Schaakrubrieken 1 mei 2010

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Als in een droom’ begint met :

‘In het laatste nummer van Matten, gewijd aan schakende vrouwen, schreef Jan Timman over trainingsbijeenkomsten die hij een tijdlang met Judit Polgar in Boedapest had. Het begon in 1997 en als ik het goed heb begrepen kwamen ze tot 2001 af en toe bij elkaar. Koester geen onkuise gedachten, want moeder Klara en de hond Bobi waren er altijd bij. Op een gegeven moment deed Judits vader Laszlo een interessant aanbod. Hij nam Jan mee naar een ruim appartement in het centrum van Boedapest dat over drie verdiepingen vol met schaakboeken stond, en vroeg of Jan het wilde kopen voor 80.000 dollar, inclusief de bibliotheek.’

De partij van de week is Judit Polgar – David Navarra (Praag 2010, tweede matchpartij.’

De schaakopgave van de week is een stelling uit de partij Smeets – Van Wely (Corus 2010). Zie hieronder.

Wit begint en wint, zwart mag niet meer rokeren

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Tijdens WK-tweekamp groeit Giri’s fanclub’, de analyse van de partij Anand – Topalov (tweede matchpartij ) en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘ Mens en machine’ begint met :

‘Een wereldkampioenschap schaken anno 2010 is een strijd van mens en machine tegen mens en machine. De secondanten, die vroeger zelf alles moesten uitvinden achter het houten schaakbord, zien we nu eendrachtig samenwerken met diverse programma’s. Een schakershol is niet meer gevuld met rook en alcoholische drank maar met beeldschermen en fris. De strijd is complexer geworden : wie heeft de beste schaakcomputer en wie kan daar het best mee omgaan.’

De partij die wordt geanalyseerd is de eerste partij uit de WK-match, Topalov – Anand.

De match gaat over twaalf partijen, bij 6-6 volgen er rapidpartijen om de volgende wereldkampioen vast te stellen.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van B.Postma, met boeksprekingen en een analyse van de partij Reshevsky – Botwinnik klik hier.

Henk Prins

In zijn rubriek geeft hij de stand van de ladder weer en de boekenwinnaars. Hij geeft een nieuwe driezet van Frank Christiaans, Zutphen. Zie hieronder.

driezet Frank Christiaans

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5159 voor beginners.

Wit heeft maar 1 goede zet en dat is??

E-columns op internet

Hans Ree , 27 april 2010

Zijn e-column ‘ Suicidale voorbereiding’ begint met :

Nadat Anand in de eerste partij van de WK-match tegen Topalov een vreselijk pak slaag had gekregen, zei Kasparov dat het een krankzinnige beslissing van hem was geweest om Grünfeld-Indisch te spelen.

Je neemt dan een groot risico en je krijgt er niets voor terug, vond Kasparov.

Voor de volledige e-column, de analyse van de partij Topalov – Anand (eerste WK-partij) en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Ree , 30 april 2010

Zijn e-column ‘Meestercommentator Sjipov’ begint met :

Als je bij een toernooi voor het publiek commentaar op de partijen geeft, zeg je vaak iets verstandigs en af en toe iets dat minder verstandig is. Dat laatste is onvermijdelijk en niet erg.

Voor de volledige e-column, de analyse van de partij Anand – Topalov (tweede WK-partij) en het naspelen hiervan klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.