WK-tweekamp Anand-Topalov

De tweekamp om de wereldtitel tussen Viswanathan Anand en Veselin Topalov is met de vertraging van een dag begonnen op zaterdag 24 april. We brengen hieronder een overzicht van alle korte verslagen na afloop van elke partij. Dimitri Reinderman en Herman Grooten voorzien alle partijen van schaaktechnisch commentaar. Die treft u elders aan op deze site.

en zonder commentaar uit de tweekamp Anand-Topalov.

Anand (foto Jos Sutmuller)

Topalov (foto Jos Sutmuller)

Partij 1 / Zaterdag 24 april

De eerste partij is geëindigd in een daverende overwinning voor Topalov. In een Grünfeld-Indiër werd Anand verrast door een ijzersterk paardoffer waarmee zijn koningsstelling gesloopt werd. Toen er twee torens op de zevende rij verschenen, was het snel met de wereldkampioen gedaan.

Partij 2 / Zondag 25 april

Anand slaat hard terug. Vanuit de Catalaanse opening offert Anand een pion. In ruil daarvoor neemt hij de stelling in zijn greep. Een opmerkelijke zet is dat hij na dameruil op de vijftiende zet zichzelf ook nog een dubbelpion bezorgt. Maar even later wordt duidelijk dat de zwartspeler met handen en voeten gebonden is en lijdzaam moet toezien hoe wit de druk opvoert. Als Anand uiteindelijk materiaal voorkomt, heeft hij weinig moeite het resterende toreneindspel naar winst te voeren.

Partij 3 / Dinsdag 27 april

In de derde partij zag Anand af van het Grünfeld-Indisch en greep hij terug naar zijn eerste keus, het Slavisch. Er kwam een variant op het bord, waarbij al snel een stel stukken geruild werden. In het eindspel met ieder twee torens en gelijke lopers verdwaalde de loper van Anand enigszins op de koningsvleugel. Topalov had een klein aanknopingspunt op de andere kant van het bord. Toen Anand het probleem van zijn loper had opgelost, verdween alle muziek uit de stelling: remise dus.

Partij 4 / Woensdag 28 april

In de vierde partij speelde Anand net als in de tweede partij weer het Catalaans, maar dit keer koos Topalov met zwart voor een andere variant. Op de tiende zet speelde Anand een nieuwtje, die in eerste instantie goed bestreden werd door de uitdager, maar dat ‘m wel veel tijd kostte. Op zet 20 verzwakte hij zijn koningsvleugel en dat werd ‘m na een fout op zet 22 fataal: de Indier wist met een stukoffer toegang tot de zwarte koning te krijgen en materiaalverlies was niet meer te vermijden voor de Bulgaar. Een zeer sterke partij van de wereldkampioen!

Partij 5 / Vrijdag 30 april

In de vijfde partij tussen Topalov en Anand is de uitdager wederom niet verder gekomen dan remise. Wijselijk herhaalt Anand zijn vertrouwde Slavische verdediging uit zijn vorige zwartpartij. En opnieuw is hij degene die met een nieuwe zet, mogelijk ook een verbetering ten opzichte van de vorige partij, komt. Aanvankelijk lijkt Topalov het heft in handen te nemen, maar met het fraaie 22… f6 toont de wereldkampioen dat hij moeilijk te verslaan is. Sterker nog: het ziet er even naar uit dat zwart in het voordeel komt. Dat is tenminste de impressie die grootmeester Jonathan Speelman geeft op ICC-radio. De Britse grootmeester schudt een paar leuke variantjes uit zijn mouw, die echter allemaal niet zo relevant blijken te zijn.

Partij 6 / Zaterdag 1 mei

In de vijfde partij tussen Topalov en Anand is de uitdager wederom niet verder gekomen dan remise. Wijselijk herhaalt Anand zijn vertrouwde Slavische verdediging uit zijn vorige zwartpartij. En opnieuw is hij degene die met een nieuwe zet, mogelijk ook een verbetering ten opzichte van de vorige partij, komt. Aanvankelijk lijkt Topalov het heft in handen te nemen, maar met het fraaie 22… f6 toont de wereldkampioen dat hij moeilijk te verslaan is. Sterker nog: het ziet er even naar uit dat zwart in het voordeel komt. Dat is tenminste de impressie die grootmeester Jonathan Speelman geeft op ICC-radio. De Britse grootmeester schudt een paar leuke variantjes uit zijn mouw, die echter allemaal niet zo relevant blijken te zijn.

Partij 7 / Maandag 3 mei

De zevende partij in de match om het wereldkampioenschap is na een spannende strijd remise geworden. In eerste instantie had uitdager Topalov het iniatief: hij speelde tegen het Catalaans een voorbereid kwaliteitsoffer en stond na twintig zetten een uur voor in tijd. Mogelijk had Anand bij de beste voortzetting enig voordeel kunnen behalen, maar in plaats daarvan ontstond een stelling waarin wit zelfs een stuk voorstond, maar wel tegen een sterke gedekte vrijpion op d3. Er zaten diverse remisevarianten in de stelling, maar in plaats daarvan gaf Topalov zijn tegenstander de gelegenheid een dame-eindspel met nog steeds een stuk meer te spelen, wat door de Bulgaar niet helemaal nauwkeurig werd gespeeld. Op zet 42 miste wereldkampioen Anand een goede kans op winst, en na nog wat zetherhalingen werd het toch remise.

Partij 8 / Dinsdag 4 mei

Door de achtste partij te winnen heeft uitdager Topalov de stand in de match om het wereldkampioenschap weer gelijk gemaakt. Anand verdedigde weer met de solide variant van het Slavisch die hij al twee keer eerder had gebruikt. Hij deed het dit keer iets anders, maar Topalov bleek goed voorbereid en na een fout van Anand kreeg de Bulgaar een eindspel met een pion meer. Dankzij de ongelijke lopers leek het echter remise, en dat was het waarschijnlijk ook, maar de verdediging was heel moeilijk. Uiteindelijk maakte de Indier op de 54e zet de beslissende fout en twee zetten later feliciteerde hij zijn tegenstander.

Partij 9 / Donderdag 6 mei

De negende partij is na 83 zetten in remise geëindigd. Daarmee was het meteen het langste gevecht tot dusver in de match. Anand, die achter de witte stukken zat, kwam een heel eind, hij kon diverse malen de partij naar zich toetrekken, maar hij gaf op de beslissende momenten niet thuis. Anand overkwam ook iets wat hem niet vaak is gebeurd: hij kwam in tijdnood. Zo verzuimde hij op zet veertig de stelling in een ijzeren greep te houden.

Toen Topalov op zet 20 de ruil van twee toren voor een dame toeliet, werd al spoedig duidelijk dat de torens van Anand meer gewicht in de schaal zouden werpen dan de dame van Topalov. Met sterk spel dicteerden de witte toren het spel en toen de zwarte koning op de zevende rij was afgesneden, gaf niemand meer een cent voor de uitdager. Maar op zet veertig liet Anand de koning ontsnappen. Nadat Topalov op zijn beurt zich ook wat onnauwkeurigheden had gepermitteerd, zette Anand een nieuwe aanvalsgolf op. Die had opnieuw beslissend moeten zijn, maar in het zicht van de haven strandde hij.

Partij 10 / Zaterdag 8 mei

In de tiende partij stapte Anand af van de Slavische verdediging waar hij dinsdag mee verloren had en ging terug naar de Grunfeld (waar hij ook al een keer meer verloren had). Anand week als eerste af van zijn verliespartij, kreeg een ongeveer gelijke stelling maar na een onnauwkeurigheid ontstond een stelling waarin Topalov met een vrijpion en het loperpaar vrijwel zonder risico op winst kon spelen. Topalov verspeelde het voordeel echter door een loper te laten ruilen en uiteindelijk werd tot remise besloten in een stelling waarin de laatste pionnen van het bord zouden gaan.

Partij 11 / Zondag 9 mei

De elfde partij, de laatste witpartij van Anand (met klassiek tempo tenminste) is in remise geeindigd. De wereldkampioen speelde voor het eerst deze match 1.c4, iets wat hij uberhaupt bijna nooit in zijn leven gedaan had. De voorbereidign van Topalov werd vermeden, maar desondanks kreeg deze een ongeveer gelijke stelling na de opening. Er onstond een eindspel wat er in eerste instantie remiseachtig uitzag, maar na wat scherpe maar riskante zetten van wit kwam zwart een pion voor. Uiteindelijk bleek de activiteit van de witte stukken echter genoeg voor de remise.

Partij 12 / Dinsdag 11 mei

Anand blijft wereldkampioen! In een werkelijk fantastisch gespeelde partij overmeesterde hij, met de zwarte stukken nog wel, zijn uitdager Topalov. De twaalfde en laatste partij bleek ook de beslissende partij van de match om het wereldkampioenschap: voor het eerst werd er een partij met zwart gewonnen, namelijk door Anand, die hiermee zijn titel wist te behouden. Voor deze partij had de Indiër het damegambiet klaarliggen, en dit bleek een goede keuze, want uit de opening kreeg hij een stelling met een dynamisch evenwicht. Topalov ontweek een remise door een zetherhaling en nam daarna als bizarre winstpoging een pionoffer aan. Het gevolg was echter dat zijn koning op een open bord op h4 terecht kwam en dit leidde uiteindelijk ertoe dat hij zijn dame kwijtraakte. Het eindspel van dame tegen toren en paard werd daarna met een ijzeren techniek uitgespeeld door de Indiër, die daardoor de match met 6.5-5.5 won en zijn titel met succes wist te verdedigen.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.