De “Euwematches” (slot)

De vriendschappelijke tweekampen waarbij vijf talentvolle Nederlandse jeugdspelers in vier partijen hun krachten mochten meten met vijf ervaren grootmeesters is geëindigd in een klinkende overwinning voor de titelhouders. Met 14-6 werd de jeugd met de neus op de feiten gedrukt en met het nodige huiswerk opgezadeld. Desalniettemin kan toch gesteld worden dat er een mooie lucht gloort aan de nog wat duistere horizon van de jongelingen.

Eerlijkheidshalve moeten we ook vermelden dat de score voor de grootmeesters zo hoog uitviel door de 4-0 overwinning die Dennis de Vreugt boekte op Anne Haast. Dennis liet weten dat Anne in de eerste twee partijen een paar kansjes heeft gemist, in de derde en vierde partij kwam ze er niet meer aan te pas. Ze was naar eigen zeggen een beetje overschaakt na het NK-jeugd van vorige week. De enige jeugdspeler die niet met een nederlaag naar huis ging was Anish Giri. Hij moest nog wel een achterstand wegwerken tegen Short en dat deed hij met verve. In een prachtig gespeelde partij, waarin hij een kwaliteit op lange termijn offerde, hield hij de voormalige wereldtopper flink in de tang. Na een afwikkeling naar een pionneneindspel wist hij ook dat technisch knap naar winst te voeren.

De tweede persoon die zeker ook een gelijkspel had moeten pakken was Lisa Schut. Zij miste een mooie kans in de laatste partij. Toen die gemist werd, werd het remise.

Benjamin Bok maakte indruk door de sterke Yasser Seirawan knap in bedwang te houden. Hij verloor de tweekamp met het kleinst mogelijke verschil. Daarbij moet aangevoerd worden dat Bok een stelling met een gezonde pion meer niet tot winst had weten te voeren in de tweede partij en in de derde partij op de pijnbank werd gelegd door de grootmeester. De laatste partij hield hij een lastige stelling knap remise.

Eindstand:

Jeugdtop Grootmeesters 6 14
1. Anish Giri Nigel Short (Eng) 2 2
2. Robin van Kampen Lubomir Ftacnik (Slw) 1 3
3. Benjamin Bok Yasser Seirawan (VS) 1,5 2,5
4. Lisa Schut Sebastian Siebrecht (Dui) 1,5 2,5
5. Anne Haast Dennis de Vreugt 0 4

Een verslag van elke ronde treft u hieronder aan:

Verslag ronde 1

Verslag ronde 2

Verslag ronde 3

Verslag ronde 4

Verder informatie is te vinden op: Max Euwematches.

en en analyses van ronde 1

en en analyses van ronde 2

en van ronde 3

en van ronde 4

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.