Voorbeschouwing NK-jeugd

De Nederlandse jeugdkampioenschappen, die de laatste jaren in Venlo werden gehouden, vinden nu plaats in het Nova-college in Haarlem. Uniek is dat alle partijen live op het internet zullen worden getoond. Ditmaal vallen er niet zomaar tickets voor het WK- en EK-jeugd te verdienen. Hoe het precies zit staat hier.

Het belooft wederom een spannende strijd te worden omdat vrijwel alle kampioenen deelnemen. Op de site van de schaakbond staat abusievelijk vermeld dat alle titelverdedigers aanwezig zijn. Leonore Braggaar, kampioene in de categorie Meisjes t/m 20 heeft echter om studieredenen verstek laten gaan. Co-kampioene Lisa Hortensius geeft wel acte de présence.

Bij de A-jeugd is het bijzonder sterk bezet in de top. De grote favoriet, IM Robin van Kampen, heeft vooral concurrentie te duchten van Benjamin Bok, Stefan Kuipers, Lars Ootes en David Klein. Zij maakten allen grote progressie door het laatste jaar waarbij diverse internationale meesternormen werden behaald. In deze categorie laat Anne Haast als enige meisje zien uit het goede hout gesneden te zijn door zich te mengen in deze titelstrijd.

Bij de A-meisjes is Lisa Hortensius de belangrijkste kandidaat voor de titel, maar vermoedelijk zullen Marieke Dirksen en Kristianne Tempelman haar het leven zuur kunnen maken.

De B-jeugd wordt een spannende aangelegenheid waarbij op voorhand Arthur Pijpers, Miguoel Admiraal en Hugo ten Hertog de titel zullen betwisten. De verschillen zijn evenwel klein in deze categorie zodat het bepaald niet ondenkbaar is dat een outsider zich zal mengen in dit gevecht.

Als we de ratingprognose moeten geloven in bij de B-meisjes is Evie Warmelink al bijna kampioen. De kampioene uit de C van vorig jaar, Diana Dalemans zal zich daar zeker niet bij neerleggen en eventueel kan ook Sophia Thoma wellicht roet in het eten van de Groningse gooien.

In de C ook veel kandidaten die kampioen kunnen worden. Roger Meng lijkt de belangrijkste gegadigde maar Stefan Beukema, Jan van Overdam en wellicht ook Ruud van Meegen en Renzo Ducarmon kunnen geacht worden hem naar de kroon te steken.

In de categorie van de C meisjes valt er geen zinnig woord te zeggen van wie er dit jaar met de titel aan de haal gaat. Myrre Hortensius (ja, het zusje van!), Willemijn de Voogt en Masha Bitalzadeh (ja, inderdaad ook het zusje van!) zijn op papier de sterksten.

U bent uiteraard van harte welkom de kampioenschappen te komen bezoeken!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.