komt langzaam aan naar voren rollen, tuurlijk het zal niet gelijk winnen maar er is er maar 1 aan het roer

25. Ng2 Ke6 26. a3 h5 27. Rf1 Rc7 28. Ne3 Ne7 29. f4 exf4 30. gxf4 g4 31. f5+ Kf7 32. Rf4 Nc6

33. Rd1 Rcd7 34. Nc2 Re7+ 35. Kf2 Rde8 36. Re1 Ne5 37. Re3

Subtiel gespeeld met zwart en wit verliest al een pion en feitelijk de partij

37. … Nxd3+ 38. Rxd3 Re2+ 39. Kg3 Rxc2 40. h3 gxh3 41. Kxh3 Ree2 42. Rff3 Rcd2 43. Rxd2 Rxd2 44. Kh4 Rh2+ 45. Kg3 Ra2

46. a4 Kg7 47. Kf4 c4 48. b4 Rxa4 49. Ke4 Ra1 50. Kd5 Re1 51. Kxc4 Re5 52. Kd4

b5 53. c4 bxc4 54. Kxc4 Kh6 55. Ra3 Re7 56. Rg3 Rg7 57. Rh3 Rg4+ 58. Kb5 h4 59.Ra3 Rg7 60. Ra1

Wit is machteloos en wordt snel opgebracht door 1 vrijpion, zie de harmonie van de zwarte stuken

Kh5 61. Kc5 h3 62. Kd5 h2 63. Rh1 Rg2 64. Ke6 Kg5 65. b5 Re2+0-1

Jeroen Franssen – Bram van den Berg(speciaal voor Jan Sprenger)

1. d4 Nf6 2. c4 e5 3. dxe5 Ne4! 4. a3 b6!

Ik neem je even mee naar de wondere wereld van het fajarowicz gambiet, 4.a3 is de beste zet tegen dit systeem en niet voor niks. Mijn zet is vooral bedoeld ter provocatie. De zwartspeler hoopt uiteraard op 5. Dd5 wat nu te doen als zwartspeler zul je je afvragen? Gewoon wat je jeugdspelers leert, stukken ontwikkelen, 5. … Lb7! Met als idee dat je na 6. DxLb7 Pc6 speelt en de dame heb gevangen. Ownee wit heeft nog 7. b4, hoe nu verder te gaan met zwart, je hebt een stuk geofferd. Gewoon net als een grootmeester, speel op 2 vleugels 7. … Tb8 8.Da6 de enige en nu 8. … Pxf2! Pak er een bord bij en geniet, of niet. Meer van deze wondere wereld ga ik u overigens niet verklappen. Over naar de partij.

5. Nd2 Nxd2 6. Bxd2 Nc6 7. Nf3 Qe7 8.Bc3 a5 9. b3 Bb7 10. e3 O-O-O 11. Qc2

Tot zover een vrij standaard uitgangspositie in de faj, je staat een pion achter, lange rokade tegen korte (op termijn) en nu moet je een plan bedenken. Er zijn 2 ideeën, 1 je offert met d6 een pion voor spel of het door mij gespeelde idee

11. … h5 12. Be2 Rh6 13. O-O g5? Beter is g6, lijkt krom met die toren, maar veld f5 is vaak cruciaal in deze opening, ik wist het wel maar dacht wat kan mij nou gebeuren ? 14. b4? Nou Pd4 was nu wel aardig geweest voor de witte 14. …axb4 15. axb4 Nxb4 16. Qa4 Na6 17. Qb5 Nc5

Wit is vrij opzichtig te werk gegaan en lijkt zijn hand overspeeld te hebben, de zwarte koning staat veilig en de witte wordt spoedig onder vuur genomen

18. Ra7 ik werd er niet bang van 18. … g4 19. Nd4 Qxe5 voor je het weet sta je een pion voor

20. Rfa1 Qe4 21. Bf1

Zwart staat prima en neemt het heft nu in handen

21. … h4 22. Qb1 Ja dat is wel heel erg ongelijk bekennen Qxb1 23. Rxb1 Kb8 24. Rba1 Rg6 25. Be2 Bg7 26. R7a2

Ik heb een gezonde pion meer en nu zou het een kwestie van techniek moeten zijn, Pb3 was hier trouwens wel zo handig

26. … Re8 27. Nb5 f5 28. Bxg7 Rxg7 29. Nc3

Ik vroeg me af hoe hier verder te gaan, ik had al een paar units op en wilde er toch nog wel wat van maken, dus koos voor het thema op zoek naar de koning

29. … g3 30. hxg3 hxg3 31. Bf3 Ne4 32. Bxe4 fxe4 33. fxg3 Rxg3 34. Kf2 Reg8 35. Rg1 R3g7 36. Rd2 Kc8 37. Rd4 Rg4 38. Ne2 d6 39. Nf4 Kd7 40. Rh1 R4g7 41. Rh6 Ra8 42. g4 Rag8 43. Nh5 Rf7+ 44. Rf6 Rgf8 45. g5 Rxf6+ 46. Nxf6+ Ke6

Zwart staat goddelijk en het lijkt een kwestie van tijd voor dit wint, het plan is eenvoudig nu de uitvoering nog

47. Kg3 Kf5 48. Rd2 Rh8 49. Rf2+ Kxg5 50. Rf4 Rh1 51. Nxe4+ Bxe4 52. Rxe4

Kf6 53. Kf3 Rh2 54. Rf4+ Ke6 55. Ke4 Rd2 56. Rh4 Kd7

Ik dacht dat wit hier Th7+ moest spelen, voorkomt dat zwart met c5 kan komen en dan wordt het nog een lastige klus, al wilde ik ooit tot d5 proberen te komen en gewoon winnen

57. Rh5 c5 58. Rh1 Kc6 59. Rb1 Kc7 60. Rb3 Rd1 61. Rb2 Kc6 62. Rb3 Rh1 63. Rb2 Rh5 64. Rb1 Re5+ 65. Kf4 Re8 66. Rb2 Re6 67. e4 Rh6 68. Kf5 Rh1 69. Rd2 Rh5+ 70. Kf4 Re5 71. Rb2

Zo het manoeuvreren is gedaan, nu even uittikken

71. … Re8 72. Kf3 Rf8+ 73. Ke3 Rf1 74. Ke2 Rc1 75. Kd3 Rd1+ 0-1

Rest mij niks meer dan mij mijn teamgenoten te bedanken voor dit geweldige seizoen en ze voor volgend seizoen alle goeds te wensen, ik zal jullie volgen.

1 Reactie

  1. Avatar
    Berry 12 mei 2010

    de Faj notabene! Het moet weer interessant en geniaal, wat anders? Leuk verslag Bram.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.