Als een kind

In het Hemelvaartweekend werd in het Max Euwe Centrum in Amsterdam een aantal trainingsmatches georganiseerd voor Nederlandse jeugdtoppers. Onze enige echte nummer één, Anish Giri, mocht het opnemen tegen Nigel Short. Ik weet niet of onze 15-jarige landskampioen zich realiseerde dat Short al op zijn veertiende Brits kampioen was, maar hij moet geweten hebben dat Short al decennialang een wereldtopper is. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Anish zijn tegenstander enigszins onderschatte.

De eerste partij moet zijn superioriteitsgevoel hebben versterkt. Giri bereikte met zwart na een Koningsgambiet een toreneindspel met een pion meer, dat net niet te winnen was. Maar in de tweede partij ging onze jonge held lelijk in de fout. Short ontweek Giri’s specialiteit, het Catalaans, door in te gaan op de Moderne Benoni-verdediging. Dat bleek een goede keuze, want Giri werd weggespeeld. Dat hij nog met remise wegkwam, mag een wonder heten en zijn commentaar na afloop was ronduit brutaal: “Hij speelt nooit de Benoni en ik dacht dat hij er niets van af wist”.

Lees meer…

Nieuw: nu ook met een partijanalyse.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.