FIDE Grand Prix Vrouwen Schaaktoernooi 2010 Nalchik, Rusland

Terwijl de tweekamp om de wereldtitel tussen Viswanathan Anand en Veselin Topalov bezig is, is het FIDE Grand Prix Vrouwen Schaaktoernooi in Nalchik, Rusland van 25 april tot 8 mei 2010 begonnen.

Er zijn 12 speelsters uit acht landen, waaronder Humpy Koneru (India) 2622 GM, Hou Yifan (China) 2570 GM, Tatiana Kosintseva (Rusland) 2524 GM, Pia Cramling (Zweden) 2513 GM, Lilit Mkrtchan (Armenië) 2503 IM, Elina Danielian (Armenië) 2491 IM, Zhao Xue (China) 2490 GM, Nana Dzagnidze (Georgië) 2479 GM, Zhu Chen (Katar) 2476 GM, Batkhuyag Munguntuul (Mongolië) 2428 WGM, Baira Kovanova (Rusland) 2385 WGM, Yildiz Betul Cemre (Turkije) 2244 WIM. Zie Live om de partijen te volgen.

Het is het derde Grand Prix toernooi. Het eerste werd in in maart 2009 in Turkije georganiseerd. Hier won de sterke Indische Humpy Koneru. Het tweede toernooi werd in september 2009 in China gehouden. Ex-wereldkampioene Xu Yuhua won dit toernooi. Het vierde toernooi wordt in principe dit jaar in juni in Armeniër georganiseerd. Het vijfde toernooi wordt in augustus 2010 in Mongolië gespeeld. Het zesde en laatste toernooi van deze Grand Prix cyclus wordt in oktober van dit jaar in Chili gespeeld. De winnaar van elke Grand Prix toernooi ontvangt 6.500 Euro en de winnaar van het overallklassement ontvangt 15.000 euro. De Chinese grootmeester Zhao Xue is voorlopig de leidster van het overallklassement.

De gemiddelde rating van het toernooi in Nalchik is 2478. Het is het sterkste vrouwentoernooi dit jaar. De favorieten voor de overwinning zijn (natuurlijk) Humpy Koneru, de topspeelster uit Indië, en de jongste deelneemster, de Chinese Hou Yifan. Deze vijftienjarige Chinese is niet onbekend voor het Nederlandse publiek. Zij speelde al drie keer in Wijk aan Zee en versloeg onder anderen Smeets, Vallejo en Short. Er zijn ook kansen voor de tweevoudig Europese kampioene Pia Cramling en de Chinese ex-wereldkampioene Zhuchen. Zhuchen is getrouwd met Katar grootmeester Al-Modiaki Mohamed en zij speelt al vier jaar onder de vlag van Katar.

De eerste ronde is inmiddels voorbij. Koneru won van Danielian met een klein voordeel van een vrijpion. Tatiana Konsintseva won van Hou Yifan in een dynamische partij. De ster van de dag was echter buitenstaander Yildiz Betul Cemre. Zij won onverwacht van ZhaoXue, leidster van de Grand Prix series tot nu toe.

Het Turk meisje Yildiz Betul Cemre wordt sinds 2007 begeleid door de wereldtoptrainer Adrian Mykhalchyshyn uit Oekraïne sinds 2007. We kunnen nog veel van haar verwachten. Tijdens het toernooi gaan we de meest interessante partijen volgen.