Dramatische ontwikkelingen in negende partij

De negende partij is na 83 zetten in remise geëindigd. Daarmee was het meteen het langste gevecht tot dusver in de match. Anand, die achter de witte stukken zat, kwam een heel eind, hij kon diverse malen de partij naar zich toetrekken, maar hij gaf op de beslissende momenten niet thuis. Anand overkwam ook iets wat hem niet vaak is gebeurd: hij kwam in tijdnood. Zo verzuimde hij op zet veertig de stelling in een ijzeren greep te houden.

Toen Topalov op zet 20 de ruil van twee toren voor een dame toeliet, werd al spoedig duidelijk dat de torens van Anand meer gewicht in de schaal zouden werpen dan de dame van Topalov. Met sterk spel dicteerden de witte toren het spel en toen de zwarte koning op de zevende rij was afgesneden, gaf niemand meer een cent voor de uitdager. Maar op zet veertig liet Anand de koning ontsnappen. Nadat Topalov op zijn beurt zich ook wat onnauwkeurigheden had gepermitteerd, zette Anand een nieuwe aanvalsgolf op. Die had opnieuw beslissend moeten zijn, maar in het zicht van de haven strandde hij.

Speel hier de partij en de analyses na:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.